Dzisiaj jest 15 maja 2025, 2:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Czy jest w Zgorzelcu lub okolicach jest jakiś punkt przyjmowania/oddawania złomu RTV/AGD?

Wszędzie w koło trąbią, że przepisy zakazują wrzucania tego typu sprzętu do zwykłych śmietników (mandat jak malowany – choć ciekawe kto tego przypilnuje). W telewizji co rusz pokazują akcje w ‘wielkich’ miastach. Nawet wczoraj słyszałem, że gdzieś tam, za każdą sztukę złomu dawali sadzonkę drzewka, a ludzie walili ... drzwiami i oknami.

A u nas? Czy ktoś powie mi gdzie mogę wyrzucić stare rupiecie RTV? A może ktoś wie gdzie przyjmują stare baterie i akumulatory?

Tytuł:
VIP
VIP

no może nadszedł czas na robienie "wystawek" tak jak nasi sąsiedzi w Niemczech ? Wiedziałem, że kiedyś ta chwila nastąpi ;)

Osobiście nie słyszałem o takim punkcie w Zgorzelcu.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

akumulatory podobno w Jędrzychowicach przyjmują.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Znalazłem ‘źródlaną’ informację w omawianym temacie, czyli tzw. ‘opinię Ministerstwa Środowiska w sprawie’ – dla zainteresowanych:
http://www.mos.gov.pl/1aktualnosci/info ... 05_1.shtml
http://www.mos.gov.pl/odpady/gospodarka ... przetu.pdf

W tekście jest takie zdanie:
„Zgodnie z definicją zawartą w art. 3 ust. 1 pkt 16 ustawy, za zbierającego zużyty sprzęt uważa się prowadzącego punkt zbierania zużytego sprzętu, w tym sprzedawcę detalicznego i sprzedawcę hurtowego, oraz gminną jednostkę organizacyjną prowadzącą działalność w zakresie odbierania odpadów komunalnych (...)”.
i dalej
„ ... wprowadzający sprzęt przeznaczony dla gospodarstw domowych jest obowiązany, z dniem wejścia w życie ustawy, do zorganizowania i sfinansowania odbierania od prowadzących punkty zbierania zużytego sprzętu.”

Wniosek, jeżeli miasto nie zorganizuje takiego punktu, to ten obowiązek spada na sprzedawcę. I tu pojawia się następne pytanie – czy zgorzeleckie sklepy rzeczywiście, bez szemrania, przyjmują taki sprzęt?
Może macie jakieś doświadczenia z oddawaniem złomu do sklepu?

re aleksander
Dzika wystawka obecnie funkcjonuje. Wrzucasz coś do śmietnika, licząc że po kilkunastu minutach pojawi się osobnik zainteresowany (np. złomiarz) i po krzyku. W teorii jest to ZAKAZANE i karane, w praktyce - działa. Tyle, że nie rozwiązuje problemu. Nie każdy sprzęt 'znajdzie odbiorcę', choćby zużyty akumulator.
Czasami społdzielnia mieszkaniowa (chyba) ogłasza dni wystawek dla mebli, ale zbiórek sprzętu do tej pory nikt nie organizował (znowu chyba).
Czy po drugiej stronie rzeki wystawki są w pełni legalne? Czy śmieci tego typu zbierane są urzędowo w kontrolowany sposób?

Tytuł:
pismak
pismak

W REAL-u możesz oddać zużyty sprzęt AGD-RTV ale na zasadzie kupiłeś np. telewizor szt. 1 to możesz oddać stary telewizor szt. 1. Jest nawet wywieszka przy informacji.
Co od akumulatorów to już od kilku lat jest zasada, że jeżeli kupujesz nowy to sprzedawca pyta się o stary i przyjmuje go bez problemu (takze w prywatnbych sklepach). W przypadku gdy nie masz starego to musisz dopłacić opłatę za utylizację.

Tytuł:
rekrut
rekrut

nie wiem jak z innym sprzętem, ale akumulatory na pewno skupują w Zgorzelcu przy ulicy Zielnej - na Ujeździe, jedziesz Reymonta, mijasz zjazd na Zalew i pierwsza w lewo

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

makaron pisze:
Co od akumulatorów to już od kilku lat jest zasada, że jeżeli kupujesz nowy to sprzedawca pyta się o stary i przyjmuje go bez problemu (takze w prywatnbych sklepach). W przypadku gdy nie masz starego to musisz dopłacić opłatę za utylizację.

Wiem,że do świetlówek wszelkich rodzai ,jak również do opraw świetlówkowych,czy też do żarówek energooszczędnych czy każdych innych opraw ,których źródłem światła są świetlówki kompaktowe jest doliczana dopłata 1,20zł.
Jest to wliczone w cenę z poziomu producenta,czyli to on powinien zbierac zużyte źródła światła.
Jest tak,że lądują w śmietniku,chociaż jedna ze zgorzeleckich firm ,zajmująca się skupem materiałów wtórnych zbiera zużyte świetlówki i im pochodne.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.