Dzisiaj jest 14 maja 2025, 7:15

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Czy zgoda na ujawnienie wizerunku pijanych kierowców powinna być wydawana częściej ?
TAK 97%  97%  [ 29 ]
NIE 3%  3%  [ 1 ]
Liczba głosów : 30
Autor Wiadomość
VIP
VIP

Obrazek
Prowadził po pijaku,

Paweł Szczepański (na zdj.) ponad miesiąc temu wsiadł za kierownicę mając w wydychanym powietrzu 2,59 promila alkoholu. Ta decyzja kosztowała życie drugiej osoby oraz groźbę pozbawienia wolności do lat 12. Do wypadku doszło na trasie Zgorzelec - Bogatynia, na której pojazd rozwinął nadmierną prędkość. Na zakręcie został wyrzucony na prawą stronę pobocza i uderzył w drzewo. Podczas wypadku pasażer pojazdu Olaf H. doznał ciężkich obrażeń ciała, w wyniku których kilka dni później zmarł. Zamiast drzewa mógł trafić w przechodnia, rowerzystę, lub inny pojazd jadący z przeciwka. We wrześniu skończy 21 lat.

Komenda Policji Powiatowej w Zgorzelcu prowadzi śledztwo przeciwko Pawłowi Szczepańskiemu, w którym stawiane mu są dwa zarzuty:

I. - w dniu 22 kwietnia 2006r. na drodze 352 relacji Zgorzelec - Bogatynia, umyślnie naruszył bezpieczeństwa w ruchu drogowym w ten sposób, że będąc w stanie nietrzeźwości wykazującym stężenie 2,59 promila alkoholu etylowego w wydychanym powietrzu kierował samochodem osobowym marki Toyota Corolla i rozwijając nadmierną prędkość stracił panowanie nad prowadzonym pojazdem na łuku drogi w lewo, w wyniku czego zjechał nagle na prawe pobocze i uderzył prowadzonym przez siebie pojazdem w drzewo, na skutek czego pasażer tegoż pojazdu Olaf H. doznał ciężkich obrażeń ciała skutkujących jego śmiercią w dniu 29 kwietnia 2006r.
tj. o czyn z art. 177 par. 2kk w zw. z art. 178 par. 1kk;
(Art. 177 § 2 Jeżeli następstwem wypadku jest śmierć innej osoby albo ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Art. 178. § 1. Skazując sprawcę, który popełnił przestępstwo określone w Art. 173, 174 lub 177 znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia, sąd orzeka karę pozbawienia wolności przewidzianą za przypisane sprawcy przestępstwo w wysokości od dolnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę do górnej granicy tego zagrożenia zwiększonego o połowę.)

II. - w tym samym czasie i miejscu jak w pkt I, będąc w stanie nietrzeźwości - wykazującym stężenie 2,59 promila alkoholu etylowego w wydychanym powietrzu - kierował na drodze publicznej samochodem osobowym marki Toyota Corolla;
tj. o czyn z art. 178a par. 1kk.
(Art. 178a. § 1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.)

To pierwszy przypadek, w którym Prokuratura Rejonowa postanowiła wyrazić zgodę na ujawnienie danych osobowych i wizerunku pijanego sprawcy wypadku. Całkiem możliwe, że w przyszłości takich decyzji będzie więcej.

Rozpędzony samochód kierowany przez osobę w stanie nietrzeźwym jest jak torpeda, która nie wiadomo gdzie uderzy. Łatwo można sobie wyobrazić sytuację, w której pijany kierowca uderza za dnia w nasze dziecko, lub kogoś z rodziny przechodzącego przez pasy.

Czy powinno być więcej sytuacji, w których Prokuratura wyda zgodę na publikację pijanego kierowcy ?

Zapraszam do dyskusji.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Hej
To czy wizerunki powinny byc publikowane, czy nie, moim zdaniem powinno byc uwarunkowane skutecznoscia tego rozwiazania - jesli choc jedna osoba patrzac na zdjecie osoby zlapanej na jezdzie po alkoholu pomysli sobie - "chyba bym nie chcial, by moje zdjecie sie tu znalazlo" - to ok, to popieram takie rozwiazanie.
Problemem moim zdaniem znacznie wiekszym i powazniejszym jest to,ze sady zwykle wydajac wyrok korzystaja z najnizszej dopuszczalnej kary, zwykle w zawieszeniu i smiesznej grzywnej zasadzanej zwykle na jakies organizacje publiczne.

Sam nie jezdze po alkoholu, ale bedac wielokrotnie w roznych krajach Europy spotkalem sie z tym,ze do obiadu wypija sie zwykle kieliszek wina lub butelke piwa. Jak wiemy bezposrednio po tym mozemy zostac zatrzymani i okaze sie,ze popelnilismy wykroczenie zagrozone odebraniem prawa jazdy na okres do 1 roku (pomiedzy 0.2 a 0.5 promila). W wielu krajach Europy przyjeto,ze dawka alkoholu moze wynosic 0.5 lub nawet 0.8 promila.
Wydaje mi sie, ze poziom 0.5 bylby optymalny dla naszego kraju i sztuczna bariera pomiedzy 0.2 a 0.5 i tak nic rozsadnego nie wprowadza.
A tak jest w innych krajach:
- 0,0 promila w Chorwacji, Czechach, Słowacji, Rumunii, Ukrainie i Węgrzech,
- 0,2 promila – w Szwecji i Norwegii, Polsce
- 0,5 promila – w Belgii, Danii, Niemczech, Hiszpanii, Francji, Holandii, Austrii, Portugalii, Finlandii i Szwajcarii,
- 0,8 promila – w Irlandii, we Włoszech i Wielkiej Brytanii.

Pozdrawiam
Piotrek

Tytuł:
rekrut
rekrut

Myślę sobie, że osoba która spowoduje wypadek po alkoholu powinna być mimo wszystko piętnowana, nie wiem czy to coś da czy nie. Każde rozwiązanie ma plusy i minusy, najgorsze w tym wszystkim jest jednak to, że im więcej policja ostrzega o kontrolach tym więcej pijanych kierowców zatrzymuje.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 11:42 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

sa ludzie,mlotki i taborety...to moje zdanie...

Tytuł: Karać pijaków
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Mysle że da to pijaczką do myslenia. :?: :?: :?: :?: :?:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Hej
Chyba kazdy ma czasem takie dylematy. Ja przymierzam sie do kupna malego, podrecznego alkomatu - by miec zawsze pewnosc,ze mozna wsiasc za kolko na drugi dzien po imprezie.
Dodatkowo dosc latwo i skutecznie mozna wyliczyc ile mozna wypic i kiedy przestac, dokladajac na koniec kilka godzin marginesu bezpieczenstwa.
Wiadome jest ile gram alkoholu srednio na godzine organizm przetwarza, wiadomo ile jest zawartosci czystego alkoholu w piwie czy winie. U mezczyzn proces "odtruwania" przebiega szybciej niz u kobiet, waga ma tez olbrzymi wplyw na ta predkosc.

Dla przykladu wypijajac 100g czystego alkoholu i przyjmujac srednie jego rozkladanie na poziomie 20g/h po 5-ciu godzinach nie powinno zostac nic w organizmie, dodajac do tego 2h rezerwy mozna byc pewnym, ze wszystko bedzie ok. Oczywiscie - trzeba znac swoj organizm, wiedziec ile sie pije, ile wazy i najlepiej kilkukrotnie porownac swoje odczucia trzezwosci po imprezie z alkomatem. Generalnie: im wieksza masa, tym nizsze stezenie alkoholu we krwi.

Odnosnie wypadkow losowych, takich o jakich mowisz: wtedy wydaje mi sie,ze optymalnym rozwiazaniem jest wynajecie dobrego adwokata i walka w sadzie. Mimo,ze nie jezdze po alkoholu ani chwili bym sie nie wahal wsiasc do auta wiedzac,ze moze byc zagrozone zycie np. dziecka, czy zony - oczywiscie, jesli wszystkie inne rozwiazania by odpadly: taxi, uszkodzony telefon, wypadek, gdzie sekundy decyduja o zyciu etc. Z tego co wiem istnieje cos takiego jak wyzsza koniecznosc i mimo zlamania prawa sady nie skazuja oskarzonego.
Pozdrawiam
Piotrek

rekrut
rekrut

nie ktorzy nie rozumieja ze jazda pod wplywem alkocholu musi sie zle skonczyc, wiadomo ze pijak to takie stworzenie ktore nigdy nie bedzie odpowiedzialne, a polskie czesto s[potykane zachowanie poteguje problem pijanstwa na drogach, mysle ze kazdy z nas spotkal sie z nie pijacym kierowca na imprezie, malo kto szanuje wole takiego czlowieka slyvchac tylko " ze mna sie nie napijesz?, no choc jeden kieliszek itp" pozniej rzeczywistosc wyglada jak wyglada, moim zdaniem pijanemu nalezy sila zabrac kluczyki od wozu, a nie wsiadac i pozwolic sie wozic.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

No i mamy zdjęcie. Co to zmienia ? Za parę dni pojawią się nowe tematy, nowe problemy i o delikwencie wszyscy zapomną. Publikowanie zdjęć przynosi trochę radości gawiedzi ale nic ponadto. Ot taki nowoczesny pręgierz. A nadal nic nie robimy by zapobiegać takim przypadkom.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Zgadzam się z krytycznym.
W końcu co mi dadzą takie zdjęcia? Będę je zbierał w portfelu, a podczas przechodzenia przez pasy przyglądał się badawczym wzrokiem przednim szybom nadjeżdżających samochodów i porównywał twarze kierowców z mej kolekcji fotek? Gdy weryfikacja okaże się poprawna mam uciekać na chodnik, czy rzucić się do drzwi najbliższego budynku? Wskazać palcem i krzyczeć, -"To on, pijak, morderca!"?

Czy takie zdjęcia nie powodują raczej efektu odwrotnego od zamierzonego?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Nie wiem.
Ale też trzeba pamiętać o tym, że po drogach jeździ też całe mnóstwo "trzeźwo" myślących kierowców, nie pili alkoholu ale wcale nie przeszkadza im to wyprzedzać np. na podwójnej linii ciągłej w dodatku na przejściu dla pieszych.

Brak umiejętności, brawura, całkowity brak kultury jazdy.
Jeśli nie podciągniemy się w tych sprawach to procent pijanych kierowców będzie i tak niski w porównaniu z trzeźwymi którzy nagminnie łamią przepisy.

Ale przecież oni są trzeźwi.

Do kierowców. Czy pamiętacie, że w myśl przepisów kierujący pojazdem ma obowiązek zatrzymać się przed przejściem dla pieszych i przepuścić osoby oczekujące przy jezdni, dorośli zawsze sobie jakoś poradzą, a dzieci?

Tytuł:
pismak
pismak

Qulithinoren pisze:
Zgadzam się z krytycznym.
Czy takie zdjęcia nie powodują raczej efektu odwrotnego od zamierzonego?

Jeszcze nie przeczytałem co pisze krytyczny.
Ale moje zdanie jest takie:
Chyba w tym przypadku nie chodzi o to, by się z napięciem przypatrywac przednim szybom samochodów. To też, owczem, ale......
Moim zdaniem, ma zasadnicze znaczenie pietno, jakim zostanie obdarzony taki osobnik w swoim srodowisku lokalnym, i w KAŻDYM miejscu, gdzie się pojawi- a zostanie tam rozpoznany. Będzie pokazywany palcami, dzieci bedą go sobie pokazywać, w kazdej kolejce ( np. w banku,sklepie) będzie za soba słyszał wymowne szepty..... Moim zdaniem, to jest ta kara, której ja bałbym się/ boje najbardziej. Oczywiście, bedą tacy, którzy powiedzą - "a ja to olał!" Ale znajda się tez i tacy, którzy takiemu pietnowanemu mimo wszystko wykrzyczą prawde w oczy.

Ostatnio zmieniony 26 maja 2006, 22:44 przez z_drw, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

IDIOTEN TEST.To jest to co Niemcy robi± po utracie prawka,a przed nowym egzaminem delikwenta który próbuje zdaæ prawko na nowo.

Tytuł:
Moim zdaniem, fotka delikwenta w takim przypadku jak najbardziej na miejscu. Napiętnować! Z drugiej strony, bójcie się Promile :twisted: 8) .

rekrut
rekrut

Od błachych wypowiedzi na tym forum poprostu chce się żygać!!!
Człowiek który zmarł w wyniku tego wypadku zostawił po sobie ogromny ból - jak można polemizować na taki temat, przecież na drodze pędzącej "śmierci" mógł być każdy z nas "Ty", Ja","Twoje dziecko", "nasza siostra" - lub ktoś z naszych bliskich! Tak czy inaczej, zginął człowiek, ojciec, mąż, syn i kolega a wręcz wspaniały przyjaciel którego znałem osobiście!!! Nie wyobrażacie sobie bólu jaki przeżywał w ostatnich chwilach i cierpienia bezradnej rodziny!!! Ludzie!!! trochę wyobraźni!!! statystyki przerażają a po mimo tego "pijani bandyci" siadają za kółko, bo jak można nazwać człowieka w takim upojeniu alkocholowym który spowodował ten wypadek! Najlepiej rozumie to ktoś kto stracił bliską osobę w wypadku z udziłem pijanego kierowcy!
Nic dodać, nic ująć!!!

//wypowiedź autora została skopiowana ze zdublowanego wątku w dziale "na każdy temat" //admin

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.