YELLO_35 pisze:
o przykre. Fakt. Ale do FPR w Zielonej nie możemy się porównywać - choćby właśnie ze względu na tamtejszą wieloletnią tradycję. Poza tym formuła FPR jest o wiele ciekawsza niż greckiego
Tradycję się buduje, zresztą FPG liczy sobie już kilkanaście lat. Nie ma konkurenta w postaci podobnego w kraju, dlatego uważam, że powinniśmy stworzyć z niego produkt markowy miasta. chyba, że mamy lepsze, ciekawsze pomysły na jego promocję?? Chętnie je poznam...
Co do formuły to chyba wyraźnie napisałem, że powinna przejść metamorfozę w postaci powrotu do m.in. konkursu piosenki greckiej???
YELLO_35 pisze:
Nie wiem czy "bez trudu" i nie wiem czy kwotowo sponsorzy podołaliby jeśli mamy mierzyć się z Zieloną Górą.
Ja natomiast uważam, że podołalibyśmy. Oczywiście przy przychylności władz miasta, okolicznych samorządów i firm - molochów (kopalnia i elektrownia), których sponsoring stanowiłby niebagatelny wkład własny, z którym można już swobodnie myszkować po unijnych i rządowych programach... Póki co jest jak jest - Bieliński nie dał złamanego grosza na organizację FPG, natomiast dofinansował 11 Festiwal Działań Muzycznych w Bogatyni...
YELLO_35 pisze:
U nas FPG rozmywa się nieco całym otoczeniem , bo robi się z tego festyn. Tegorocznego nie skomentuję w ogóle , bo to klasyka festynu była...
Zgadzam się - dobrze nie było. Ale to tylko potwierdza moją tezę, że FPG stał się areną politycznych kuksańców i pokazówką siły obecnie rządzącej partyjki - a w takim klimacie trudno zorganizować coś naprawdę dobrego...
YELLO_35 pisze:
Ten pomysł został zrealizowany przez Eden...

Przyznam się, że nie rozumiem tego argumentu,... bo jest to chyba argument przeciw, zgadłem?? Fakt, że Eden organizuje targi staroci stanowi chyba dowód na to, że warto się zainteresować tego typu działaniami. Odbywają się one zresztą na terenie całego kraju i ich popularność nie tylko nie gaśnie, ale wręcz rośnie... A to, że odbywa się on na terenie Gminy Wiejskiej Zgorzelec nie stanowi chyba przeszkody do zorganizowania podobnego na terenie miasta??
PiTeK pisze:
A dlaczego sami zainteresowani tym się nie zajmą?
A dlaczego mają się tym sami zajmować, jak robią to zresztą do tej pory?? Czy Tobie w DTC nie pomagał Wydział Adama Helika??? Czy fakt, że FPG jest imprezą niebiletowaną, organizowaną dla mieszkańców miasta, od lat cieszący się spora frekwencją i mogący przyczynić się do jego promocji to za mało, żeby magistrat w końcu nie zaczął wspierać imprezy tak jak na to zasługuje??? Kto jak kto ale Ty akurat doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że w tym konkretnym przypadku wygrywa polityka "małości i nienawiści"...
Stać nasze miasto na zamówienie kilku kuglarzy którzy odwalą kilka spektaklów w piątek i sobotę na "Jakubach" z kwotę
przeszło 83 tys. złotych a nie stać nas na wsparcie festiwalu??? Czy aktorzy w równym stopniu przyczynią się do promocji miasta jak mógły to zrobić festiwal za pomocą analogicznej kwoty???
PiTeK pisze:
Czy organizatorzy festiwalu nie mogą pójść podobną drogą?
A nie idą do tej pory??? Tylko dzięki uporowi Nikosa ta impreza trwa... Ty miałbyś w sobie tyle siły, żeby walczyć o imprezę, kiedy władze rzucałyby Ci kłody pod nogi???
Uważaj na odpowiedź bo być może kiedyś będziesz się musiał zmierzyć z podobną sytuacją...