Dzisiaj jest 17 maja 2025, 21:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 73  Następna
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

manzir pisze:
Kościuszko do remontu :-)
Będzie ruch dwukierunkowy i możliwe, że więcej miejsc parkingowych.

... i jeszcze zielone tereny mają być zachowane. powiem szczerze próbuję sobie jakoś to wszystko wyobrazić i jako człowiek małej wiary mam z tym duży problem. chyba, że bardzo naiwnie rozumiem słowo "przebudowa", które oznacza po prostu likwidację.
Cytuj:
Projektuje się na odcinku od skrzyżowania z ulicą Ignacego Daszyńskiego i Józefa Piłsudskiego do ul. Traugutta przebudowę ulicy po stronie wschodniej polegającej na poszerzeniu jezdni przebudowując pas zieleni i części chodnika. Przebudowa ta wymaga wycinki drzew o pniach dużych średnic – 11 szt. oraz przesadzenia drzew młodszych – 6 szt.

a tak przy okazji był ktoś może na spotkaniu w sprawie przyszłości ul. Bohaterów Getta? coś z tego spotkania wynika?

VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
... i jeszcze zielone tereny mają być zachowane. powiem szczerze próbuję sobie jakoś to wszystko wyobrazić i jako człowiek małej wiary mam z tym duży problem. chyba, że bardzo naiwnie rozumiem słowo "przebudowa", które oznacza po prostu likwidację.

Ja mam inny problem - nie bardzo wiem jakim cudem miałoby być tam więcej miejsc parkingowych...
Chyba czegoś nie doczytałem lub nie zrozumiałem... :roll:

VIP
VIP
Awatar użytkownika

Po modernizacji miejsca parkingowe mają być prostopadle, a nie ukośnie. Dzięki temu przybędzie kilka miejsc :)

VIP
VIP
Awatar użytkownika

manzir pisze:
Dzięki temu przybędzie kilka miejsc

Tjaaaa...może dwa ;)
Zobaczymy te cuda ;)

VIP
VIP
Awatar użytkownika

Powiem koledze, że w tym naszym zatłoczonym mieście te dwa miejsca dodatkowe, to jak we Wrocławiu nowy parking podziemny :lol:

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

http://www.zinfo.pl/artykuly/14870
Cytuj:
W grudniu 2012 r. opracowano projekt tymczasowej organizacji ruchu przy ul. Bohaterów Getta, Warszawskiej, Staszica, Daszyńskiego i Okrzei. Z zapowiedzi Burmistrza Miasta wynika, że jeszcze w tym roku, na okres 24 miesięcy, zostanie wprowadzony ruch okrężny.

mnie ta słuszna koncepcja naszej partii cieszy, jeszcze jakby do tego doszło rondo koło spółdzielcy i dwukierunkowa boh. getta to by się nareszcie dało po tym mieście jakoś jeździć.

VIP
VIP
Awatar użytkownika

Getta chyba od zawsze była jednokierunkowa i nie ma potrzeby tego zmieniać, ponieważ Kościuszki będzie dwukierunkowa. Lepiej żeby Piłsudskiego zrobili dwukierunkową. Wystarczy rondo na górze i na dole Getta i ruch będzie płynny, pod warunkiem, że ci wszyscy niedzielni i pseudokierowcy nauczą się jeździć po rondach, zamiast marudzić. Buraki na rondach nie potrafią/nie chcą jeździć na suwak, bo MISZCZ kierownicy musi być wszędzie pierwszy!!! Jeżeli jazda po rondzie jest zbyt trudna, to powinni oddać prawo jazdy -> będzie mniej paralityków stwarzających zagrożenie na drogach.

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

manzir pisze:
Getta chyba od zawsze była jednokierunkowa i nie ma potrzeby tego zmieniać, ponieważ Kościuszki będzie dwukierunkowa. Lepiej żeby Piłsudskiego zrobili dwukierunkową. Wystarczy rondo na górze i na dole Getta i ruch będzie płynny

tu bym jednak polimeryzował. wydaje mi się, ze mimo wszystko bezpieczniejsze będzie przerzucenie(zwiększenie) ruchu samochodowego na dwukierunkową Boh.Getta niż na Traugutta i Kościuszki, gdzie kręci się strasznie dużo dzieciaków wędrujących do i ze szkół. poza tym dwukierunkowa Piłsudskiego przy dwukierunkowej Kościuszki będzie wymagała wg mnie wprowadzenia świateł na skrzyżowaniu - albo kolejnego ronda. ja to bym w ogóle zrobił dwukierunkową i Boh.Getta i Staszica, która nie musi być już tak parkingowa gdy powiększono parking parkowy. wtedy wreszcie odciążyłoby się to nieszczęsne skrzyżowanie przy UM.

pismak
pismak
Awatar użytkownika

Na zalewie znów spuścili wodę, wie ktoś dlaczego?

VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
Piłsudskiego przy dwukierunkowej Kościuszki będzie wymagała wg mnie wprowadzenia świateł na skrzyżowaniu - albo kolejnego ronda

Rondo świetny pomysł :smt023

W innych miastach świetnie się to sprawdza, może i nasi kierowcy nauczą się jeździć po rondach ;)

neandertalski pisze:
Staszica, która nie musi być już tak parkingowa gdy powiększono parking parkowy. wtedy wreszcie odciążyłoby się to nieszczęsne skrzyżowanie przy UM.

To zły pomysł - ilość miejsc parkingowych nigdy nie jest zbyt mała. Jeżdżąc po mieście kierowcy muszą myśleć, a nie jechać na pałę. Jeżeli ktoś jedzie od Wolności w kierunku mostów, to może przejechać przez Konarskiego i dalej ma wybór koło orlenu w prawo na Warszawską lub dalej jechać Pow. Śląskich. Większość kierowców jedzie po "głównej" nie myśląc, że trasę można zoptymalizować, szybciej przejechać i nie stać na górce koło UM, tworząc korek. Jeżeli Piłsudskiego i Kościuszki będzie dwukierunkowa to automatem odciąży się ruch koło UM.

Pomysł, aby wszystkie ulice w mieście przekształcić na dwukierunkowe jest słaby - mam na myśli Getta, Staszica i Czachowskiego, ponieważ wtedy siłą rzeczy ruch nasili się w ścisłym centrum miasta, co skutkuje podniesieniem hałasu i stworzy większe niebezpieczeństwo zarówno dla dzieci i starszych poruszających się przecież po całym mieście ;)
Najlepsze rozwiązanie to przywrócić ruch jednokierunkowy na Czachowskiego w "górę", czyli od Warszawskiej do E. Plater, ponieważ powstaje wtedy "naturalne" rondo złożone z ulic: Getta w dół, Warszawska, Czachowskiego w górę i E. Plater - a jak powstanie jeszcze rondo koło spółdzielca będzie pięknie :D

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

manzir pisze:
W innych miastach świetnie się to sprawdza, może i nasi kierowcy nauczą się jeździć po rondach

rondo dobra rzecz, ale powiem szczerze czy rondo z przejściami dla pieszych się sprawdzi, czas pokaże - piesi przechodzący po pasach przez ulicę w którą chcą zjechać 2 samochody jeden za drugim z ronda blokują momentalnie cały ruch na rondzie, a jak będą szli piesi przez pasy na kilku odnogach równocześnie (co w centrum miasta można sobie wyobrazić) no to padaka kompletna. w sumie sam jestem ciekaw jak to zadziała w centrum miasta.
manzir pisze:
Pomysł, aby wszystkie ulice w mieście przekształcić na dwukierunkowe jest słaby - mam na myśli Getta, Staszica i Czachowskiego, ponieważ wtedy siłą rzeczy ruch nasili się w ścisłym centrum miasta, co skutkuje podniesieniem hałasu i stworzy większe niebezpieczeństwo zarówno dla dzieci i starszych poruszających się przecież po całym mieście ;)

nowy parking przy parku świeci pustkami, więc paradoksalnie nie jest chyba aż tak źle z miejscami do parkowania... ruchu samochodowego z centrum miasta się nie da wyrzucić, bo struktura drogowa miasta przypomina kompilację wsi łańcuchowych a nie centrum z kolejnymi kręgami obwodnic. a jak się chce w dodatku utrzymać most graniczny jako międzynarodową trasę komunikacyjną, raczej trudno będzie miasto ominąć. Boh.Getta jest piękną szeroką ulicą kompletnie niewykorzystywaną komunikacyjnie (i parkingowo, w odróżnieniu od dzisiejszej Kościuszki) a szkoda - traktowanie ul. Czachowskiego jako szlaku komunikacyjnego to chyba żart - tam deptak nikomu by nie wadził :) owszem dzieciaki chodzą do szkoły przez całe miasto jednak wg mnie dużo bezpieczniejsze są przejścia w centrum niż te przez Kościuszki czy Traugutta. a ruch uliczny nie będzie już większy niż jest w centrum miasta, przeciwnie jak się go rozłoży racjonalnie będzie proporcjonalnie znośniejszy, zwłaszcza tam gdzie dziś jest szczególnie uciążliwy - na krzyżowaniu przy UM jadący w prawo chyba nie stanowią zbyt dużej grupy, wydaje mi się, ze tu jednak główny strumień/problem aut to kierujący się w lewo i prosto.

VIP
VIP
Awatar użytkownika

W koncepcji są podobno przejścia podziemne, tak więc problem pieszych rozwiązany na przejściach na rondzie na dole Getta.

Jakoś nie widzę deptaku na Czachowskiego - brak knajpek oraz miejsc, gdzie mogłyby ewentualnie powstać, "atmosfery" i widoku - jest klaustrofobicznie - zagląda tam kiedyś słońce? Getta natomiast ma większe predyspozycje do deptaku, tyle że na nieszczęście leży w centrum miasta.
Czachowskiego ma spełniać funkcję przeskoku między dwoma "arteriami": E. Plater i Warszawską.
neandertalski pisze:
ruch uliczny nie będzie już większy niż jest w centrum miasta

Z tym kompletnie się nie zgadzam -> jeżeli ulicę jednokierunkową przekształca się na dwukierunkową automatycznie zdwaja się przepływ pojazdów, a kierowcy na 100% wykorzystają nowe możliwości poruszania się.

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

przejścia podziemne?????? no bez jaj proszę :) natężenie ruchu samochodowego w mieście się nie zmieni - trwam przy swoim - owszem w jednym miejscu trochę się zwiększy ale w drugim się trochę zmniejszy, zawsze coś jest kosztem czegoś a peropero bilans musi wyjść na zero;)

VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
jednym miejscu trochę się zwiększy ale w drugim się trochę zmniejszy, zawsze coś jest kosztem czegoś a peropero bilans musi wyjść na zero

Pełna zgoda - wydaje mi się jednak, że lepiej nie zwiększać ruchu w centrum miasta, ponieważ już teraz jest spory ;)

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

... a w tzw. międzyczasie, za ścianą z blachy, dawne kino Grunwald rozjezdzają buldożery...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 73  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.