tadam pisze:
zubek pisze:
nikt już, nawet PiS nie neguje znaczenia środków unijnych w rozwoju Polski. To trochę śmieszne.
A jednak! Znalazłem raport – całkiem świeży, który o dziwo w wielu miejscach zgodny jest z moimi osobistymi obserwacjami!
Reasumując: Ci uczeni panowie z wielu uczelni
nie są przekonani, że fundusze są korzystne. Śmieszne co?
no więc raport ja zrozumiałem całkiem inaczej. Bo jak zrozumieć to zdanie?
Cytuj:
Uruchomienie procedur i instrumentów EPS w Polsce
przyniosło wiele pozytywnych efektów i umożliwiło między innymi:
• zainicjowanie pierwszej generacji polityki rozwojowej w naszym kraju, prowadzonej
w oparciu o wieloletnie dokumenty programowe;
• wykreowanie potencjału niezbędnego do prowadzenia polityki rozwojowej także na poziomie regionalnym, co pozwoliło na znaczącą decentralizację tej polityki;
• lepsze wykorzystanie endogenicznych potencjałów rozwojowych kraju i poszczególnych
regionów;
• ograniczenie braków w zakresie czynników podażowych sfery wytwórczej, w tym dotyczą-
cych infrastruktury, siły roboczej, otoczenia biznesu;
• pobudzanie stanu koniunktury gospodarczej od strony popytowej, co miało szczególne
znaczenie w latach 2009–2011 i przyczyniło się do utrzymania polskiej gospodarki na
ścieżce wzrostu;
• wprowadzenie monitoringu, ewaluacji, audytu, certyfi kacji jako powszechnie stosowanych
rozwiązań i praktyk.
to co Ty cytujesz to są wskazane problemy, które należy wykluczyć dla lepszego wykorzystania środków.
gdzie indziej znalazłem takie oto zestawienie:
grupa gomułki pisze:
że projekty finansowane środkami unijnymi w największym stopniu służą rozbudowie infrastruktury, co szczególnie widoczne jest w Programie Operacyjnym Infrastruktura i Środowisko w ramach którego powstało lub powstanie:
318 nowych oczyszczalni ścieków,
20 dużych regionalnych zakładów utylizacji odpadów,
477 km nowych autostrad,
1400 km dróg ekspresowych,
1250 km nowych torów,
410 km torowisk tramwajowych i linii trolejbusowych.,
5900 km sieci gazociągów,
600 km linii wysokiego napięcia,
5 proc. więcej energii z odnawialnych źródeł,
14 najcenniejszych zabytków Polski będzie odrestaurowanych,
100 szpitali i przychodni będzie doposażonych w sprzęt,
zostanie zakupionych 600 nowych ambulansów,
800 tys. osób uzyska podłączenie do sieci kanalizacyjnej.
od siebie dodam Muzeum Łuzyckie i Przedmieście Nyskie

to jest fragment krytycznego raportu grupy gomułki, który potwierdza częściowo tezę tadama - fundusze nie wpłyną na gospodarkę długofalowo. Trudno mi się jednak z tym zgodzić, patrząc na zestawienie inwestycji w infrastrukturę.