Dzisiaj jest 11 maja 2025, 0:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Dziś ktoś wysłał do radiowej Trójki (a obywatel Zgorzelca to był) wiadomość, że chodzi do Goerlitz po to, by "poczuć się jak w innym świecie". Czy nasi sąsiedzi to naprawdę aż tak inny (w domyśle: lepszy) świat?

Tytuł:
VIP
VIP

A nie byłaś w Goerlitz ?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Byłam. I rzeczywiście, zwłaszcza jak się zapuścić głębiej w to miasto, można się poczuć jak w nadmorskim kurorcie ;) Co nie znaczy, że jestem tak zachwycona Goerlitz... Chodzi mi jednak o aspekt "Cudze chwialicie - swego nie znacie (cudzego też często nie)". Poza tym przypomniała mi się, kiedy usłyszałam te słowa, wypowiedź pewnej dziewczyny z Czech na temat hipermarketu: "Kiedy idę do hipermarketu to tak, jakby słońce zaświeciło w pochmurny dzień"... Czy zgorzelczanie przypadkiem nie tak samo się czują przekraczając granicę?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ja czuję się całkiem odwrotnie idąc do Gorlitz. Drażni mnie widok rozpadających się kamienic i drażnią mnie olbrzymie blokowiska. Stanowczo wolę Zgorzelec.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Drażni mnie widok rozpadających się kamienic i drażnią mnie olbrzymie blokowiska. Stanowczo wolę Zgorzelec.

nie calkiem rozumiem, w zgorzelcu chyba nie ma tak ladnie wyremontowanych kamienic jak w goerlitz. fakt, zostalo jeszcze pare rozpadajacych sie, ale u nas chyba prawie wszystkie sa w stanie ruiny;) no a tak poza tym, to nasze blokowiska chyba raczej nie sa ladniejsze od niemieckich;)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

U nas nie ma nigdzie aż takich blokowisk jak w Gorlitz, nie potrafię określić ich lokalizacji niestety, ale są tam takie kolosy, że uhh... :\
Rozpadające się kamienice... Owszem są i u nas, ale nie zapominajmy o tym, że Gorlitz ma o wiele więcej środków na ich wyremontowanie, a już po przejściu granicy widzimy "slumsy" :\

Tytuł:
obserwator
obserwator

hmmm gdyby srodki byly, to by i byly wyremontowane.. ale sianko sie juz dawno skonczylo, poza tym zeby wyremontowac cos po niemieckiej stronie, to czekaja cie przejscia z architektami miejskimi.. np. malowanie zewnetrznych scian farbami z czasow sredniowiecznych, specjalne okna, dachy.. a koszty rosna, a w zgorzelcu, samowolka.. w kamienicach nie ma nawet podobnych okien..
duze blokowisko jest w okolicach martkauftu, ale jest tam owiele ladniej niz u nas na wyspianskiego czy lubanskiej.
dodatkowo w goerlitz jest duzo ladnych parkow i milych zaulkow.. niedlugo zostanie w calosci przetlumaczona strona www.goerlitz.de i tam mozna znalezc pare informacji co jest ladnego i wartego zobaczenia.. a narazie proponuje pospacerowac troche.. ;) tylko nie mam na mysli spacerow po sklepach ;) sorry, jesli urazilem :)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Ale co tam budownictwo,owszem starówka.Trzeba zwrócić uwagę na ulice,trawniki,zwłaszcza na kulturę( nie zawsze)z jaką obchodzą się mieszkańcy i tutaj nie tylko miasta za Nysą.Widziałem kilka miast w Niemczech raczej od podszewki i sądzę,że daleko nam chociażby do Niemców.Prosty przykład -gaśnice na klatkach schodowych czy w piwnicach,nikt po schodach nie popala kiepując pod siebie lub w windzie(sam mieszkam w 10 piętrowym bloku i to jest standard). Czy też szczekanie ,podszczywanie blokowych"lokatorów".Z drugiej strony w Niemczech każdy może mieć swojego prawnika i szczerze mówiąc u nas skorzystałbym niejednokrotnie.Sami zresztą wiecie...

Tytuł:
VIP
VIP

Tylu zabytków i w takim stanie z pewnością Zgorzelec nie ma. Wielu Polaków ze Zgorzelca nie zna nawet pobieżnie historii Goerlitz, a przecież (historycznie patrząc) to także ich miasto. A naprawdę warto. Niewiele miast ma tyle uroczych miejsc, tak spokojnych i nieprzeludnionych, choć turystów z roku na rok przybywa. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do tego, proponuję wieczorne i nocne spacery po Goerlitz. Jedyna rzecz, co temu miastu potrzeba to trochę więcej ludzi na ulicach.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Ale sami przyznacie, że nasze kamienice są przynajmniej zamieszkane, bo Goerlitz to ma takie bardziej wyludnione lokale...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

hej
Pracuje w Goerlitz, codziennie przemierzam wiec ulice Zgorzelca i naszego niemieckiego odpowiednika. Zgodze sie z tym,ze sa miejsca ladniejsze i brzydsze, ale tempo zmian jest lepsze w Goerlitz. Parkuje zwykle autko w okolicy Mühlweg - jest to spokojna uliczka bardzo blisko granicy, oddalona okolo 10 min na pieszo od centrum. W ciagu 1.5 roku w tym miejscu zaszlo sporo zmian - bylo kilka starych domow, pustych, wygladajacych jak z horrorow. Dzis jeden z nich jest juz wykonczony, a w drugim zaczyna sie malowanie elewacji. Wygladaja pieknie, wszystkie detale, ornamenty, okna zostaly poddane renowacji. Robi to mocne wrazenie. Nie ma w Zgorzelcu chocby jednej kamiennicy, ktora mozna by bylo pod wzgledem dokladnosci odwzorowania porownac z tymi domami.
Dla mnie i jedno miasto ma plusy i minusy i drugie. Czego jest mi najbardziej wstyd wyjezdzajac z Goerlitz, a wjezdzajac do Polski? Budynkow po bylej Baltonie, Urzedzie Celnym, wstretnych blaszakow-kantorow i budek z papierosami. Sprobujcie poszukac takich przy granicy w Niemczech...
Moim zdaniem powinno sie w pierwszej kolejnosci wyremontowac kamiennice przy samej granicy, budynki po Baltonie zrownac z ziemia, a na miejscu tym zrobic jakis ladny placyk z laweczkami, parking, fontanne. Moze w jakims stopniu mozna by bylo traktowac to miejsce jako centrum miasta.

Tytuł:
VIP
VIP

nowa webcamera w Goerlitz:
http://www.altstadtbruecke.de/index.php3
w Zgorzelcu jest propozycja, aby postawić kamerę skierowaną na remontowany budynek urzędu Miasta, nawet, jak zbiórka pieniędzy na nową kamerę potrwa rok, montowanie i uruchomienie następne pół roku, to jeszcze będzie co pokazać, bo remont pewnie sie nie skończy do tego czasu :lol:
czy to ma być to "nowe przyspieszenie" :?: :shock:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.