Danio88 pisze:
1) Jakie tam są zarobki
2) Ile godzin pracujesz tygodniowo ,mozliwe są nadgodziny?
3) Co dokładnie robisz w tej pracy
1) Wynagrodzenie jest w złotówkach dlatego przybliżę zarobki w tej właśnie walucie. Na godzine wychodzi około 26 zł. Miesięcznie za mieszkanie płacisz 630 zł, czyli doba około 21 zł (za warunki, w których ja miałem okazje mieszkać cena wręcz śmieszna, ale może się trafić gorzej).
Oprócz tego za wyjazd ponad 420 km od miejsca zamieszkania (coś w tych granicach) dostajesz z automatu 210 złotych nawet jeśli do pracy nie jedziesz swoim autem.
40 groszy za każdy zrobiony kilometr, jeśli do pracy jeździsz swoim samochodem. No i ostatnia sprawa to premia uznaniowa (o którą nie trudno) 150 zł. Postojowe (ale o tym więcej w punkcie drugim) płatne 75% z normalnej stawki.
2) No i tu jest ciekawie. Wszystko zależy od zlecenia, na które Cie wyślą. Na swoim przykładzie. Pierwsze zlecenie, na którym byłem, pracowałem normalnie po 8 godzin (taka jest norma), jeśli chciałem i było coś do roboty mogłem zostać dłużej. Raz lub dwa zdarzyło się, że nadgodziny były konieczne. Na drugim z kolei, były dni, kiedy pracowaliśmy po 10-12 godzin, ale też takie kiedy robiliśmy 2-4 (co nie ukrywam bardzo wkurza). Są też postojowe, kiedy nie ma w danym dniu pracy, siedzimy w domu dostajemy kasę 75 % z normy (wychodzi jakoś 6 godzin pracy). Co do tych postojowych nie chcę się zbytnio rozpisywać, bo sam do końca nie jestem wtajemniczony.
3) Praca jak pisałem wcześniej, lekka, łatwa i przyjemna. Niestety to również zależy od zlecenia. Są takie gdzie Polaczki porobiły takie normy, że nie sposób ich teraz nowym pracownikom wyrobić. Nie ma się jednak czym przejmować. Jak sobie nie radzisz jedziesz po prostu na inne zlecenie. Co w tej pracy się robi? Kontroluje, sortuje, dokonuje prostych napraw różnego rodzaju części, głównie samochodowych. Dlatego wymagany jest dobry wzrok. Żeby nie było tak kolorowo. Praca bardzo monotonna.