Dzisiaj jest 10 maja 2025, 10:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Dostałem dzisiaj takowy listownie, z miasta Goerlitz, za przekroczenie 7km /h w zabudowanym. Wiem pirat ze mnie. Zdziwił mnie jednak fakt, że mandat dotarł... zastanawiam się czy olać te 15E, które mi tam w nagrodę przyznali, czy płacić. Ma ktoś z tym tematem jakieś doświadczenia?

W ub tygodniu przy Demianiplatz na zakazie postoju twardo ci z miasta, wkładali za wycieraczki wszystkim równo mandaty za przekroczenie czasu postoju i robili piękne foty...

Olewać takie akcje czy może już zacząć się bać?

VIP
VIP
Awatar użytkownika

Kiedyś mandaty na tak małe kwoty odpuszczali sobie, a skoro dostałeś teraz taki bonus listem, to coś musiało się zmienić - może unia uregulowała już sprawy mandatów i co chyba ważniejsze punktów ;)

Na twoim miejscu nie odpuszczałbym tematu, bo za jakiś czas możesz być niemiło zaskoczony 8)

rekrut
rekrut

manzir pisze:
Kiedyś mandaty na tak małe kwoty odpuszczali sobie, a skoro dostałeś teraz taki bonus listem, to coś musiało się zmienić - może unia uregulowała już sprawy mandatów i co chyba ważniejsze punktów ;)

zmiany na pewno będą od listopada, moim zdaniem na plus, bo jeśli policja będzie chciała ukarać nas mandatem, będzie musiała wystawić go w naszym języku ojczystym, bo inaczej mandat będzie nie ważny.

manzir pisze:
Na twoim miejscu nie odpuszczałbym tematu, bo za jakiś czas możesz być niemiło zaskoczony 8)

no właśnie chodzi mi o to, czym mogę zostać zaskoczony i jaka jest skuteczność w egzekucji mandatów w PL , przez urząd z Goerlitz :D Bo to że będą przysyłać jakieś tam Erinnerungi, to mi nie przeszkadza, listonosz silny jest, da rade je przynosić :D

obserwator
obserwator

skoro już posiadają twoje dane osobowe to przy najbliższej kontroli na ich terenie twoja jazda się zakończy do czasu uregulowania tego zobowiązania,a po drugie będą cie nękać tymi upomnieniami i doliczać koszty,a wkrótce to i komornicy się tym zaczną zajmować wiec czy dla 15e warto????

VIP
VIP
Awatar użytkownika

Skoro wysłali mandat, to może tylko znaczyć, że nie odpuszczają tej sprawy.

roman77 pisze:
przy najbliższej kontroli na ich terenie twoja jazda się zakończy do czasu uregulowania tego zobowiązania

Oby tylko tak to się skończyło -> nie wiem, czy mają prawo za to na dołek wsadzić, ale znając niemiaszków, wcale mnie to nie zdziwi 8)

VIP
VIP
Awatar użytkownika

roman77 pisze:
...czy dla 15e warto????

Wg mnie zdecydowanie NIE :roll:
Zapłacić i zapomnieć o sprawie.

manzir pisze:
Kiedyś mandaty na tak małe kwoty odpuszczali sobie...

Nie wiem jak było i jest za Euro-waluty ale kiedyś w czasach DM otrzymałem za parkowanie 10DM mandatu (pod Karstadtem nawiasem mówiąc) :smt028
Polizei specjalnie czekał na mnie z geschenkiem w dłoni ;)
To było za czasów West-Berlina gdy można było pod pretekstem wyjazdu do Berlina pojechać tylko na zakupy do Goerlitz i nikt tego faktu nie sprawdzał :roll: Taki śmieszny czas był... :smt021

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Lepiej zapłać. Sam pracuje w Gorlitz i dostałem mandat za przejazd na czerwonym świetle, przy każdej kontroli podczas łączenia się z "bazą" dostają info o tobie. Nie wiem jak jest z egzekucją ale odsetki lecą szybko.

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

http://www.autocentrum.pl/poradniki-dla ... -zaplacic/

http://moto.wp.pl/kat,1035799,title,Man ... aid=11188f

pismak
pismak
Awatar użytkownika

viper126pzgc pisze:
http://www.autocentrum.pl/poradniki-dla-kierowcy/mandat-z-zagranicy-wyrzucic-czy-zaplacic/

http://moto.wp.pl/kat,1035799,title,Man ... aid=11188f

Myślenie Polaka, skoro jesteś winny to płać, a nie kombinuj czy mi się uda czy nie :smt075

chipo pisze:
zastanawiam się czy olać te 15E, które mi tam w nagrodę przyznali, czy płacić

Jak robisz wpłatę na konto w niemczech to dolicz 5E za przelew. Chyba że masz tam konto.
Lepiej zapłacić, w przypadku następnej kontroli mogą Cie przytrzymać trochę, a i tak zapłacisz.

rekrut
rekrut

Marcopollo pisze:
Jak robisz wpłatę na konto w niemczech to dolicz 5E za przelew.

Dzięki bardzo wszystkim za pomoc, przelew poleciał już, koszt -> 5 ZŁ z polskiego banku (przelew SEPA).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.