Dzisiaj jest 10 maja 2025, 17:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Biedny portal ?
rekrut
rekrut

Co jakiś czas zaglądam na strony pokrewne do info zgorzelec i sprawdzam jak wygląda sytuacja z nowościami. Zgorzelec.com.pl albo chyli się ku upadkowi, albo biorąc pod uwage obecne rządzenie "moherów" wykorzystuje przemyślaną strategię Radia Ojca Dyrektora aby stać się najpotężniejszym medium w Zgorzelcu. Ba może nawet nie tylko w Zgorzelcu.

Na stronie głównej bowiem widnieje taka informacja w dziale nowości:

Cytuj:
Wspomóż Zgorzelec.com.pl

Twórzmy i doskonalmy portal razem, by był naszych marzeń!

po wejściu przez link widzimy taki oto tekst:
Obrazek

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

:lol: Nie no rewelacja!!! akcja charytatywna na czesc portalu :lol: :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Moim zdaniem bez sensu jest takie działanie.Mam na myśli opisywanie działań na innym portalu.Po co?Jak chcą zbierać niech zbierają.
Podoba Ci się tu, to po co wchodzisz tam,a jak już wchodzisz to powstrzymaj się z komentarzami.
Czt np.Rzeczpospolita drukuje na temat Wyborczej?
No ale to forum ,więc można o wszystkim.

Tytuł:
VIP
VIP

Moje zdanie jest takie, że kazdy ma swoje pomysły i chce wg nich działać. Utrzymanie portalu nie jest łatwe i wymaga wiele poświęcenia i nakładu pracy. Ponadto trzeba mieć kogoś do reklamy, programistyki, grafiki, PR, flash itp. a to niestety kosztuje, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy, dlatego zefir zamiast wyśmiewać portal wspomógłby chłopaków jakimś datkiem..

Tytuł:
obserwator
obserwator

A mi się wydaje (ale nie jestem pewien) że ten link został zamieszczony tam już bardzo dawno temu. Jeszcze za czasów kiedy to chłopaki zajmowali się głównie tym portalem. Szkoda że portalik się nie rozwija bo moim zdaniem był dużo ciekawszy niż Zinfo. Poza codziennymi niusami można było sobie tam pogrzebać i troszkę poczytać nie tylko o wydarzeniach ze Zgorzelca.
No a jeśli chodzi o utrzymacie portalu (akurat w tym przypadku) to myślę że nie było by aż tak drogie.
Utrzymanie serwera odpada (wiadomo dlaczego) ewentualnie roczny koszt opłacenia domeny jakiś „journalista” który zajmie się zbieraniem niusów i reklamodawców no i jakiś programista od czasu do czasu który zajmie się konserwacją i ewentualną modernizacją portalu. Myślę że dużym błędem w tym portalu jest brak forum bo to przyciąga ludzi a jak są ludzie to i znajdą się chętni do umieszczania reklam. A jak już są reklamy to znajdą się jakieś pieniążki dla dziennikarza. No ale mam nadzieje że portalik ruszy do przodu i powstanie tam forum. Ja na przykład nawet nie zaglądam na stronę główną Zinfo (bo nie ma tam nic ciekawego) tylko wale od razu na www.forum.zgorzelec.info

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
Moje zdanie jest takie, że kazdy ma swoje pomysły i chce wg nich działać. Utrzymanie portalu nie jest łatwe i wymaga wiele poświęcenia i nakładu pracy. Ponadto trzeba mieć kogoś do reklamy, programistyki, grafiki, PR, flash itp. a to niestety kosztuje, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy, dlatego zefir zamiast wyśmiewać portal wspomógłby chłopaków jakimś datkiem..

Bolesna prawda jest taka, że w takiej (Bombas, zatkaj uszy) pipidówie jak Zgorzelec (Bombas, uszy do góry) nie może się utrzymać więcej niż jeden lokalny portal. Albo ktoś ma pomysł i wizję jak to zrobić, albo idzie do piachu. To się nazywa "wolny rynek" albo jakoś podobnie.

Zbiórki wśród internautów niczego tu nie zmienią.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

ap pisze:
Ja na przykład nawet nie zaglądam na stronę główną Zinfo (bo nie ma tam nic ciekawego) tylko wale od razu na www.forum.zgorzelec.info

No to jest nas już dwójka :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ze mną już trójka :))

Tytuł:
VIP
VIP

byte zrób jeden wyjątek, zajrzyj proszę na główną i daj mi swoją ocenę co do ogłoszeń drobnych :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
byte zrób jeden wyjątek, zajrzyj proszę na główną i daj mi swoją ocenę co do ogłoszeń drobnych :)

Trudno mi to oceniać, bo nie wiem po prostu jak ogłoszenia wyglądały wcześniej. To, co jest teraz chyba spełnia swoje zadanie. Mam dwie uwagi:

1. wygląd, czyli ostylowanie CSS - mnie się nie podoba, ale to kwestia gustu
2. RSS - fajnie że jest ikona na stronie, ale chciałbym prosić osobą odpowiedzialną za kod o wrzucenie do sekcji HEAD strony wpisu

<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS 2.0" href="tu_adres_kanału_RSS_2.0" />

Co to daje? Firefox i Opera wyświetlają ikonę kanału na pasku adresu i jednym kliknięciem mogę sobie to zasubskrybować w czytniku RSS.

Proponowałbym też pomolestować kodera o dodanie kanału RSS dla wpisów na stronie głównej. To by mnie przyciągnęło, bo zasadniczo nie odwiedzam serwisów, które nie informują mnie w ten sposób o nowościach.

Tytuł:
obserwator
obserwator

aleksander pisze:

Duży plus za możliwość zamieszczania zdjęć do ogłoszeń. Czuje się prawie jak na allegro :D
No ale teraz na serio - z tymi fotkami to dobry pomysł w dobie aparatów cyfrowych na pewno ludzie z tego będą korzystać.

Tytuł:
VIP
VIP

Jeżeli chodzi o kanały RSS to tłumaczę:

każda kategoria posiada swój kanał i dlatego każda osoba może dostawać wiadomości z dowolnego miejsca w drzewie, albo ogólnie albo tylko informacje o nowych ogłoszeniach z działu mieszkania 4 pokojowe, dlatego w tym przypadku znacznik się nie sprawdzi, co innego w przypadku strony głównej, która też już posiada kanał RSS ale jeszcze nie jest oficjalnie podany na stronie.

dla ciekawskich podaję kanał RSS dla strony głównej:

http://www.zgorzelec.info/rss/pl/

już niedługo pojawi się możliwość komentowania newsów na stronie głównej

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Alex jak to będzie zarąbiście ( widze że się za pracę wziołeś więć przypominam o czacie :P)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
Jeżeli chodzi o kanały RSS to tłumaczę:

każda kategoria posiada swój kanał i dlatego każda osoba może dostawać wiadomości z dowolnego miejsca w drzewie, albo ogólnie albo tylko informacje o nowych ogłoszeniach z działu mieszkania 4 pokojowe, dlatego w tym przypadku znacznik się nie sprawdzi, co innego w przypadku strony głównej, która też już posiada kanał RSS ale jeszcze nie jest oficjalnie podany na stronie.

Ależ oczywiście że się sprawdzi. Wystarczy że nie będzie na sztywno wpisany w szablon, tylko dynamicznie generowany w zależności od kategorii. Proste?

Tytuł:
VIP
VIP

Mów mi :P skoro to możliwe to przekażę informację dalej do kangura i zobaczymy co on na to :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.