Dzisiaj jest 14 maja 2025, 16:41

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

The New York Times pisze:
Bezprzewodowy internet dla wszystkich
To dopiero początek ery internetu, patrząc na sprawę z globalnej perspektywy. Miliard ludzi online, w kolejce czeka kolejnych pięć miliardów. Aby i oni mogli korzystać z internetu trzeba będzie rozwiązać problem tzw. "ostatniej mili"- czyli zwiększyć dostęp do niedrogiego, szerokopasmowego internetu.

Źródło: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 15552.html

Taka mała podpowiedź, jak najkorzystniej rozwiązać problem obietnicy wyborczej :D

Tytuł:
VIP
VIP

Ja myślę, że zwrócenie się do firmy Meraki produkującej urządzenia do taniego, bezprzewodowego Internetu o włączenie Zgorzelca do programu testów nie byłoby grzechem. Kto pyta, nie błądzi, kto próbuje, temu czasem wychodzi ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

I mamy kolejny artykul na temat internetu w Zgorzelcu. Moze nie do konca, bo raczej chodzi o lepsze lacze dla Goerlitz, ale nasz burmistrz i tutaj snuje swoja wizje.
Zrodlo: http://zgorzelec.naszemiasto.pl/wydarzenia/702093.html
Cytat: "My również mamy projekty związane z upowszechnianiem internetu. Moglibyśmy skorzystać z niemieckich doświadczeń – mówi burmistrz Rafał Granicz, który przed wyborami obiecał w Zgorzelcu bezpłatny internet. Według niego, w realizacji tego zamierzenia mogą być bardzo pomocne zastosowane za Nysą rozwiązania techniczne."

Tak jak burmistrz nie realizuje innych swoich obietnic, tak mam nadzieje, ze nie dotrzyma i tej:) Internet w Zgorzelcu jest potrzebny jak umarlemu kadzidlo. Ogolnie jest tak,ze szkoly i tak maja dostep do sieci i tak, tak samo jest z tymi co maja komputery - a Ci co nie maja, co korzystaja z nich rzadko itd. chodza do kafejek internetowych.
Bezplatny internet to jeden z najbardziej idiotycznych pomyslow, o jakich slyszalem i najgorsze jest to,ze w podobnym tonie wypowiadaja sie ludzie zwiazani z branza IT - ze koszta sa wysokie, ze infrastruktura, projekt itd to grube miliony - widza ta wszyscy za wyjatkiem burmistrza. Moze dlatego,ze nie swoje pieniadze bedzie on wydawal...

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

gobo007 dobrze prawi. Tak teraz wpadłem na pomysł że można by przecież objąć tym "darmowym internetem" tylko jakiś wybrany region miasta... Tak jak w większych miastach mają hotspoty w rynkach tak u nas można by objąć np takim hotspotem park i jego okolice... na pewno znalazła by się chętna firma która by to poprowadziła... Wystarczy, aby Burmistrz (bądź osoba odpowiedzialna za takie sprawy) skontaktował się z władzami innych miast i dowiedział się jak to zostało rozwiązane (chodzi mi o stronę finansową, a nie techniczną ;) ) i wtedy można przeanalizować czy to się w ogóle opłaca...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

T-City projekt prowadzony przez Deutsche Telekom (jeden z największych "dostawców" internetu w Niemczech) nie znaczy wcale, ze internet będzie bezpłatny. Wprost przeciwnie. Większość z tych 115 mln zostanie w kieszeni Telekomu, a to czy Zgorzelec na tym skorzysta, zależy od osób, które zajmą się ta sprawą...czy są jakieś umowy przedwstępne? ustalenia na piśmie, gdzie niemiecka wersja pokrywa się z polskim tłumaczeniem?..(jeśli powtórzy się historia 15° Południka, to zakrawa na kompromitacje...)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Pomysł darmowego Internetu w naszym mieście uważam za nieudany. Przemawia za tym wiele faktów, wspomnieliście już o nich. W zasadzie po co darmowy Internet, jeśli wielu nie ma kompa, z 2 strony - ci co chcą mieć Internet to go mają - ceny są już dość niskie i cały czas spadają.
Niedotrzymanie tej obietnicy wyborczej wybaczyłbym panu Rafałowi :)

Co do przyszłościowego netu w Goerlitz to polecam:
http://t-city.goerlitz.de/ oraz https://www.t-city.de
w Goerlitz net będzie prawdopodobnie oparty na miejskiej sieci światłowodowej, tak jak to jest we Wrocławiu - http://www.e-wro.pl/

Swoją drogą to pamiętam jak u nas Internet raczkował, a u nich standardem był ISDN :)
Poza tym ostatnio wpadła mi w ręce ulotka niemieckiego operatora ADSL i ceny mnie lekko zszokowały, pozytywnie oczywiście :) Oferuje on 3 opcje: 2Mb, 6Mb i 16 Mb, odpowiednio w cenach ok. 20 , 25 , 35 euro :shock:
Odnosząc więc dodatkowo niemieckie pensje do naszych - net jest tam 2-3 razy tańszy !

Tytuł:
VIP
VIP

SanChin:
Cytuj:
tak u nas można by objąć np takim hotspotem park i jego okolice
tak, tak, szczególnie Park Miejski :grin:
BELUSHI:
Cytuj:
jeśli powtórzy się historia 15° Południka, to zakrawa na kompromitacje...
mógłbyś rzucić trochę szczegółów, bo straciłem kontakt z tym projektem, a na pierwszych spotkaniach wygldało to zachęcająco? :-?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ważne info w kontekście "Groniczowego netu" ;) w naszym mieście.
http://www.umwd.pl/index.php?strona=aktualnosci&id=1615

Cytuj:
Rozwój społeczeństwa informacyjnego na Dolnym Śląsku (20-02-2007)

19 lutego marszałek Andrzej Łoś i członek zarządu Patryk Wild podpisali z przedstawicielami Telekomunikacji Polskiej S.A., którą reprezentował prezes zarządu Maciej Witucki, list intencyjny o wzajemnej współpracy dotyczącej rozbudowy infrastruktury szerokopasmowej na terenie Dolnego Śląska w latach 2007-2013.

Rozwój społeczeństwa informacyjnego jest jednym z celów zawartych w strategii województwa, wspieranym przez Unię Europejską. W latach 2007-2013 Dolny Śląsk otrzyma na to zadanie prawie 100 milionów euro w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego. Najważniejszym przedsięwzięciem dla samorządu jest budowa infrastruktury telekomunikacyjnej zwłaszcza na obszarach wiejskich i małych miast. Stworzenie efektywnej sieci na Dolnym Śląsku polega na wykorzystaniu już istniejącej infrastruktury telekomunikacyjnej należącej do głównych operatorów oraz na zbudowaniu nowej, umożliwiającej dostęp do Internetu mieszkańcom najmniejszych miejscowości.

Podpisanie listu intencyjnego jest początkiem planowanej współpracy między samorządem a przedsiębiorcami telekomunikacyjnymi.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Niestety Goerlitz kolejny raz poległo , starania o pieniadze na sieć wygrało Friedrichhafen,
mimo to dzisiaj w starym browarze jest fiesta i zapowiedx staru w kolejnych latach.
Moze i imsie nie udało ale próbowali, tego nie widac po naszej stronie .
kiedys był taki smerf , który zawsze powtarzał to sie nie uda , niechcem ale muszem kogos w Zgorzelcu porównac do takiego Smerfa. Zgadnijcie kogo.?

Tytuł:
obserwator
obserwator

trochę wypadłem z tematu, ale kolega ze studiów pracujący w starostwie we Wrocławiu mówił że w ubiegłym roku przygotowywali projekt pokrycia Wrocławia siecią Wi-Max (ale zdaje się że do tej pory nie została uregulowana na szczeblu URTiP czy kto tam teraz przydziela częstotliwości sprawa pasma na którym rzeczony Wi-Max ma pracować).

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

tutaj mamy ofertę firmy, która udostępnia "darmowy" internet... Polecam skorzystać z ich doświadczenia przy projektowaniu systemu dla naszego miasta ;)

http://www.wifiglobal.biz/polish_distributors.html

Tytuł:
VIP
VIP

no tak,
Cytuj:
Dostęp do Mikromiękkiego, Bezlitosny pozytywny umysłowy stosunek, Sprawiać przyjemność trzaskają łączność poczty elektronowej
:|

Tytuł:
rekrut
rekrut

a ja nie rozumiem czemu czepiacie się tego darmowego internetu. mi się podoba ten pomysł

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

mylene, ale ten pomysł jest jak wizją szklanych domów... i wiadome przecież już, że burmistrz zaniechał brnięcia w tą "inwestycję"... najzwyklejsza kiełabasa przedwyborcza i tyle... myślę że temat można zamknąć...

Tytuł:
rekrut
rekrut

SanChin pisze:
mylene, ale ten pomysł jest jak wizją szklanych domów... i wiadome przecież już, że burmistrz zaniechał brnięcia w tą "inwestycję"... najzwyklejsza kiełabasa przedwyborcza i tyle... myślę że temat można zamknąć...

wcale nie jest wizją szklanych domów, w wielu dużych miastach dzielnice wielkości Zgorzelca są objęte taką formą dostępu do internetu. czyniąc takie larum odwodzicie Burmistrza od tej obietnicy wyborczej.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.