Czy w Zgorzelcu jest archiwum?
z którego można było by się dowiedzieć, kiedy panował w Zgorzelcu burmistrz X, kiedy pomalowano domy przy ulicy Daszyńskiego a kiedy zrobiono za krótkie miejsca parkingowe naprzeciw Urzędu Miasta, nie mówiąc już o słynnych ścieżkach rowerowych w mieście.
To wszystko i wiele innych wydarzeń powinno być archiwizowane. Z tego co mi wiadomo, takiej placówki nie ma. Są prywatni archiwiści, którzy nie wiedzą potem gdzie i komu swoje materiały przekazać.
Tworzona jest od kilkudziesięciu lat historia miasta Zgorzelec nad Nysą Łużycką, gdzie są tego ślady? porozrzucane w różnych publikacjach i miejscach, powinny być gromadzone przez urzędowo opłacanego pracownika i dostępne dla chcących z nich skorzystać. Miałem okazję zwiedzać Archiwum Miejskie w Goerlitz, większość z nas nie ma pojęcia, jakie informacje można tam znależć, a oni tam także zaczynali od początku.
Jedyne starsze dokumenty w Zgorzelcu (XIX w.) miałem okazję oglądać w archiwum byłego MZGM; ostatnio na giełdach internetowych pojawiają się tego rodzaju teczki dotyczące zgorzeleckich budynków.