Dzisiaj jest 14 maja 2025, 22:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

alien_zgc pisze:
Za 5000zł miesięcznie to można zrobić taką sieć w mieście, że oj... Wszystkie szkoły, urzedy itp. pod to wpiąć, wiec miasto też by trochę zaoszczedziło Smile
No ale trzeba chcieć... i nie sztuką jest wystawić kilkanaście anten na mieście bo może się okazać, że sieć będzie chodzić tak kiczowato, że lepiej nie gadać... to są fale radiowe wysokiej częstotliwości, a tutaj nie wystarcza wiedza z zakresu informatyki ale trzeba mieć nniemałe pojęcie o FIZYCE Razz

Za 5 patyków możesz zatrudnić admina, który się takim przedsięwzięciem zajmie. Tylko, że po tym co ZUS i US zabierze, to ze 3 zostaną. Ciekawe, czy w ogóle ktoś by się podjął. Dolicz prąd, dolicz przede wszystkim koszty dzierżawienia zewnętrznych łącz.
Nie chce być złośliwy ale tu w ogóle trzeba mieć... po prostu... pojęcie...

PS. Apropos zadupia. Świat stoi przed Tobą otworem!

Tytuł:
pismak
pismak

batosza pisze:
Za 5 patyków możesz zatrudnić admina, który się takim przedsięwzięciem zajmie. Tylko, że po tym co ZUS i US zabierze, to ze 3 zostaną. Ciekawe, czy w ogóle ktoś by się podjął. Dolicz prąd, dolicz przede wszystkim koszty dzierżawienia zewnętrznych łącz.

Co Ci po adminie?? administrator, który ma pojecie o administracji sieci, takie coś to wiele ludzi potrafi zrobić, chodzi tutaj o ludzi którzy dostosują budowę sieci do nazwijmy to, hmm... topografii miasta :) ..nie sztuką jest bezmyślnie postawić kilkanaście nadajników w mieście, a później się okaże, że sieć nie wyrabia... Jeden Pan w Zgolu już tak zrobił... :lol:

Ernesto pisze:
Ale czym w takim razie jest Zawidów czy Pieńsk????
Jestes z zadupia ,to co dupek z pochodzenia?

hmm... dla przykładu powiem Ci, że w Bogatyni o wiele więcej się dzieje niż u nas, o czymś to świadczy... zadupie... :P :lol:
Co do "dupka z pochodzenia" to urodziłem się w Świdnicy a nie w Zgorzelcu :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

alien_zgc pisze:
Co do "dupka z pochodzenia" to urodziłem się w Świdnicy a nie w Zgorzelcu :lol: :lol: :lol:

No to zmienia postac rzeczy,całkowicie.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ernesto pisze:
alien_zgc pisze:

No to zmienia postac rzeczy,całkowicie.

Zgadza się :-D

alien_zgc, niech twoje ego sięgnie ciut dalej niż czubek Twojego dziecinnego nosa.Dla ciebie "darmowy internet dla mieszkańców Zgorzelca" to tylko i wyłącznie zaoszczędzone 30 czy 50 zł które obecnie płacisz za abonament.Dodatkowo głupio się mądżysz, próbując wrzuć swoje 3 grosze, nie mając o niczym pojęcia.
Idea darmowego internetu to raczej nie dziesiątki hotspotów,i tysiące anten na bydynkach, balkonach itp.To nie dostęp dla osób i tak mających już notebooki i internet.Obstawiał bym wspomniane wyżej kioski.
Piszesz wiele bzdetów," co ci po adminie" człowieku najpierw się zastanów a następnie napisz.
Pisałeś że wszystko można zabezpieczyć. To powiem ci że takich fantazji dawno nie czytałem.Jak chcesz zabezpieczyć darmowe punkty dostępowe które z założenia mają być ogólnodostępne ??
Człowieku jeśli piszecz o zabezpieczeniu transmisji wi-fi po protokole TCP/IP to proszę oszczędź sobie.
Oczywiście można zabezpieczyć takie transmisje używając protokołu ESP AH, ale umówmy się nie będą to już punkty ogólnodostępne.
Dodatkowo, jak chcesz wszystko za darmo i liczy się dla ciebie to że nic za to nie zapłacisz, to jak uważasz, zkąd Miasto weźnie kase na takie darmówki ?? Przecież nie będzie już firm bo miasto da ci wszystko za darmo !! Firmy nie zapłacą podatków bo firm nie będzie i kółko się zamyka.
Weź sie do roboty, te 30 czy 50 zł naprawdę nie jest ciężko zarobić.

Tytuł:
VIP
VIP

do zain
Cytuj:
Może faktycznie potrzebne jest stała informacja na stronach UM
no, nie jest to żadne odkrycie :o , jeśli jest możliwość darmowego korzystania z internetu, to jest ona tyle warta, ile na jej temat informacji. Bo jeśli o niej nikt, albo niewiele osób wie, to jaką ona ma wartość? Ja nawet nie wiedziałem, że się to nazywa 'Ikonka', więc co miałbym niby w Google wpisać? :?
Z informacją nie jest w Zgorzelcu najlepiej, to już kolejne moje stwierdzenie na ten temat

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Cytuj:
Idea darmowego internetu to raczej nie dziesiątki hotspotów,i tysiące anten na bydynkach, balkonach itp.To nie dostęp dla osób i tak mających już notebooki i internet.Obstawiał bym wspomniane wyżej kioski.

jeśli dobrze kojarzę to RG na debacie mówił coś o hotspotach, AP i antenach :twisted: [/quote]

Tytuł:
pismak
pismak

batosza pisze:
alien_zgc pisze:
Za 5000zł miesięcznie to można zrobić taką sieć w mieście, że oj... Wszystkie szkoły, urzedy itp. pod to wpiąć, wiec miasto też by trochę zaoszczedziło Smile
No ale trzeba chcieć... i nie sztuką jest wystawić kilkanaście anten na mieście bo może się okazać, że sieć będzie chodzić tak kiczowato, że lepiej nie gadać... to są fale radiowe wysokiej częstotliwości, a tutaj nie wystarcza wiedza z zakresu informatyki ale trzeba mieć nniemałe pojęcie o FIZYCE Razz

"co Ci po adminie" hehe.. Twoje myslenie sprowadza sie do tego ze administrator bedzie biegal i poprawial maszty.. a więc zastanów się co piszesz :lol:
Co do gadania glupot to juz kontaktowalem z osoba, ktora ma tytul profesora i zapewne posiada o wiele wieksza wiedze od Ciebie i odemnie :!: :) A wiec pragne Cie poinformować, że takie coś jest wykonalne bez najmniejszych problemow :!: :twisted: ...a więc bardzo Cię proszę, swoje fantazje i próby zabłyśnięcia zostaw dla siebie i swojego ego sięgającego ciut dalej niż czubek Twojego dziecinnego nosa :!: :twisted:

Pozatym kto powiedział, że ja chcę oszczędzać na necie 30 czy 50zł :?: To co mam w domu mi wystarczy i nie mam najmniejszego zamiaru korzystać z czegoś innego, tym bardziej radiowego, a więc zachowaj swoje sugestie dla siebie.

Chcesz kioski, bardzo proszę, przedstaw tutaj na forum pełen kosztorys swojego pomysłu, uwzgledniając zakup tak jak to, np. Batosza napisał/a 100 takich kiosków :lol: ...powodzenia - to wg Ciebie ma być tanie :?:

Martwisz się o firmy rozprowadzające radiowego neta w Zgolu :?: taka jest tylko jedna... wielkich strat nie będzie, pozatym ideą jest sama możliwość dostępu do darmowej sieci w mieście, tak więc będziesz mógł sobie poprzegładać stronki, etc. ale ściąganie danych odpada... Osobiście mi prędkość 256 nawet nie wystarcza, więc wątpie czy byłoby wile osób, które na stałe by z tego korzystały... no może Ty jeden :twisted: :lol:

PS. Świat stoi przed Tobą otworem! pokaż co potrafisz zrobić, chyba że Twoje działania kończą się na pisaniu postów na forum :roll: :lol: Czekam na kosztorys :) zrob :) ...a wtedy Ci coś pokaże....... :-D :-D :-D

Tytuł:
rekrut
rekrut

alien_zgc pisze:
Co do gadania glupot to juz kontaktowalem z osoba, ktora ma tytul profesora i zapewne posiada o wiele wieksza wiedze od Ciebie i odemnie :!: :) A wiec pragne Cie poinformować, że takie coś jest wykonalne bez najmniejszych problemow :!:

O czym ty piszesz ?? Co jest wykonalne ?? Zrobienie hotspotów, czy zabezpieczenie ich ?? Jeśli zabezpieczenie ogólnodostępnych hotspotów wi-fi, to słucham jak ??, chętne obale wszelkie dziwaczne teorie.Już widać, że nie wiesz o czym piszesz.
alien_zgc pisze:
Chcesz kioski, bardzo proszę, przedstaw tutaj na forum pełen kosztorys swojego pomysłu, uwzgledniając zakup tak jak to, np. Batosza napisał/a 100 takich kiosków :lol: ...powodzenia - to wg Ciebie ma być tanie :?:

Nie chodzi o to czy coś jest tanie, tylko o bezpieczeństwo użytkowników i innych ludzi.Ponoć jak udostępniasz połączenie internetowe, to chyba przez rok musisz przechowywać wszelkie logi z sesji (kto, gdzie i kiedy się łączył) dla wglądu prokuratury.
Wiem co pisze, bo dostawałem pogróżki od "anonima" Na szczęści spotkałem się z przychylnością TPSA innych operatorów i prokuratury.

W przypadku wolnodostępnych hotspotów jest to niemożliwe.
Dlatego nie chcę by tworzono backdoor'y dla gangsterów i przestępców !!!!

Kioski multimedialne są pod pełnym nadzorem kamer.

Jak dla mnie to obojętnie co będzie, ważne żeby było to pomyślane z głową i było pożyteczne.Żeby się nie okazało że więcej jest z tego tytułu problemów niż pożytków.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Kosztorys:
1 Kiosk kosztuje ok. 10000 PLN
Kupno ok. 50 wystarczyłoby na cały Zgorzelec w zupełności - można by je postawić na pocztach, w szpitalu, ale o tym już pisałem.
Na łącze rozpisać można konkurs wśród providerów, myślę, że 128kB/s można mieć spokojnie za mniej niż 30 PLN. W takim wypadku, jak będą problemy z siecią, to nie będzie sprawa UM tylko ISP.
Koszt jednorazowy: pół miliona złotych
Koszt utrzymania: 1500 PLN miesięcznie
Koszt na 4 lata kadencji 572000, licząc ewentualne naprawy, itp. nie przekroczy 750000 złotych.
Do tego można zrobić jakąś radiówkę w parku czy nad Nysą - tak samo rozstrzygniętą konkursem.

A teraz ja proszę Cię o kosztorys. Ciekawym też nazwiska Twojego profesora, albo choćby instytutu pod który podlega. Nie wiesz o czym piszesz, nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Nikt nie pisze, że się nie da, tylko że nie ma sensu. Jakby się uprzeć to i kosmodrom można postawić.
Pomogę Ci w Twoim zadaniu i podpowiem co musisz uwzględnić w swoim kosztorysie, czyli wypiszę ważniejsze części sieci obejmującej całe miasto:
koszta jednorazowe:
- zakup anten, kabli, montaż
- zakup serwera/serwerów
koszta miesięczne:
- zatrudnienie osoby do ich konserwacji (stawianie systemu, konfiguracja - a wiedz, że to trochę roboty)
- dzierżawa zewnętrznego łącza (policz ile to może być)
- prąd
Dodatkowo pomyśl ile osób tak jak Ty nie zrezygnuje ze swojego łącza, a ile z tych co mają komputer nie mają internetu.

Słyszałem, że robisz dobre festiwale. Może tym się zajmij, ja się na tym nie znam i nie będę Ci pisał głupot, nawet pytając profesorów z Akademii Muzycznej.

Tytuł:
pismak
pismak

ostatni pisze:
Dlatego nie chcę by tworzono backdoor'y dla gangsterów i przestępców !!!!
zastanów się co piszesz, we Wrocku jest wiele ogólnodostępnych miejsc do których możesz się podłaczyć za pomocą technologi WiFi, jakos ludzie przestepstw nie popelniaja, w innych krajach jest podobnie - a w Zgorzelcu mafia się rozwinie :lol: Co do zabezpieczania tego, to odrazu Ci powiem, że nie znam się na tym więc nie rzucaj mi nazwami jakiś śmiesznych protokołów, dla mnie wystarczy to że człowiek z którym rozmawiałem jest wykładowcą na Politechnice Wrocławskiej, prowadzi swoje badania, etc. Typek jest o wiele mądrzejszy odemnie i od Ciebie, no ale Ty wiesz wszystko :lol: Powodzenia...
Ja nie musze się znać na tym jak to zrobić, ale odrazu wiem, że ludziom takim jak Ty nie wolno dawać 'zabawek' do ręki, bo wydaje mi się że jesteś mądrzejszy od profesorów, ludzi którzy tworzyli wiele technologii żeby tacy jak Ty mogli później grubasić na forum :lol: :lol:

batosza pisze:
1 Kiosk kosztuje ok. 10000 PLN
:smt082 :smt082 :smt082 :smt082 :smt082 :smt082 :smt082 :smt082 powodzenia!! napewno zrobią :smt044

batosza pisze:
Do tego można zrobić jakąś radiówkę w parku czy nad Nysą - tak samo rozstrzygniętą konkursem.
No przeciez to będzie backdoor dla gangsterów i przestępców :smt082 :smt082

Na forum zawsze można spotkać takich jak Wy, po co Ci jakiekolwiek namiary na jakiegoś profesorka, uwierz że tak jest, pozatym kosztorys... :lol: myślałem że będzie dłuższy :lol: idźcie zanieście to coś Rafałowi :lol: ...zapewne zrealizuje Wasz pomysł :smt082 :smt082

A więc powiem Wam tyle, Wy tu sobie gadajcie, a ja sobie idę załatwić poważna mapkę Zgorla, najlepiej w formie elektronicznej, bo się z kimś już ugadałem i mam mu takie coś dostarczyc :-D gadajcie sobie dalej.....
Chcecie dłutko i młotek, może zaczniecie strugać kioski :?: ...taniej wyjdzie :-D

Ostatnio zmieniony 28 lis 2006, 11:07 przez alien_zgc, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Przedstawiłem Ci kosztorys. Średnio miesięcznie na 4 lata wyjdzie ok. 15000. Czekam na Twój kosztorys i coś o Twoim rzekomym profesorze! W wymyślaniu historyjek jesteś równie dobry co w organizacji festiwali!

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
organizacji festiwali!
to nie byl festiwal :-D

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Widzisz - nie znam się. To o czym piszesz to też nie jest sieć. To są mrzonki.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Piszesz bajki o jakimś Profesorze. Podaj konkrety lub niech on je poda.A jak oboje nie wiecie co to protokół internetowy, to faktycznie możecie uważać że zrobienie tego, to tylko i wyłącznie budowa sieci wi-fi.
Co do przestępst internetowych. Zerknij w statystyki policyjne !!!! Do niedawna było ich bardzo mało.Teraz policja tworzy specjalne grupy do walki z taką przestępczością. Wszystko idzie do przodu, nie stoi w miejscu ( w tym przestępczość ). Nawet jeśli dziś problem ciebie nie dotyczy , to "jutro" może on stać się zadrą dla ciebie lub twojej rodziny.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

alien_zgc pisze:
pozatym kosztorys... :lol: myślałem że będzie dłuższy :lol: idźcie zanieście to coś Rafałowi :lol: ...zapewne zrealizuje Wasz pomysł :smt082 :smt082

Choćbym napisał tylko cenę to byłby dłuższy od Twojego, czy Rafałowego - bo te nie istnieją! Ale niech Ci to twój profesor wyjaśni. Rozmawiaj z nim, a nie ze mną - o ile w ogóle będzie miał ochotę, bo ja już Tobie odpisywać nie będę. W tej materii nie ma po co.
Róbmy swoje.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.