wronek19 pisze:
Właśnie Ciebie widziałem jak przejeżdżałeś po pasach na których byli również piesi. :!:
Kierowcom w celu umożliwienia poruszania się w samochodach wybudowano drogi a po to żeby nie parkowali byle gdzie i byle jak wybudowano parkingi.
Pieszym wybudowano chodniki żeby mogli po nich chodzić a w celu przekraczania ulic wymalowano im przejścia dla pieszych.
A rowerzystom narzucono przepisy ruchu drogowego stworzone przede wszystkim z myślą o samochodach, zabroniono poruszania się po chodnikach i przejściach dla pieszych - wyrzucono ich na margines oświadczając "radzcie sobie sami"
No i radzimy sobie - przeciskamy się między samochodami jadąc po ulicy, przejeżdżamy między pieszymi jadąc po chodnikach. Ale mamy nadzieje, że i nam stworzy się warunki do bezpiecznego poruszania się po mieście. Bo co tu kryć - uciekamy na chodniki chcąc niejednokrotnie chronić swoje zdrowie. Nie jestem dumny z tego, że łamię przepisy ale czasmi nie mam wyboru. Jednocześnie proszę nie wrzucać do "jednego worka" zarówno tego, który pędzi na rowerze i robi sobie slalom między pieszymi jak i tego, który jedzie po chodniku starając się nie straszyć pieszych swoją obecnością