Kubek pisze:
mrbyte pisze:
Nowym abonentom Dialog daje 512 kb/s.
Niby tak, ale w ramach szeroko pojętych testów (wg ludzi z remontówki w Jeleniej Górze).
Nie, na stałe.
Kubek pisze:
mrbyte pisze:
Przyciśnij przedstawiciela na Zgorzelec.
Pokaż mi, jak to się robi - chętnie przycisnę.
Szczerze mówiąc, to wiem o tym od znajomego, który niedawno przeszedł na DSL. Przedstawiciel sam zaproponował mu 512, mimo że infolinia twierdziła że "tak se ne da". Rada zatem dla wszystkich przesiadających się na Dialog- jeżeli facet sam wam nie zaoferuje takich warunków, to się domagajcie. Zawsze można użyć argumentu "wie pan, 256 mnie nie interesuje, wolę Neostradę w takim razie". Nie zdzierży, złamie się
[ Dodano: Pon Lut 26, 2007 11:23 am ]Jagielski pisze:
Co do filtrowania to problem się ujawnił u mojego znajomego, który ma właśnie net przez WiFi. Sprawa polega na tym, iż na wszystkich nowych dystrybucjach typu Mandriva 2007, Open Suse 10.2 (tam gdzie jest nowa wersja kernela) po instalacji linuxowych sterowników (karta jest na chipsecie Atherosa) można pingować bramę ale nie można wejść na żadną stronę oprócz Google i Kredyt Bank. Wygląda to na problem z DNSami.
Na jednym z forów ktoś wspomniał, że jest to właśnie problem z nadmiernym filtrowaniem pakietów przez nowy kernel. Rzeczywiście na Suse 10.1 (z kernelem bodajże 2.6.16) wszystko chodzi dobrze.
Pierwszy raz słyszę o "nadmiernym filtrowaniu pakietów". Reguły zapisane są w iptables, nie wiem co Mandriva i SuSe tam mają i jak to może wpływać na blokowanie całego ruchu poza WWW Google i Kredyt Banku

Nie wydaje mi się to możliwe. Przejrzałem szybko Googla i widzę że czasami zdarzają się problemy z kompilacją, ale żadnych tego typu egzotycznych doniesień. Mandriva 2007 ma ten sam kernel co moje Ubuntu a w życiu nie słyszałem żeby ktoś miał takie objawy przy kartach WiFi. Sam bezprzewodówki niestety nie używam, więc nie mogę sprawdzić.
Zawsze można spóbować zmienić DNS (np. OpenDNS) a każdemu, kto nie ma rewelacyjnych pingów do DNS-ów polecam instalację pdnsd.