Dzisiaj jest 10 maja 2025, 16:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

:D

Tytuł:
rekrut
rekrut

nikt juz nie pisze nic o pekaesie, co sie stalo? :shock:

Tytuł:
rekrut
rekrut

Wszystko fajnie, tylko ja busami chyba nigdy nie będę jeździć. Sprawa jest bardzo prosta-bezpieczeństwo, o którym już pisano. Jak wszycy dobrze wiemy wypadków jest bardzo dużo. Co będzie w razie wypadku. Pan z Busa powie przykro mi bardzo :( i to wszystko. PKS jaki jest taki jest ale przynajmniej tu są lepsi. Najbardziej rozśmieszyła mnie wypowiedź dotycząca wysyłania dobrych autobusów do szkół. Ja jeździłam do szkoły cztery lata i coś na ten temat wiem. Jak nawet autobus się spóźni to przecież nawet dobrze, bo w szkole wszystko gra. Jak mówiło się, że był problem z autobusem to wszystko grało. Po szkole jak wpadało towarzystwo do autobusu to czasami aż przykro było patrzeć, no ale cóż. Jak to się mówi "Nasz polska młodzież" :) Lalunie, które chcą jeździć do szkoły super autobusami to może niech się przesiądą na pospieszne, będzie wygodniej. I poczytać można po drodze :)

Tytuł:
pismak
pismak

Ja jestem ciekaw , gdzie leży problem ekonomiczny zgorzeleckiego PeKaeSu. Na naszym terenie jest kilka duzych zakładów. A przynajmniej dwa najwieksze. Płącą one ogromne sumy (jak mniemam) za przewozy.tzw.pracownicze. Inne oddziały PKS (np. Lubań?) nie maja chyba tak komfortowej sytuacji. Stałe(unormowane planami) przewozy np. I mają się podobno ekonomicznie _znacznie_ lepiej. Ktoś mi wyjaśni, jaka jest struktura zysków i kosztów zgorzeleckiego pks, ze jest w nim tak marnie?
Gdzie są odprowadzane zyski, i w jakim procencie? Jaki procent zysków zgorzeleckki pks przeznacza na zakupy inwestycyjne(autobusy, np) a jaki procent tych zysków przeznacza Lubań?
Jaka jest średnia płaca w PKS Zgorzelec, a jaka w PKS Lubań? Itp. itd........

Tytuł:
obserwator
obserwator

Co do Lubania, to tam wcale nie jest tak różowo. Tamtejszy PKS z tego co wiem to tonie w długach. Powodem są małe przychody i jedna, moim zdaniem nietrafna inwestycja. Otóż firma ta, zakupiła sobie autobus-zabawkę: Scanię Irizar PB, który jest koszmarnie drogi. Niestety, nie mając linii dochodowych pokuszono się o zakup tego autokaru, na który nie stać nawet wielu przewoźników międzynarodowych. PKS Lubań z dalekobieżnych, a więc tych najbardziej dochodowych linii obsługuje tylko połączenia do Wrocławia. Dla porównania Zgorzelec ma Kraków, Poznań, Kłodzko, Zieloną Górę, Wrocław. Co do inwestycji: Lubania nie stać na nic nowego, nie kupuje też autobusów używanych. Zgorzelec sukcesywnie wymienia np. stare autosany H9 na nowsze i nowocześniejsze konstrukcyjnie używane Mercedesy i MANy, które z racji swojego charakteru wysyłane są na linie lokalne. W ostatnim czasie zakupił także autobusy turystyczne Scania Irizar Century. Z tego co ostatnio wyczytałem, wprowadzają zniżki dla uczniów, seniorów, dzieci na liniach pośpiesznych, a więc szykuje się walka o klienta :D

Ostatnio zmieniony 10 mar 2006, 14:12 przez bb, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bb a można wiedzieć skąd Ty tyle wiesz o PKS-ie zgorzeleckim i lubańskim?? Z tego co piszesz to widze że dobrze jesteś poinformowany o tym co tam się dzieje i w co kto inwestuje.Skąd te wszystkie informacje??

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jeśli komunikacja i transport jest Twoim hobby i tym czym się interesujesz, to chyba jasne, że chcesz wiedzieć coś na ten temat i starasz się zdobyć interesujące Cię informacje :D ?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

No tak masz racje. A swoją drogą ciekawe hobby :)

Tytuł:
pismak
pismak

Znam ludzi, których hobby jest np. kolejnictwo ;)
Znam innych, którzy pasjonują się swoimi ogrodami, żonami, mężami ;)
( i innymi -ami )

Hobby jak hobby... ;)
Cytuj:
A swoją drogą ciekawe hobby

Widzisz bb? Doceniono Twoje hobby:))

PS.
A tak swoją szosą,pewnie nie _tylko_ o hobby chodzi w tym przypadku...

:)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
A tak swoją szosą,pewnie nie _tylko_ o hobby chodzi w tym przypadku...

Mi też się tak wydaje:)

Tytuł:
rekrut
rekrut

tez mi nowina, znizki dla uczniow i seniorow prywatni przewoznicy maja caly czas, bynajmniej na trasach regionalnych. o dalekobierznych nic mi nie wiadomo. mam inne chobby. narazie. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.