Boso po Nysie.. tak to były piękne czasy, coś się próbowalo zmieniać, nie wiem, czy dziś by się tacy ludzie potrafili pozbierać do gromady
teraz, spróbuję odpowiedzieć na swój własny

apel:
Cytuj:
zrobiłby ktoś analizę z komentarzem

:
(czekałem, aż mnie ktoś w tym wyręczy, ale się nie doczekałem)
Cytuj:
zmiana wyglądu budynków i ich renowacja
Chwalebne. Od paru lat dostępne są tanie kredyty dla wspólnot: ile z nich z kredytów skorzystało? Niewiele. Dlaczego? Jakie sposoby Pan Burmistrz ma w rękawie, aby sytuacja się zmieniła? Proszę o szczegóły.
Cytuj:
musi nastąpić modernizacja dróg, które sa w mieście
Musi. Także jestem tego zdania. I co? Sama nastąpi? Proszę o szczegółowy pomysł na realizację tego kolejnego wystrzałowego pomysłu. I nie do udostępnienia „na miejscu, w Urzędzie” tylko w szczegółach, na piśmie, tu na forum. Inaczej będę uważał, że to deklaracja /nawet nie deklaracja, tylko pobożne życzenie/ bez pokrycia.
Cytuj:
musi nastąpić zakończenie prac przy obwodnicy
Jak wyżej.
Cytuj:
wystąpić o środki o moedrnizację dróg w mieście
To proszę sobie wpisać do notesu, bo nie rozumiem do kogo skierowany jest ten tryb rozkazujący. Do obywateli?
Cytuj:
tworzenie miejsc pracy
W jaki sposób, gdzie, jakich miejsc, za pomocą jakich sposobów? Proszę o szczegóły.
Cytuj:
budownictwo socjalne - ok 250 mieszkań dla najuboższych
250 mieszkań. Ile jest potrzebujących? Można byłoby to zestawić razem?
Cytuj:
zdrowie publiczne i ogółny dostęp do służby zdrowia
Przecież to nam gwarantuje konstytucja. Coś się ostatnio zmieniło? Proszę o rozwinięcie tematu, o co w nim chodzi?
Cytuj:
bezpieczeństwo w mieście, rozszerzenie monitoringu w mieście (cyt. "w tych miejscach, gdzie jest monitoring nie ma generalnie przestępstw, są generalnie wykroczenia")
Pamiętam zdarzenie, jak w odległości kilku metrów od ruchomej kamery okradziono kiosk ruchu. Co to znaczy „generalnie”, bo coś się pod tym z pewnością kryje?
Cytuj:
budowa nowych nawierzchni, nowych chodników, nowych ścieżek rowerowych
Niezwykle tajemnicze i ogólne. Czy należy przez to rozumieć dokończenie zaczętej na ul. Kościuszki ścieżki rowerowej? Gdzie mają powstać nowe w mieście, żeby rowerzyści nie jeździli po chodnikach i nie przeszkadzali samochodom na jezdniach? Jestem niezwykle ciekawy szczegółów i planu wytyczającego nowe zgorzeleckie trakty rowerowe.
Cytuj:
ciąg spacerowy (cyt. "Moim marzeniem, które zaczynam wcielać, jest to żeby po odbudowie Mostu Staromiejskiego, o którego odbudowę staraliśmy sie prawie 8 lat. zrobić siąg spacerowy. od mostu staromiejskiego po wiadukt.")
Marzenia dobra rzecz, tylko że nie zawsze się spełniają. Ja również marzę, aby to miasto miało dobrego burmistrza. Dlaczego więc nie pociągnięto owego traktu od Mostu Miejskiego do wiaduktu, tylko zaczęto nowy dla działkowców? Tradycja „rozpoczętego a nie skończonego” bierze początek od wspomnianej „kościuszkowskiej” ścieżki rowerowej i czas by ten zwyczaj zmienić, bo się z nas inne miasta śmieją.
Cytuj:
nowa siedziba dla biblioteki miejskiej ma się znaleźć w miejscu obecnego dworca PKP
Ten pomysł nadaje się do kosza na samym wstępie. Nie będę powtarzał komentarzy, które już się pojawiły, ale lokalizacja biblioteki w takim miejscu to nieporozumienie. Czy brakuje lepszych pomysłów, czy brakuje ludzi mających lepsze pomysły? Może po prostu zapłacić komuś za wymyślenie czegoś sensownego?
Na zakończenie słów kilka komentarza ogólnego. Deklaracje /jeśli te punkty można tak potraktować/ ograniczają się do działań wykonawczych pewnych potrzeb ubranych w hasła. Brak koncepcji, z której by one wynikały. Koncepcji spinającej te wszystkie oderwane od siebie pomysły i obejmującej całościowo miasto, jego obywateli, ich potrzeby socjalno-bytowe, kulturalne. Brak kompletnie odniesienia do Europamiasta jako takiego. Wydawać by się mogło, iż fiasko projektu 2010 kończy powiązania pomiędzy Goerlitz i Zgorzelcem, współpracę, bez której Zgorzelec nabierał będzie oblicza wschodniego w najgorszym tego słowa znaczeniu, zaś Goerlitz będzie rozwijać się samodzielnie bez zgorzeleckiego obciążenia. Czy o to nam chodzi?