Dzisiaj jest 10 maja 2025, 16:49

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

Słyszałem, ze najwięcej chętnych na stanowisko Burmistrza jest wśród nieudaczników. Zaliczam do nich wszystkich wymienionych kandydatóww z wyłączeniem M.Fiedorowicza. Jako burmistrz sprawdził się i zauważyło to wiele środowisk w Polscei nie tylko. Najłatwiej krytykować wszystko i wszystkich, bez ograniczeń to nasza cecha narodowa.

Tytuł:
VIP
VIP

Boso po Nysie.. tak to były piękne czasy, coś się próbowalo zmieniać, nie wiem, czy dziś by się tacy ludzie potrafili pozbierać do gromady :?

teraz, spróbuję odpowiedzieć na swój własny :D apel:
Cytuj:
zrobiłby ktoś analizę z komentarzem :?: :lol:

(czekałem, aż mnie ktoś w tym wyręczy, ale się nie doczekałem)

Cytuj:
zmiana wyglądu budynków i ich renowacja

Chwalebne. Od paru lat dostępne są tanie kredyty dla wspólnot: ile z nich z kredytów skorzystało? Niewiele. Dlaczego? Jakie sposoby Pan Burmistrz ma w rękawie, aby sytuacja się zmieniła? Proszę o szczegóły.
Cytuj:
musi nastąpić modernizacja dróg, które sa w mieście

Musi. Także jestem tego zdania. I co? Sama nastąpi? Proszę o szczegółowy pomysł na realizację tego kolejnego wystrzałowego pomysłu. I nie do udostępnienia „na miejscu, w Urzędzie” tylko w szczegółach, na piśmie, tu na forum. Inaczej będę uważał, że to deklaracja /nawet nie deklaracja, tylko pobożne życzenie/ bez pokrycia.
Cytuj:
musi nastąpić zakończenie prac przy obwodnicy

Jak wyżej.
Cytuj:
wystąpić o środki o moedrnizację dróg w mieście

To proszę sobie wpisać do notesu, bo nie rozumiem do kogo skierowany jest ten tryb rozkazujący. Do obywateli?
Cytuj:
tworzenie miejsc pracy

W jaki sposób, gdzie, jakich miejsc, za pomocą jakich sposobów? Proszę o szczegóły.
Cytuj:
budownictwo socjalne - ok 250 mieszkań dla najuboższych
250 mieszkań. Ile jest potrzebujących? Można byłoby to zestawić razem?
Cytuj:
zdrowie publiczne i ogółny dostęp do służby zdrowia

Przecież to nam gwarantuje konstytucja. Coś się ostatnio zmieniło? Proszę o rozwinięcie tematu, o co w nim chodzi?
Cytuj:
bezpieczeństwo w mieście, rozszerzenie monitoringu w mieście (cyt. "w tych miejscach, gdzie jest monitoring nie ma generalnie przestępstw, są generalnie wykroczenia")
Pamiętam zdarzenie, jak w odległości kilku metrów od ruchomej kamery okradziono kiosk ruchu. Co to znaczy „generalnie”, bo coś się pod tym z pewnością kryje?
Cytuj:
budowa nowych nawierzchni, nowych chodników, nowych ścieżek rowerowych

Niezwykle tajemnicze i ogólne. Czy należy przez to rozumieć dokończenie zaczętej na ul. Kościuszki ścieżki rowerowej? Gdzie mają powstać nowe w mieście, żeby rowerzyści nie jeździli po chodnikach i nie przeszkadzali samochodom na jezdniach? Jestem niezwykle ciekawy szczegółów i planu wytyczającego nowe zgorzeleckie trakty rowerowe.
Cytuj:
ciąg spacerowy (cyt. "Moim marzeniem, które zaczynam wcielać, jest to żeby po odbudowie Mostu Staromiejskiego, o którego odbudowę staraliśmy sie prawie 8 lat. zrobić siąg spacerowy. od mostu staromiejskiego po wiadukt.")

Marzenia dobra rzecz, tylko że nie zawsze się spełniają. Ja również marzę, aby to miasto miało dobrego burmistrza. Dlaczego więc nie pociągnięto owego traktu od Mostu Miejskiego do wiaduktu, tylko zaczęto nowy dla działkowców? Tradycja „rozpoczętego a nie skończonego” bierze początek od wspomnianej „kościuszkowskiej” ścieżki rowerowej i czas by ten zwyczaj zmienić, bo się z nas inne miasta śmieją.
Cytuj:
nowa siedziba dla biblioteki miejskiej ma się znaleźć w miejscu obecnego dworca PKP
Ten pomysł nadaje się do kosza na samym wstępie. Nie będę powtarzał komentarzy, które już się pojawiły, ale lokalizacja biblioteki w takim miejscu to nieporozumienie. Czy brakuje lepszych pomysłów, czy brakuje ludzi mających lepsze pomysły? Może po prostu zapłacić komuś za wymyślenie czegoś sensownego?

Na zakończenie słów kilka komentarza ogólnego. Deklaracje /jeśli te punkty można tak potraktować/ ograniczają się do działań wykonawczych pewnych potrzeb ubranych w hasła. Brak koncepcji, z której by one wynikały. Koncepcji spinającej te wszystkie oderwane od siebie pomysły i obejmującej całościowo miasto, jego obywateli, ich potrzeby socjalno-bytowe, kulturalne. Brak kompletnie odniesienia do Europamiasta jako takiego. Wydawać by się mogło, iż fiasko projektu 2010 kończy powiązania pomiędzy Goerlitz i Zgorzelcem, współpracę, bez której Zgorzelec nabierał będzie oblicza wschodniego w najgorszym tego słowa znaczeniu, zaś Goerlitz będzie rozwijać się samodzielnie bez zgorzeleckiego obciążenia. Czy o to nam chodzi?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
Słyszałem, ze najwięcej chętnych na stanowisko Burmistrza jest wśród nieudaczników. Zaliczam do nich wszystkich wymienionych kandydatóww z wyłączeniem M.Fiedorowicza.

Panie Prezesie. Z całym należytym szacunkiem przysługującym tej funkcji: a Paździoch to co, sroce spod ogona wypadł :?:

Cytuj:
sprawdził się
no to może jakieś osiągnięcie, niezauważone publicznie? (i może z pominięciem oczyszczalni ścieków i międzynarodowej linii autobusowej Goerlitz-Zgorzelec :lol: )

Tytuł:
rekrut
rekrut

nie bawie sie w polityke, ale chce wyrazic swoje zdanie:
otoz na wstepie chcialbym napisac, ze jestem przekonany w 100% ze w tym temacie bedzie bardzo duzo postow, odpowiedzi z klubow wyborczych, podszywajacych sie pod zwyklych ludzi, wiec z gory na pewno nie bede wierzyl w te wszystkie wpisy. Niestety u nas kampanie tocza sie tak, jka tocza, brak uczciwej walki....

jezeli chodzi o wybory, a dokladniej na stanowisko Burmistrza Miasta Zgorzelec, to musze stwierdzic, ze osobiscie nie bede glosowal za p. Dobrzynskim. Naczytalem sie bardzo wiele artykukolow o rozprawach p. Dobrzynskiego i nie chcialbym, zeby taka osoba repreznetowala nasze miasto.
Nie ukrywam tego i chcę powiedzieć otwarcie, że na stanowisko Starosty będę głosował na p. Tyca. Moim zdaniem jest to odpowiednia osoba na to stanowisko i sprawdziała się w poprzednij kandencji.
Na koniec chcę podkreślić, że w wyborach nie ma co patrzeć na ugrupowania polityczne, tylko na konkretne osoby, które znamy i wiemy co są, a czego nie są w stanie zrobić dla naszego miasta czy powiatu.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Pan Maciek Dobrzyński naie strauje na stanowisko burmistrza tylko na straoste.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

czy nie macie wrazenia ze "Prezes" ma dwie osobowości? 8)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
czy nie macie wrazenia ze "Prezes" ma dwie osobowości?

:?: co sugerujesz, bo jakoś na to nie wpadłem :lol:

Tytuł:
pismak
pismak

Szukam szerszego materiału, bo nie miałem okazji (ani wcześniej,i do tej pory) poznać p. Przybyły.
Ale ktoś, kto go zna, może odniesie się do tej kandydatury?
Pan Janusz Przybyła (?)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Stefan pisze:

No to tym bardziej. Tak jak nasz rzad zapowiadał (co im nie wychodzi), ze na stanowiskach publicznych nie powinny zasiadac osoby karane.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Stefan pisze:

przyłączam się pytania Paździocha, że niby jaka druga ?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Stefan pisze:

Informuje jeszcze raz (mój ostani post w tej materii zginął w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach). Ani starosta Tyc ani Dobrzyński nie są wybierani bezpośrednio. O ich wyborze decyduje Rada Powiatu. Jeśli ich ugrupowania nie zdobędą odpowiedniej ilości głosów nici z bycia starostą.

Edit: Umkły mi koalicje powyborcze. Może się zdarzyć, że w wyniku prozumień których z nich zostanie starostą...tak jak 4 lata temu, pomimo teoretycznego zwycięstwa prawicy, starostą został Andrzej Tyc.

Tytuł:
pismak
pismak

krytyczny pisze:
Stefan pisze:

przyłączam się pytania Paździocha, że niby jaka druga ?

Ja też nie wiem, ale domyślam się,że chodzi raczej o
jedną i tę samą osobowość, za to w dwu organizmach ;)
Kto jest "drugim Prezesem"?
:)

Ostatnio zmieniony 26 kwie 2006, 18:16 przez z_drw, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Jeśli myślicie , że w ty mieście wszystko jest złe i władza się nie sprawdza - wybierzcie mnie a zobaczycie co jeszcze da sie spieprzyć :twisted:

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

no nie domysliliscie sie? tak bardzo broni burmistrza calkiem jak "Kuba" :lol:

rekrut
rekrut

z tą obrona Burmistrza - to nie do końca prawda. Bardziej w przypadku publikacji tych nieszczesnych artykułów broniłem argumentów, którymi posłuzylem sie w rozmowie z dziennikarzami. Nie zaprzeczam, że śledzę dyskusje na forum ponieważ wiele spraw tu poruszanych to istotne problemy z jakimi spotykamy się na codzień i wymagających podjęcia stosownych działań.
Nie da sie ukryć, że na forum pojawiaja się wypowiedzi złośliwe - te dają się przełknąć, ale najgorsze są te wynikajace z braku wiedzy- np w sprawie mieszkań, których rzekomo oddano 2 podczas gdy w rzeczywistosci oddano ich ponad setkę- takie opinie sa po prostu niesprawiedliwe i krzywdzące.
Serdecznie pozdrawiam Kuba

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.