Hey. Wczoraj zakończyły się siedmiodniowe mistrzostwa europy w amatorskim Tajskim boksie w Zgorzelcu. W mistrzostwach wzięło udział ponad 400 zawodników z 34 państw.
Kiedy tylko mogłem to tam byłem i podziwiałem to świetne widowisko!
Organizacyjnie świetne przedsięwzięcie - wszystko praktycznie dopięte na ostatni guzik. Dwa ringi, na których praktycznie nonstop toczyły się walki. Każda walka inna, większość bardzo ciekawych, nie było możliwości nudzenia się...
Jedyne do czego można by się przyczepić to komentator, który po angielsku przekazywał informacje dla publiczności - wzięli jakiegoś dzieciaka, który z tym językiem nie miał raczej do czynienia, a jak miał to na dwójach się pewnie ślizgał... Poza tym nagłośnienie tej imprezy to ewidentna kpina.
Ale do rzeczy:
Najbardziej przeraża mnie fakt, że w 40 tysięcznym mieście, tylko garstka ludzi zainteresowała się tym jakże wielkim wydarzeniem! Trybuny świeciły pustkami przez większość mistrzostw... Tylko jak nasz mistrz - Sebastian Bartkowiak walczył (i wygrywał!) to było trochę więcej kibiców. Jednak po jego walce 80% "kibiców" poszła do swych domów olewając ciepłym moczem resztę mistrzostw. Nawet gdy inni Polacy walczyli to widzów nie przybywało...
Ludzie - przecież są wakacje, siedzicie w domach, nudzicie się, narzekacie na to, że w tym mieście nic się nie dzieje. A jak się dzieje i to naprawdę coś na miarę światową to siedzicie w domach... Wiedzcie, że przegapiliście naprawdę rewelacyjne widowisko i do tego bezpłatne! (tylko ostatni dzień był płatny...)
Ja osobiście pierwszy raz w życiu miałem styczność z tym sportem i muszę powiedzieć, że jest to dyscyplina pełna emocji, pasji, poświęcenia, szacunku oraz pięknego klimatu. Na pewno jest to sport bardziej widowiskowy i przesiąknięty emocjami niźli tak popularne w naszym kraju boks, koszykówka, czy też piłka nożna...
Niestety nie było dane mi być na sobotnich finałach, więc mam kilka pytań do tych, którzy mieli to szczęście być:
Czy Sebastian Bartkowiak wygrał?
Czy Joanna Jędrzejczyk wygrała?
Jak wyglądała to ostatnia walka zawodowców?
Czy ktoś ma jakieś nagrania video?
Mnie się udało uwiecznić dwie walki Sebastiana, oraz kilka innych walk, z których zmontowałem kilka fajnych momentów w jeden filmik. Zapraszam do obejrzenia:
http://youtube.com/watch?v=_ogsKMD9RpU
Ci którzy nie byli niech żałują! Ubolewam nad tym, że nasze społeczeństwo woli się nachlać, iść na dyskotekę, czy też siedzieć w domach nic nie robiąc gdy takie COŚ się obok dzieje...
Pozdrawiam!