petec pisze:
Z naziemnej zbieram 29 polskich programów w tej chwili na 3 anteny kierunkowe , jest to max dla naszej lokalizacji . Do tego na ten zestaw ściągam Liberec i Lobbau, w sumie mam ponad 60 programów.
Też odbieram wszystkie możliwe programy i tak jak piszesz jest ich ponad 60 zdaje się 64. Tylko, że ja odbieram na jednej antence i do tego wykonanej samodzielnie z drutu wg instrukcji z neta tzw.
Doppelquad. Określana nawet w Niemczech jako
najlepsza antena DVB-T na świecie i ja mam dowód na to, że tak jest. Mieszkam na Iwaszkiewicza w najbliższym bloku na wprost "Staromiejskiej". Od Śnieżnych K. zasłania mnie tzw Manhattan, Na Liberec też nie mam widoku; Lobau zasłania góra. Okazuje się że kierunkowość nie jest konieczna;antena ta łapie odbicia, dziwie się do dzisiaj, że mam wszystko, a antenka wygląda wręcz śmiesznie. Konstruuje ja się pod częstotliwość MUX-a. Od tego zależy dł. boku kwadratu. Wybrałem kompromis bo można dla każdego robić jedną antenke, więc tym bardziej się dziwię. Posumowując:
kierunkowośc nie jest warunkiem koniecznym do odbioru DVB-T. Konstrukcja anteny jest prościutka, ale podparta wyłącznie wiedzą teoretyczną, a nie checią zysku; konstrukcje sklepowe to wg mnie naciągactwo przez producentów Tak jest niestety ze wszystkim. To co jest zasadnicze nie musi byc drogie, reszta to bajery pod cene.
Do wykorzystania:
DOPPELQUAD-Instrukcja; tu jest
TABELKA wg której na podstawie częstotliwości MUX wyliczamy długośc boku kwadratu.
Nie wyobrażam sobie żeby ktoś kogo interesuje tematyka DVB-T nie znał tej strony:
INTERAKTYWNA MAPA DVB-T Jest to wg mnie number one

wsród stron o DVB-T . Zawiera mapy m.in.:zasięgu, profil terenu pomiędzy dwoma punktami. Super strona, ale trzeba trochę poczytać, aby poznać wszystkie funkcje jakich można używać. Na początku jest odnośnik.
Przykładowa mapa nadajników wokół Zgorzelca
Powodzenia!, przy ustawianiu pamietajcie o polaryzacji;-)