Smerfetka pisze:
Przyczyną przestępczości nieletnich jest nie tylko środowisko rodzinne będące środowiskiem patologicznym, ale również środowisko szkolne i grupy rówieśnicze.
110 % prawda, kilka raz sam na oczy takie działania widziałem. Po prostu chęć zaimponowania innym i głupota.
Smerfetka pisze:
profilaktyka ... do przestępczości.
By musieli chyba otworzyć jakieś centrum to tych spraw, chyba, że już jest jakieś w Z-gc, nie wiem. Ale i tak można się założyć, że duża część na pewno by nie poszła na takie zajęcia. Duma im na to nie pozwala, chyba, że by ich się siłą zaprowadziło.
Smerfetka pisze:
bardzo niestety niepokojący problem ciąż u osób nieletnich m.in. u dziewczyn poniżej 16 roku życia. Dlaczego rodzice nie zgłaszaja doniesien o przestępstwie
Czasem też tak bywa, że te dzieci wywodzą się z kazirodczych związków, dziecko się boi i jest zastraszone i nic nie powie. Patologia w domu i dzieje się co chce. Ale też mówi się o przypadkach dwóch dzieciaków, którzy mają dzieci. Tak to już jest.
Smerfetka pisze:
brak zainteresowania tym problemem ze strony władz miasta oraz instytucji odpowiedzialnych.
Oni praktycznie patrzą się na swoje środowisko i inni "gorsi" ich nie interesują. Najchętniej by podzielili nasze społeczeństwo na Panów, robotników i służących. Tak jak to było np. w starożytnym Egipcie, czy gdzie indziej. Wtedy byłoby im najlepiej.
Przestępczość jest, była i zawsze będzie. Chyba, że nasze państwo zacznie pomagać biednym ludziom to nie będzie problemu z tym.
Smerfetka pisze:
.. Mam nadzieję, że mi się uda..
Trzymam kciuki.