Dzisiaj jest 12 maja 2025, 12:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
pismak
pismak

Niedawno przeglądając po raz kolejny mapę Zgorzelca z naniesioną nowobudowaną obwodnicą zastanowił mnie jeden etap ów obwodnicy. Mianowicie chodzi o odcinek, przechodzący koło zalewu „Czerwona Woda" http://zgorzelec.com/plan/mapa2.php?ID=g3&res=2” Na mapie widzimy, że przyszła obwodnica na tym etapie ma się krzyżować z ulicami Górnowiejską oraz Rzeczki Górne. Na forum wspominałem o projekcie drogi rowerowej. Jej trasa ma przebiegać ulicą Górnowiejską i prowadzić w kierunku zalewu „Czerwona Woda”. Byłem ciekaw jak rozwiązano sprawę krzyżówki Górnowiejska – obwodnica oraz przejść dla pieszych w tym miejscu. Skierowałem pismo do Dolnośląskiego Zarządu Dróg Wojewódzkich, w którym prosiłem o informacje na temat tego odcinka. W odpowiedzi przeczytałem, że projektant nie przewiduje w tym miejscu żadnych skrzyżowań oraz żadnych przejść dla pieszych :shock: Mówiąc krótko, chcąc przejść przez obwodnice każdy będzie zmuszony do cofnięcia się do ronda na ulicy Reymonta:!: Brak skrzyżowania jest wytłumaczalny – to ma być obwodnica, po której mają poruszać pojazdy bez zbędnych przestojów na światłach etc. Ale dlaczego nikt nie uwzględnił przejścia dla pieszych?? Dlaczego nie zaprojektowano przejścia na wzór tego które jest pod ulicą Łużycką na krzyżówce z ulicą Rzeczki Dolne? Nikt nie pomyślał o ludziach, którzy tamtędy spacerują czy jeżdżą na rowerach. W imię wg. mnie, nieuzasadnionej oszczędności wszyscy, którzy dotychczas poruszają się tymi drogami będą musieli używać ronda na ulicy Reymonta. Czy projektantom chodziło o zabranie nam możliwości poruszania się drogami oddalonymi od głównych tras? Jeżeli tak to ja dziękuje za takie udogodnienia. Nie dość, że obwodnica prowadzona jest między budynkami, jej obecna nawierzchnia prawdopodobnie nadaje się do poprawy to jeszcze tworzone jest wąskie gardło w postaci rond, przez które będą musieli przejeżdżać wszyscy kierujący się w stronę Studnisk. Jak ja, biorąc pod uwagę te plany, mam wyznaczyć drogę rowerową, którą każdy będzie mógł pokonywać rekreacyjnie ? Przez rondo??

Tytuł:
pismak
pismak

Te

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 22:04 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Dzisiaj złoże pismo do wydziału, który zajmuje się tą sprawą.

Tytuł:
pismak
pismak

ta.

Tytuł:
VIP
VIP

menelopa daj znać jak coś się ruszy w sprawie

Tytuł:
pismak
pismak

Mieszczuch, z chęcią. Czy będziecie się również spotykać w ten czwartek bo wiesz, czas mordowania karpia ;-) i takie tam sporty narodowe...

Tytuł:
pismak
pismak

Oc

Tytuł:
pismak
pismak

To może ja ze swojej strony tzn. sprawa dotycząca rowerów i nowobudowanej obwodnicy zgorzeleckiej. Pisałem o tym w poście Ujazd, moja dzielnica obwodnicą podzielona http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?t=1770 Z tym tematem zapoznałem burmistrza, zastępcę burmistrza ds. inwestycji, architekta miasta (tu akurat nie musiałem zapoznawać ;) ) oraz przewodniczącego Rady Miasta. Cały problem polega na tym, że pomimo szczerych chęci dokonania zmian w projekcie nikt w mieście nie może tego zrobić - obwodnica podlega Dolnośląskiemu Zarządowi Dróg Wojewódzkich. Miasto ze swojej strony obiecało porozmawiać w tej sprawie z DZDW - dziś spotkanie, zobaczymy jaki będzie tego efekt. Jedynie co my, forumowicze możemy zrobić to nagłośnić sprawę, tak żeby jak największe grono ludzi dowiedziało sięmin., że:
- zamiast wiaduktu, kierowcy na przejeździe kolejowym będą mieli znak stop,
- nie ma możliwości zjazdu na ulicę Rzeczki Górne (jest tam umiejscowiony mechanik dla TIRów - jak nie będą mieli zjazdu z obwodnicy to z ulicy Rzeczki Górne nic nie zostanie)
- brak możliwości przekroczenia obwodnicy na odcinku od krzyżówki na ul. Reymonta do ronda na wyjeździe w kierunku Bogatyni

Istnieje szansa, że sprawą zajmą się media :grin:

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
- zamiast wiaduktu, kierowcy na przejeździe kolejowym będą mieli znak stop,
- nie ma możliwości zjazdu na ulicę Rzeczki Górne (jest tam umiejscowiony mechanik dla TIRów - jak nie będą mieli zjazdu z obwodnicy to z ulicy Rzeczki Górne nic nie zostanie)
- brak możliwości przekroczenia obwodnicy na odcinku od krzyżówki na ul. Reymonta do ronda na wyjeździe w kierunku Bogatyni
jednym słowem, nizły gips :P
wygląda więc, że aby móc cokolwiek w mieście pożytecznego zrobić, trzeba byłoby najpierw wziąć się za ustawy :shock: :roll:

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
wygląda więc, że aby móc cokolwiek w mieście pożytecznego zrobić, trzeba byłoby najpierw wziąć się za ustawy :shock: :roll:

Dokładnie :| Laikom wydaje się, że miasto tj. urzędnicy w UM nic nie robią i tylko grzeją stołki. A prawda jest taka, że więcej czasu poświęcają na dostosowanie się do chorych przepisów, niż na realizacje powierzonych im zadań. Nie ma się co dziwić, że np. oświetlenie w mieście jest takie jakie jest skoro ulice w mieście podlegają pod 4 instytucje. Wieszamy psy na architekta miasta za wygląd naszych ulic a on conajwyżej może, ze stoickim spokojem napisać, że dana sprawa jest poza jego kompetencjami. Co za kraj, w którym architekt miasta nie ma wpływu na wygląd miasta :shock: Jak może być normalnie skoro UM nie ma wpływu na przebieg obwodnicy miejskiej :-?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

A czy masz jakieś wiadomości na temat zaangażowania właściciela firmy transportowej na Rzeczkach w całą sprawę ?
Miasto nie jest też według mnie tak zupełnie bezradne. bezradnośc poza tymi obiektywnymi trudnościami zwiazanymi z coraz bardziej beznadziejnym prawem, powodowana jest też częstymi , nie zawsze determinowanych kompetencjami, zmianami w administracji i brakiem porozumienia miedzy jednostkami samorządowymi.
Faktycznie będzie problemem baza transportowa bez dojazdu do obwodnicy, ale obwodnicy nie ma i w ostatnim czasie nie było a baza transportowa w tym miejscu jest od wielu lat, kłania się wydawanie zezwioleń na działalnośc gospodarczą w nieprzystosowanych miejscach.
Tworzenie miejsc obsługi ciężkiego transportu w miejscach bez dojazdu, punktów masowej obsługi klientów bez miejsc parkingowych, uciążliwych dla srodowiska usług i produkcji w terenach gęsto zaludnionych, to tylko przykłady na bezsilność urzedników ale jest to tylko tłumaczenie, które jasno wskazuje , że częste zmiany nie oznaczaja poprawy jakości pracy.
Czy nie było żadnego"menelopy" w urzędzie w trakcie uzgadniania projektu obwodnicy?
Czy moze miasto nie dostawało tych planów do uzgodnień mimo że jest włascicielem częsci terenów i gospodarzem inwestycji?
Czy nikt z Urzedów wtedy nie widział tych idiotycznych roawiązań / znak stop, odcięcie firmy transportowej/?
Czy projektant tej drogi nie daj boże jest na wolności i odwala kolejny kit za publiczne pieniądze zapewne nie małe?
I na koniec moja propozycja dla Władz. jeżeli nie możecie liczyc na swoich pracowników to może powołajcie ciała doradcze złożone z aktywnych i myślących mieszkańców , którzy nie pracują w Urzedach , nie są członkami Rad, ale chetnie angażują się w poszczególne ważne dziedziny życia mieszkańców.
Z zakresu doprowadzenia do normalności w zakresie infrastruktury proponuje Menelope.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Co za kraj, w którym architekt miasta nie ma wpływu na wygląd miasta

IV RP :grin:

Cytuj:
moja propozycja dla Władz. jeżeli nie możecie liczyc na swoich pracowników to może powołajcie ciała doradcze złożone z aktywnych i myślących mieszkańców , którzy nie pracują w Urzedach , nie są członkami Rad, ale chetnie angażują się w poszczególne ważne dziedziny życia mieszkańców.

punkty za pomysł :smt023

Tytuł:
pismak
pismak

Z tego co mi wiadomo to właściciel firmy transportowej zainwestował swoje pieniądze w zagospodarowanie obecnego dojazdu. Nie znam szczegółów sprawy ale z tego co się dowiedziałem właściciel ów firmy współpracował z poprzednią władzą. Sama władza zabiegała o to żeby ta nieszczęsna obwodnica miała inny kształt. Były zastępca burmistrza ds. inwestycji wraz z architeketem miasta prowadzili rozmowy zmierzające min. do tego żeby wybudowano prawoskrętny zjazd z obwodnicy tak żeby można było dojechać do firmy transportowej czy mechanika. Niestety, ich starania nic dały zamierzonego rezultatu. Z DZDW dostali pismo o treście podobnej do tego co ja a mianowicie projektant ze względu na bezpieczeństwo etc. nie przewiduje żadnych zjazdów, krzyżówek, przejść dla pieszych. Tylko skoro projektant tak bardzo dba o bezpieczeństwo kierowców to dlaczego nie przewidział wiaduktu i zamiast tego chce postawić na przejeździe kolejowym znak stop? Bo tu nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o kasę!!! Na ul. Reymonta nie będzie ronda tylko krzyżówka bo rondo pomimo, że jest bezpieczniejsze kosztuje wiecej niż krzyżówka. Każdy zjazd to kolejne wydatki, wiadukt kosztuje tyle co połowa inwestycji (podobno). Wydaje mi się, że rozmowa DZDW z naszymi władzami na temat obwodnicy toczyła się w klimacie "Oto plan obwodnicy. Nie podoba się? To albo bierzecie to co wam dajemy albo obwodnica będzie... tylko na mapie"
Należy docenić starania osób które zabiegały o tą obwodnicę. Gdyby wtedy nie zaczęto budowy obwodnicy to teraz pisalibyśmy na forum posty do burmistrza "co z planowaną obwodnicą?" bo prawdopodobnie nic z tej inwestycji by nie wyszlo. Tu pojawia się pytanie - pozostać idealistą i odrzucić projekt czy zacząć budować mając nadzieje, że da się coś w międzyczasie zmienić.
Teraz jest ostatnia szansa żeby to zrobić. Każdy wie, że obwodnicę trzeba skończyć. Ale możemy postarać się wpłynać na inwestora by zmienił swoje plany. Skoro tej sprawy nie dało się załatwić za zamknietymi drzwiami to należy nagłośnić sprawę na tyle aby każdy mógł się dowiedzieć co planuje się dla nich w mieście. Wyrażając społeczny protest jesteśmy w stanie wesprzeć obecną władzę w przeforsowaniu zmian. Liczę, że wczorajsze rozmowy pani burmistrz oraz architekta miasta z DZDW coś dały, i jest szansa na zmiany.

Bog180, mieszkamy w kraju gdzie są chore przepisy do których nasi urzędnicy muszą się dostosować. W naszym urzędzie jest wiele osób, którzy przedkładają dobro naszego miasta nad wiele innych spraw. Może to brzmi dziwnie, szczególnie jak się spojrzy na to co mamy za oknami, ale wiele osób pracujących na Domańskiego stara się aby to wszystko miało ręce i nogi. Co z tego, że architekt miasta przychylnie patrzy na moje propozcje utworzenia dróg rowerowych i jest chętny wesprzeć mnie w tych działaniach skoro nie ma do tego podstaw prawnych. Dlaczego? Ponieważ droga rowerowa ma przebiegać przez tereny należące do UM, starostwa oraz gminy wiejskiej a architekt może podejmować decyzje tylko w sprawach terenów należacych UM. Więc muszę prosić o zgodę jeszcze starostę i wójta...proces się wydłuża. Nam, zwykłym mieszkańcom miasta, wydaje się, że teren leżący pomiędzy jedną rogatką miasta a drugą należy do miasta - nic bardziej mylnego. Dowiedziałem się o tym chcąc zrobić coś zrobić dla tego miasta. O tym się nie mówi bo to jest niemedialne ale w zasadzie każda sprawa to przepasłe teczki dokumentów, korespondencji... Gdyby nie pasja tych ludzi to wiele spraw nie miałoby szans realizacji. Jestem przekonany, że gdyby nie głupie przepisy to nasze miasto wyglądało by zupełnie inaczej. Ale jest jak jest - dali im wędkę ale zapomnieli dorzucić haczyk i żyłkę :-?
Co do "ciała doradczego" to zapraszam na czwartkowe spotkania forumowiczów - tam spotykają się ludzie, którzy poza pisaniem na forum chcą rzeczywiście coś zmienić. Temat "ciała doradczego" był poruszany na ostatnim spotkaniu. Nie jest problemem utworzenie "ciała doradczego" - problemem jest przekonanie pewnych osób aby przy podejmowaniu decyzji uwzględniały pewne sugestie.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

W kilku spotkaniach uczestniczyłem, jest to wspaniały sposób na tworzenie inicjatyw i wskazania kierunków w celu poprawy sytuacji, jednak reprezentanci własnie takiego spotkania, ale może i kilku innych jakie się gdzies w nieformalny sposób odbywają, o jeszcze jednym wiem napewno tam spotykają się fani amatorskiego sportu ale są napewno i inne , mogli te pomysły a wręcz projekty konsultować na bieżąco z organami za to odpowiedzialnymi nie jako "upierdliwy mieszkaniec", ale jako uprawniony do kontaktów doradca czy też konsultant Urzedu w sprawe xyz.
Problemy z uzgadnianiem z innymi jednostkamio samorządowymi na naszym terenie to zadne usprawiedliwienie to wprost zarzut o niekompetencje do osób tymi jednostkami zarządzającymi.
Bez problemów trzech tenorów z poprzedniej kadencji Wójt, Burmistrz i Starosta dogadywali się w sprawach uczestnictwa w imprezach, rautach itp wtórował im nawet dziekan ale nie dotrzymał kroku zapadł na serducho, wspólpraca między tymi jednostkami powinna stanowic ułatwienie/ wszystkie trzy znajduja się w obrebie 2 km kw./ a nie przeszkodę .
Własnie na jednym z czwartkowych spotkań dyskusja poszła w kierunku celowści rozbicia uprawnień na trzy organy, mielismy co prawda z Krytycznym odmienny pogląd , który powinien zostac ale obaj uważaliśmy że ten podział jest szkodliwy.
Ze swojej zawodowej praktyki wiem , że mimo bezsilności powodowanej głupim prawem IV RP zresztą starszego równiez, należy działać a niezmiernie wielką pokusą dla urzedników jest mozliwość wyłgania się z roboty stwierdzeniem "takie prawo ja tu nic nie mogę"
Przykłady takiej postawy mozna w Zgorzelcu mnozyć ale to może temat na inny post.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bog180 pisze:
I na koniec moja propozycja dla Władz. jeżeli nie możecie liczyc na swoich pracowników to może powołajcie ciała doradcze złożone z aktywnych i myślących mieszkańców , którzy nie pracują w Urzedach , nie są członkami Rad, ale chetnie angażują się w poszczególne ważne dziedziny życia mieszkańców.
Z zakresu doprowadzenia do normalności w zakresie infrastruktury proponuje Menelope.

hm, tak sobie czytam Panowie co piszecie i zastanawiam się czy nie planujecie zamachu stanu w mieście :-)
menelopa gratuluję nominacji na ministra infrastruktury w powstającej juncie!
tak się zastanawiam, czy trochę Was jednak wyobraźnia nie ponosi, no bo czegoś nie rozumiem, jeżeli jest coś takiego jak demokratyczne wybory w mieście i wybór władz wynikający ze świadomego wyboru przy urnie pełnoletnich wyborców, to co Wy właściwie knujecie :-) chcecie domagac sie utworzenia Rady Mieszkańców dla Rady Miasta???
no ja wiem, tylko ten sie nie myli kto nic nie robi - jak powiadał Lenin - ale czy jednak się trochę nie zagalopowaliście?
ale jazda...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.