Jagna...z calym szacunkiem...Dlaczego w szpitalu nie ma byc miejsca na samobojstwa? Miejsce jak kazde inne. Skoro jestes taka madra i masz takie swietne pomysly idz dzis do szpitala i powiedz ludziom,ze zabierasz klamki od okien, by nikt nie wyskoczyl. Nie wiem, czy zauwazylas, ale od kilku dni sa straszne upaly. Wez pod uwage,ze ludziom zdrowym, mlodym jest czasem ciezko. Wiec teraz postaw sie w sytuacji czlowieka oslabionego, bo zabiegach lub lezacego w gipsie i w zamknietym na glucho pokoju z temperatura 40stopni. Dodaj do tego zapach szpitala, pot i inne wonie, ktore beda tworzyly ten swoisty klimat. I jak, myslisz, by Ci sie spodobalo? Mysl czasami troche wiecej, nie splycaj kazdego tematu do poziomu 12-letniego dziecka!
Pamietaj - jak ktos bedzie chcial popelnic samobojstwo zrobi to gdziekolwiek i w sposob jaki bedzie chcial. Tu wybral skok, mogl wybrac powieszenie w lazience, czy podciecie zyl - cokolwiek, a i tak szpital by mu nie pomogl.
Odnosnie poziomu opieki medycznej...Myslisz,ze jesli bys miala wypadek, to prywatny smiglowiec by Cie przewiozl do kliniki prezydenckiej? Podejrzewam,ze po tym jak by Cie dobrze lekarze poskladali, zlikwidowali przyczyne bolu, czy wycieli na przyklad nie dajacy zyc wyrostek szybko bys zmienila zdanie i po prostu bys byla im wdzieczna.
Myslisz,ze wszedzie jest ok, tylko tutaj sie zle dzieje? Mieszkalem troszke w UK - wiem jak wyglada opieka medyczna tam (podstawowa, nie mowie o platnej dodatkowej). Aktualnie mam niemieckie ubezpieczenie, ale i tak zwykle korzystam z uslug polskich lekarzy.
Dlaczego niby szpital jest pechowy, bo co sie w nim stalo? Szpital to nie park rozrywki, ludzie sie rodza, umieraja, cierpia. Czasem przedwczesna smierc, niespodziewana przyczynia sie do tego, ze rodziny wystepuja na droge sadowa, by udowadniac jakies bledy medyczne. Tak jest nie tylko w Zgorzelcu, ale i na calym swiecie, wiec nie mozna tak na to patrzec.
Niedlugo ma powstac oddzial kardiologii...wiesz ilu osobom to pomoze? Moze docenisz to, jesli ktos z Twoich bliskich dostanie zawalu i wlasnie te pierwsze najwazniejsze kilka minut zadecyduje, czy ten ktos przezyje. Pomysl sama co lepiej posluzy choremu: transport karetka do Wroclawia, Jeleniej Gory, Legnicy czy moze szybka pomoc na miejscu....
Od siebie dodam jeszcze,ze nie jestem w zaden sposob zwiazany z sluzba zdrowia. Wiem, ze jej sytuacja nie jest rozowa, wiem,ze wiecznie brakuje pieniedzy, ale chcialbym tez powiedziec, ze sa mieszkancy Zgorzelca, ktorzy przez ostatnie kilka lat zaobserwowali olbrzymia przemiane w naszym szpitalu, powstajace nowe oddzialy, wymiane aparatury etc.
Pozdrawiam
Piotrek
|