Dzisiaj jest 12 maja 2025, 15:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Moje pytanie brzmi: na co konkretnie przeznaczany jest podatek opłacany przez włascicieli psów?
Przejrzałam forum, znalazlam dyskusje nt psich kup, czipów, zasadnosci istnienia psich wychodków (czyżby to własnie z podatków??!!!) ale nt przeznaczenia podatku w każdym roku podatkowym - nic.
Na stronie UM jest stosowna uchwała - ale tam tez nie uzyskalam odp na moje pytanie.

obserwator
obserwator

haglinka pisze:
Moje pytanie brzmi: na co konkretnie przeznaczany jest podatek opłacany przez włascicieli psów?
Przejrzałam forum, znalazlam dyskusje nt psich kup, czipów, zasadnosci istnienia psich wychodków (czyżby to własnie z podatków??!!!) ale nt przeznaczenia podatku w każdym roku podatkowym - nic.
Na stronie UM jest stosowna uchwała - ale tam tez nie uzyskalam odp na moje pytanie.

psy są nadal 'czipowane' w lecznicy przy ul. Poluszyńskiego, o ile się nie mylę za darmo, do 'zaczipowania' czworonoga jest zobowiązany każdy jego posiadacz w naszym mieście/

Tytuł:
pismak
pismak

Tak samo mógłbym zapytać gdzie się podziewa mój podatek drogowy, który uiszczam kupując każdy litr benzyny. Patrząc na stan naszych dróg to nie wydaje mi się aby szedł na remonty ;)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Mam pytanie co do psów, bo za bardzo się nie orjetuje. Czy jeżeli mój pies ma 13 lat też mie obowiązuje podatek???

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

no jasne ze za KAZDEGO psa nalezy zaplacic podatek, bo pies jest psem w wieku 2, 10 czy 20 lat. "Zachipowac" swojego psa mozna rowniez w lecznicy przy ul. Kochanowskiego, rowniez za darmo :) warto skorzystac, bo pozniej podobno ma to sie odbywac odplatnie. A odnosnie podatkow to podatki maja to do siebie, ze nie wiadomo wlasciwie na co sa przeznaczane, ale w kazdym badz razie na pewno nie na cele, na ktore powinny :)

Tytuł:
VIP
VIP

Kolejny raz kuba_w postarał się o konkretną dezinformację i informację o szczepieniach wysłał tylko do "swoich" mediów. Poprosiłem w związku z tym o przesłanie pełnej treści ogłoszenia oraz o odpowiedź na Wasze pytanie dotyczące celu, na który zostanie przeznaczona kwota uzyskana z podatków.

Tytuł:
rekrut
rekrut

no i nadal nie za wiele wiem...
Menelopa pyta o przeznaczenie podatku drogowego i tez ma racje. Ale, powiedzmy, że uwierzymy, iż 4 dziury w jezdniach zostały załatane z tegoz... Zawsze to coś, nawet jak ich jest z 5444 :)
Ale psy? Zakładam,że kazdy swiadomy własciciel czworonoga sprząta po swoim pupilu (wiem,że byly dyskusje na ten temat,ale nie to jest meritum mojego postu, to juz było), sam sobie kupił odpowiednie oprzyrządowanie, chociaż kosza na"toto" w całym miescie nie uświadczy, chyba, zeby wrzucać do wychodków... :roll:
A więc nikt po moim psie nie sprząta,zeby mial brać za to wynagrodzenie. Szczepienia sama oplacam, oddychamy tym samym powietrzem.
Zakladam, że w tym roku czipowanie, ale np w minionym?

Chciałabym zobaczyć odp kompetentnej osoby z UM, po to pisze na tej wlasnie stronie, jako obywatelka Zgorzelca oczywiscie.
Pozdrawiam

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

moglyby trafiac np na rzecz schroniska w Dluzynie, ale nie podejrzewam ludzi z UM o taka wspanialomyslnosc ;)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

A czy czasem pieniądze z podatków nie są przeznaczone na chipy (akurat teraz darmowe) i coroczne bezpłatne szczepienia przeciwko wściekliznie?

Tytuł:
pismak
pismak

Na co idą podatki za posiadanie psa... podatek gruntowy... podatek za to czy tamto... Jakby się ten podatek nie nazywał idzie do kasy miasta. Pieniądze te są integralną częścią budżetu, z którego korzysta całe miasto. To, że podatek jest za posiadanie psa wcale nie znaczy, że w całości idzie na rzecz psów w mieście. Gdyby tak było to musielibyśmy płacic podatek za "na dni miasta", "na pomoc socjalną", "podatek na szkoły" itp... ;) Aby zachęcic właścicieli do chipowania psów wprowadzono "darmową" usługę. Dlatego "darmową" by stworzyc ewidencję psów w mieście na podstawie której będzie się ściągało podatki, które z nawiązką zwrócą koszta obecnej akcji. :D

Tytuł:
rekrut
rekrut

Menelopa... no przestań, albo "weź i przestań"
To było oczywiście w domyśle (te czipy), ale żeby tak z gruntowym??? i jeszcze pewnie uztkowaniem wieczystym???
Dni miasta - sponsorzy
Pomoc socjalna - tylko i wyłącznie ZUS (zanim sfinansuje swiatynie opatrzności bozej, a jak nie zdązy - to pomoze Radio Maryja, chyba że sie wypisze z IV RP, ale moze wtedy na emigracji bedzie działało, co daj Boże)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

coroczne bezplatne szczepienia przeciwko wsciekliznie? ze coroczne to sie zgodze, ze przeciw wsciekliznie tez, ale ze darmowe? ja regularnie place podatek od posiadania psa, tzn. jak do tej pory zaplacilam dopiero 2 razy, bo mam psa od dwoch lat :), ale za szczepienie przeciw wsciekliznie musze placic! moi rodzice musieli opstatnio zaplacic podatek rolny od posiadania dzialki w Jerzmankach mimo, ze jest budowlana

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Fakt, mała pomyłka z mojej strony - szczepienia przeciwko wściekliznie odbywają się corocznie w sierpniu lub wrześniu po obniżonej cenie, a nie za darmo.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.