Dzisiaj jest 16 maja 2025, 13:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 73  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

a propo ostatniej sesji rady miasta. Brawo dla PiTKa!!!!!
(niech będzie, ze on Bartłomiej :-))
http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... g&t=news2b
Cytuj:
Tomasz Góral przedłożył wniosek mieszkańców o nadanie nazwy części ulicy Nowomiejskiej (w pobliżu DPS Jutrzenka, tam gdzie znajduje się pamiątkowy kamień) -Bartłomieja Scultetusa. Jak uzasadniał radny postać Scultetusa jest mocno wpisana w historię Zgorzelca, a nadanie nazwy nie pociąga za sobą potrzeby wymiany przez mieszkańców dokumentów, ponieważ ta część ulicy nie jest jeszcze zabudowana.

Burmistrz powiedział, że wniosek jest bardzo dobry i nie pozostaje nic innego jak podjąć działania mające na celu przygotowanie odpowiedniego projektu uchwały.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... g&t=news2b

Z głównej...

Nie wiem jak Wam ale mi się tam bardzo podoba :smt026
Byłem przed ukończeniem robót - wrażenia estetyczne jak najbardziej na plus :)

Głupia sprawa w sumie - bo może w końcu coś się "Miastu" udało... :roll: 8)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

gwoli ścisłości - na zdjęciach w załączonym linku nie ma zdjęcia odcinak ulicy, która miałaby nosić imię Scultetusa... ulica Scultetusa miałby być jedynie na odcinku od domu starców do pierwszego skrzyżowania. swoją drogą został złożony też wniosek o nadanie imienia Jakuba Boehme odcinkowi pomiędzy ul. Wrocławską i Nowomiejską.
zresztą jak czytam komentarze na forum pod informacją to dochodzę do wniosku, że "inicjatywa Scultetusa" była pomyłką...

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

"inicjatywa Scultetusa" była pomyłką..."

pomyłką nie jest "inicjatywa Scultetusa" pomyłką są "bojownicy o polskość Zgorzelca", którzy walczą ze zgeramnizowaniem naszego miasta..... no ręce opadają. Może dać im w komentarzach z "głównej" jakis tekst, że Scultetus wielkim Zgorzelczaninem był?????? ]:->

Tytuł:
obserwator
obserwator

Na ulicy Wrocławskiej przy zabytkowym murze pieczołowicie zabezpieczonym drewnianymi stemplami trwają prace ziemne - wywożenie skarpy.
Jeszcze kilka metrów a podparcie od strony ulicy nie będzie potrzebne, bo mur przewróci się w stronę Mostu Staromiejskiego. Komórki lokatorów z Wrocławskiej też nie są zbyt bezpieczne. :|

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Nie widzę, żeby tu gdzieś było wydzielone miejsce na składanie życzeń. Co prawda, tydzień już ten Nowy Rok trwa, ale niektórzy lubią sobie pospać o tej porze ;-)
Wszystkim znajomym, oraz tym mniej znajomym a także prawie w ogóle nieznajomym forumowiczom:
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

[center]Obrazek[/center]

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Wybrałem się dziś pomimo deszczu na rodzinny spacer w okolice stawów przy MDK. Smród jaki się tam unosi jest nie do opisania. Podejrzewam, że jest on związany z oczyszczalnią ścieków w okolicy Domu Samotnej Matki, gdyż to właśnie w tamtej okolicy ledwo dało się przejść.
Na plus zaliczam wycinkę krzaków i ogólny porządek z gałęziami i drzewami dookoła stawu - w końcu widać, że ten teren ma gospodarza który zaczął się zajmować swoimi terenami. Brawo!
Na minus przemawia smród szamba i wstrętny, zarośnięty i zaniedbany basen za amfiteatrem. Już lepiej on wyglądał, gdy była w nim woda.
Osobom odpowiedzialnym za porządek polecam przejść się również do wiaduktu i zrobić spacer od przęsła do przęsła do samej Nysy. Ilość śmieci od nowej ścieżki do rzeki szokuje. Setki butelek plastikowych, worki z gruzem, butelki - MASAKRA! I nie wierzę w winę działkowców, bo sam mam tam działkę i widziałem co zdarza im się wyrzucać do parku: ściętą trawę, liście, resztki roślinne. Raz za to namierzyłem faceta, który przywiózł przyczepkę śmieci i je tam wyrzucił. Zajęła się nim po mojej interwencji SM i śmieci w znacznej mierze zniknęły.
Kilka razy widziałem worki ze śmieciami po produktach wyłącznie niemieckich i myślę, że nasi sąsiedzi zza miedzy też nie są bez winy.
Fajnie prezentuje się przy wiadukcie nowa tablica o Borach Dolnośląskich - brawo!
Pozdrawiam
Piotr

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Piotrze - tylko czy to że ludzie wywalają śmieci jest winą włodarzy ? - oni sa odpowiedzialni za to aby posprzątać , a my aby za to zapłacić !...edukacja , nienieckie podpier......e , kary , a przede wszystkim nasza opinia do znajomych że to źle :) , tak jak te g..... psów .

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Oczywiście masz rację - ja też jestem za takimi rozwiązaniami. Montować kamerki jak w lasach, dowalać kary nie w wysokości 500zł, a 10000zł itp. Kara ma odstraszać, a nie rozśmieszać.
Jak wspominałem - raz zawiadomiłem SM jak namierzyłem gościa wysypującego śmieci niedaleko mojej działki, a drugi raz "zakapowałem" Niemca, który wyrzucił wiele worków w okolicy przejazdu kolejowego przy ul. Cmentarnej - na jego nieszczęście wywalił ze śmieciami rachunki, wyciągi z kont swoje, żony, dzieci - SM miała przekazać sprawę Niemcom przy okazji comiesięcznego spotkania roboczego, czy jakoś tak.
Nie powinno być żadnej litości dla chuliganów niszczących publiczną własność i dla śmieciarzy.
Osoba, która coś zniszczyła nie powinna dostawać mandatu, a powinna szkodę odrobić.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

A my ją piętnować :) wszyscy , i jeszcze edukować :)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

gobo007 pisze:
Podejrzewam, że jest on związany z oczyszczalnią ścieków w okolicy Domu Samotnej Matki, gdyż to właśnie w tamtej okolicy ledwo dało się przejść.

W tym przypadku najważniejsza rolę odgrywa dodawanie odpowiedniej ilości bakterii - to jest warunek poprawnej pracy takiej oczyszczalni. W przypadku , gdy się na tym oszczędza (a to podejrzewam) efekt jest jak opisałeś... Ktoś powinien to kontrolować w tym układzie , bo spacer po parku z zapachem szamba w tle to nieciekawy pomysł :roll:

Tytuł:
gaduła
gaduła

Dobrze pomyśleć o odpowiedniej ilości koszy na śmieci.
Na pięknie odremontowanej Lubańskiej jest ich tyle,co...kot napłakał!
Myślę,że odpowiednie służby mają teraz do wykonania swoją pracę!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Przykład pięknej fuszerki:
http://zgorzelec.info/index.php?k_d=27& ... g&t=news2b

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Cóz jak zwykle pewne rzeczy robi się u nas bez głowy, ale to już mnie nie dziwi -> inni pewnie powiedzą cieszcie się, że w ogóle jest coś robione, jednak nie o to chodzi ...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Pytanie retoryczne: będzie to gruntowna i całkowita przebudowa czy też kolejna fuszerka i wylanie asfaltu na poniemiecką kostkę?!

Cytuj:
Będzie remont AK

2012-01-19, Aktualizacja: dzisiaj 11:52
Naszemiasto.pl Janusz Pawul

Obrazek

Na przebudowę miasto dostało milion zł od samorządu województwa. Reszta pieniędzy ma pochodzić z budżetu miasta.

Ulica Armii Krajowej w Zgorzelcu, która jest drogą wojewódzką, ale na mocy porozumienia pomiędzy samorządem województwa dolnośląskiego a samorządem miasta przeszła pod zarząd zgorzeleckiego magistratu, będzie w tym roku remontowana.
Jak zapowiada burmistrz Rafał Gronicz, w pierwszej kolejności przebudowie i modernizacji poddany zostanie odcinek od skrzyżowania z ul. Poniatowskiego do mostu kolejowego. Według gospodarza miasta, jego urzędnicy przygotowują już przetarg, który powinien być ogłoszony do końca stycznia. - Tam będą ograniczone roboty ziemne, w części ma być tylko uzupełniona kanalizacja deszczowa. Dlatego prace powinny być wykonane w ciągu kilku miesięcy - deklaruje R. Gronicz. W tym czasie kierowcy będą musieli się przygotować na objazd, który zostanie poprowadzony ulicą Boh. II AWP.
za: http://zgorzelec.naszemiasto.pl/artykul ... a13a,1,3,5

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 73  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.