Dzisiaj jest 14 maja 2025, 20:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

Jak widać darmowy internet to tylko hasło mające przyciągnąć wyborców do urn w głosowaniu, a nie realnymi planami- sam R.G. nie wie jeszcze jak to ma wyglądać, a więc nie ma co za bardzo w to wierzyć!
8)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

batosza pisze:
- NIE WYKUPI SIĘ ISTNIEJĄCEJ INFRASTRUKTURY ŻADNEJ PRYWATNEJ SIECI

no właśnie też o tym pomyślałem...a tu proszę już poruszono ten wątek...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Karola ale nie pij piwa jak jestes na forum bo juz myslałem ze zrozumiałas a ty znowu. Ci wyborcy którzy ida głosowac za darmwy internet niech lepiej zostana w domu . Wybory powinny byc świadome a dla pełnej swiadomości trzeba myslec , więc jak widac nie wszyscy musza głosowac.
Krytyczny to juz fobia , ktos rzucił hasło gigantycznego przedsięwzięcia opartego na technologiach jeszcze w kraju prawdopodobnie nie bardzo znanych a wy juz wiecie ile i kto z tych złodziejskich biznesmenów na tym zarobi bo ma dwa kable i kilka antenek w Zgorzelcu.
Słyszałem ze nazywa się to syndrom Ziobro-wassermana

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

bog180 ale nie pij piwa jak jestes na forum bo juz myslałem ze zrozumiałes a ty znowu. Ci wyborcy którzy ida głosowac za RG niech lepiej zostana w domu . (...)
Krytyczny to juz fobia , ktos rzucił hasło gigantycznego przedsięwzięcia opartego na technologiach jeszcze RG nie bardzo znanych (...)

RÓWNAM POZIOM!
ale pozwoliłem sobie na "auto" cenzurę

Tytuł:
rekrut
rekrut

bombas3 pisze:
Cytuj:
sprawa bezpłatnego kursu obsługi
kursy, nawet i bezpłatne /szczególnie dla starszej generacji/, choć nie jestem za totalna darmochą, miałem w swoim programie, co myślę, nie zginie, bo pomysł powstał na tym forum i ma swoich zwolenników, czekajmy zatem aż się wszystko ustabilizuje.

Odnoszę wrażenie że najgłośniejszym i najsłuszniejszym elementem jednego z kandydatów na burmistrza jest darmowy bezprzewodowy internet? (innych konkretnych pomysłów nie pamiętam, tak nagłaśnianego na tym forum).
Pachnie mi to głęboką komuną. Nie chcę być na siłę uszczęśliwiany.
Aby np pogadać na forum z bombasami, co jeszcze ?

Bo po co seniorom naszego miasta internet. Oni nie wiedzą o czym my tu piszemy.
Ich problemy to recepty, a raczej środki pieniężne na wykup lekarstw. Oni nie zawsze dotrwają do wizyty u lekarza ponieważ często czekają po parę miesięcy do lekarzy specjalistów.
A wąskie grono forumowiczów wielbi pod niebiosa, jaka to manna nam spadnie z nieba.
Dla mnie jest to spam.
Na rynku jest wielu dostawców tego typu usług - ceny są przystępne - i nie widzę potrzeby aby pieniądze z moich podatków szły na taki cel.
Jest wiele istotniejszych i ważniejszych spraw dla nas - mieszkańców Zgorzelca.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Bo po co seniorom naszego miasta internet
lenka, odezwij się :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

batosza pisze:
- radiowy będzie lokalny, ale nie faworyzujący mieszkańców rejonu, tj. np. parki miejskie, przedmieście nyskie - nie ma to jak latem wyjść z pracą na zewnątrz (może by i Niemcy przyszli)

no a może pomyśleć o takiej radiowej sieci razem z Niemcami? możnaby na taką sieć śmiało wyrwać pieniądze z Unii jako na współpracę transgraniczną i zbliżającą ludzi z dwóch stron miasta.
przy czym podchodziłbym jednak ostrożnie do kwestii pracy na takiej sieci, z tego co słyszałem taka radiówka jest siecią kompletnie pozbawioną zabezpieczeń i raczej nikt przy zdrowych zmysłach nie powinien przez nią realizować przelewów bankowych czy dokonywć łączenia się outlookami ze skrzynką pocztową, hasła bowiem w takim medium stają się bardzo łatwo własnością publiczną

P.S.y
myślę, że takie coś bardziej połączyłoby oba miasta niż jakiś za przeproszeniem tramwaj

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bog180 pisze:
Krytyczny to juz fobia , ktos rzucił hasło gigantycznego przedsięwzięcia opartego na technologiach jeszcze w kraju prawdopodobnie nie bardzo znanych a wy juz wiecie ile i kto z tych złodziejskich biznesmenów na tym zarobi bo ma dwa kable i kilka antenek w Zgorzelcu.
Słyszałem ze nazywa się to syndrom Ziobro-wassermana

Nieznane technologię... dobra to by zakończyło techniczny wątek dyskusji.

Nie wiem czy sieć która wg. zapewnień firmy obejmuje cały Zgorzelec to kilka anten i kabli...cóż to zależy jak na to spojrzeć.

Z racjonalnego punktu widzenia mamy póki co tylko hasło. Bez szczegółów technicznych, bez wyliczeń z prawdziwego zdarzenia. Jeśli przyjąć że ma to być obietnica zrealizowana szybko a nie w bliżej nieokreślonej przyszłości to naturalne wydaje się :
- wydzierżawienie przez miasto istniejącej infrastruktury
- wykupienie jej od właściciela

I kieruję się w tym wszystkim racjonalnością a nie pobożnymi życzeniami. Jeśli miasto nie zainwestuje w WiMax-a, to w zasadzie pozostaje mu Wi-Fi. W materii Wi-Fi niczego nie da się specjalnie nowego wymyśleć po za istniejące już rozwiązania. Gdyby miasto wydzierżawiło lub odkupiło istniejącą sieć zaoszczędziło by na budowaniu infrastruktury sieciowej, zwykły rozsądek tu gra role a nie jakieś fobie.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

I żeby nie było że jestem odosobniony w swoich poglądach co do bezpłatnego Internetu w miastach :

http://www.computerworld.pl/news/102683.html

Cytuj:
"Nie" dla darmowego internetu w miastach
Krzysztof Pietrzak

III Forum: Darmowy bezprzewodowy dostęp do internetu dla wszystkich może być nośnym hasłem wyborczym ale w praktyce się nie sprawdza. Tak przynajmniej uważa Tomasz Chlebowski, dyrektor handlowy NASK. Według niego, niemal wszystkie tego typu projekty zakończyły się fiaskiem a jedyną szansą dla powszechnych miejskich sieci bezprzewodowych są przedsięwzięcia czysto komercyjne lub działające na zasadzie partnerstwa publiczno-prywatnego.

Wśród propagatorów darmowego publicznego dostępu do internetu dominuje pogląd iż, instalacja radiowych sieci WiFi jest nieskomplikowana, a ich wdrożenie niezbędne jest dla szybkiego rozwoju miast. Innego zdania jest Tomasz Chlebowski, dyrektor Handlowy NASK. Według niego, uruchomienie i efektywne zarządzanie tego typu projektami to mrzonki. Podczas "III Forum na rzecz usług szerokopasmowych" przekonywał, iż dużo bardziej opłacalne i wydajne jest działanie administracji wspólnie z biznesem. "Nie znalazłem takiego miasta na świecie, które oferowałoby darmowy dostęp dla wszystkich, na całym terenie aglomeracji, dłużej niż przez dwa lata" - mówił Chlebowski.

Wśród minusów projektów całkowicie finansowanych przez miasto (a więc z podatków) Tomasz Chlebowski wymienia przede wszystkim brak środków i rzeczywistej motywacji do unowocześniania takich sieci. Problemami są także niska jakość połączeń, zakłócenia oraz słaby poziom bezpieczeństwa. Główną przeszkodą jest zaś nieopłacalność. W przypadku zapewnianego przez miasto darmowego dostępu, część mieszkańców płaci (w ramach podatków) za usługi z których nie będzie korzystać a dostępu do Internetu nie można uznać za usługę komunalną.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Bombas aleś Lence dowalił, przeiez wszyscy jesteśmy jeszcze młodzi i .. no może młodzi

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
aleś Lence dowalił,
:D
nie jest tak, jak myślisz. Była dyskusja i Lenka się nie krygowała na nastolatkę, jak znajdę to dam linka, wywołałem ją, bo się gdzieś ostatnio zaszyła i się nie odzywa. A dyskusja była o potrzebie edukacji komputerowo-internetowej dla seniorów. A mnie zopbligowano do pchania sprawy, jeśli zostanę radnym, co, jak wiadomo sie nie stało. Ale pomysł nadal uważam za pożyteczny i warty realizacji.

Tytuł:
gaduła
gaduła

Bombas,przecież widzisz,że pisor dołączył do forumowiczów 13 listopada,a więc nie czytał naszych poprzednich dyskusji w innych tematach.To,co piszesz jest dokładnym opisem mojej poprzedniej propozycji.Nie mam teraz czasu jej szukać na forum.Chodziło o kursy dla seniorów,a nie o darmowe podłączenie internetu.Znam osoby,które skorzystałyby z takich kursów i,jeśli uznają,że dadzą sobie radę - same sobie opłacą zakup komputera,podłączenie i inne potrzebne rzeczy,łącznie z abonamentem na internet.Pisor,przeczytaj sobie w heyd parku,tam jest taki temat.Na razie nie mam czasu,jeszcze się zgłoszę,bo mam dzisiaj bardzo zajęty dzień...Napiszę też dlaczego mnie nie było.Bobas - pozdrawiam Cię rówieśniku...

Tytuł:
rekrut
rekrut

lenka pisze:
Pisor,przeczytaj sobie w heyd parku,tam jest taki temat.Na razie nie mam czasu,jeszcze się zgłoszę,bo mam dzisiaj bardzo zajęty dzień...Napiszę też dlaczego mnie nie było.Bobas - pozdrawiam Cię rówieśniku...

Ok, Lenka. Ja nie mam nic przeciwko rozpowszechnianiu dostępu do usług internetowych.
Uważam jednak że są ważniejsze sprawy do załatwienia w naszym mieście, na które należy zwrócić uwagę.
Parki, chodniki, elewacje, rewitalizacja miasta, hala sportowa itd. Na tym forum pada wiele ciekawych koncepcji.
Udostępnienie bezprzewodowej sieci komputerowej dla mieszkańców naszego miasta wiąże się z ogromnymi nakładami finansowymi. Nastepnym obciążeniem byłoby utrzymanie takiej infrastruktury. To są kolejne koszty. Czy dla naszych mieszkańców ten wątek jest najistotniejszy.
Sam kurs czy kursy ok, ale chyba do końca nie załatwią tematu. Na kursach w zasadzie zwraca się tylko uwagę na istotne rzeczy.
Myślę że do wielu rzeczy dojść można samemu mając oczywiście komputer podłączony do sieci.
Można spróbować na tym forum poprowadzić kurs internetowy w sensownej formie, pytanie ilu będzie wytrwałych.

Przejdę do Hyde Parku bo admin zagrzmi...

Tytuł:
VIP
VIP

admin dziękuje za samodyscyplinę :)

Tytuł:
gaduła
gaduła

Był to temat z września :TYLKO DLA DOROSŁYCH i nie traktował o miejskiej sieci internetowej.Chodziło o tych,którzy nie mieli okazji zetknąć się z komputerem,lub pracowali na bardzo ograniczonym zakresie programu stworzonego tylko do wykonywanej pracy.Sama byłam w takiej sytuacji i wiem,jak to się ma do posługiwania się internetem...Wiem też jaka byłam szczęśliwa,gdy po latach zostałam "zmuszona" do korzystania z neta.Oczywiście - do wiedzy informatycznej jest mi daleko,ale....Droga młodzieży:NIE PRZEKREŚLAJCIE emerytów,zwłaszcza tych młodszych.My WCALE nie chcemy żyć tylko chorobami,lekami,okularami,protezami itp :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.