Dzisiaj jest 12 maja 2025, 16:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

doszły mnie słuchy że trwa zrzutka na pomnik JP2. myślę że gdyby żył stwierdziłby że są lepsze sposoby wydawania pieniędzy. nie lepiej przeznaczyć te kilka-naście tys. zł np. na dofinansowanie DPSu, schroniska Brata Alberta lub inny szczytny cel?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Pewnie że tak. JP II już ma lub bedzie mieć wiele pomników w różnych częściach Polski więc dodatkowy u nas nie zrobi na nikim wrażenia, a te pieniądze faktycznie lepiej przeznaczyc na coś innego

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

mamy już szpitam, most i szkołe im. Jana Pawła II. moze niech zrobia jakies fajne boiska do kosza i nazwą imieniem tego wielkiego Polaka bo pomnik tylko będzie stał a boisko sie przyda :D

Tytuł:
VIP
VIP

osobiście jestem za przywróceniem nazwy mostu miejskiego na Most Liberecki.

Co do pomnika... hmm... można by pisać wiele, ale skoro taka jest wola ludu, który chce aby powstał to kto ich powstrzyma ? Pieniądze są prywatne więc mogą za nie postawić co im się podoba, a że akurat wyszło na Jasia... to będzie Jaś...

Ludzie, wolą czcić kogoś pomnikiem niż słowem i czynami, bo to nie wymaga tyle poświecenia...

Tytuł:
pismak
pismak

Ka

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 23:23 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

rekrut
rekrut

mylene pisze:
doszły mnie słuchy że trwa zrzutka na pomnik JP2. myślę że gdyby żył stwierdziłby że są lepsze sposoby wydawania pieniędzy. nie lepiej przeznaczyć te kilka-naście tys. zł np. na dofinansowanie DPSu, schroniska Brata Alberta lub inny szczytny cel?

a skąd te słuchy doszly? Z jakich kregów? Bo jak z moherowych to i tak świety Boże nie pomoże i pomnik bedzie. Kolejny oczywiście. Jedyna pociecha, że wtedy może z tychże kręgów mniej datków na radio Maryja pójdzie...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Z tego co się orientuje to ma być to pomnik obok budowanego kościoła Św. Jadwigi

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dokladnie - ma byc umiejscowiony przy kosciele Sw. Jadwigi. Niedawno z drugiej strony osiedla "uszczesliwiono' nas kamienna sciana, niedaleko pomnika "Orla". Do tamtego miasto chyba dolozylo z 30tys.zl. Jestem ciekaw ile dolozymy do tego pomnika. Ogloszenia o sprzedazy cegielek widzialem w kablowce.
Miasto sie zwija, ale pomnikow przybywa. Zero inwestycji, zero pomyslow na przyszlosc miasta - a pieniadze ida na kolejne, nikomu niepotrzebne twory...

Tytuł:
obserwator
obserwator

gobo007 pisze:
Miasto sie zwija, ale pomnikow przybywa. Zero inwestycji

Spokojnie, niedługo po drugiej stronie kościoła ma powstać multikino, galeria handlowa, kolejna stacja paliw i coś tam jeszcze, tylko niech sąsiedzi przestaną "marudzić". Było o tym w jednej z ostatnich GW.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Globo 007 ta kamienna ściana, którą w/g Ciebie nas uszczęśliwiono jest symbolem walki o człowieczeństwo, jest symbolem wiary w przeżycie, jest symbolem ludzkiej wytrwałości i wreszcie jest symbolem naszego dziedzictwa i naszej historii.To pamięć o naszych przodkach czyni z nas ludzi, to nasze dziedzictwo i powinieneś wyrażać się o symbolach z szacunkiem , a jeśli tego nie rozumiesz to w ogóle nie odzywaj się .

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Robert - szanuje nasza historie, kiedy tylko moge staram sie ja zglebiac. Znam historie regionu, wiekszosc walk toczacych sie na naszych ziemiach. Uwazam,ze ten pomnik jest totalnym nieporozumieniem. Rozmawialem z kilkoma kombatantami, wiesz co powiedzieli? Unali,ze stanie "du..a do Orla" im nie przystoi i bojkotuja nowy pomnik.
Odzywac sie mi nie zabronisz, bo nie jestes dla mnie autorytetem i Twoje zdanie malo mnie interesuje. Mamy kilkanascie pomnikow w miescie i jego rejonie i kolejne sa nikomu niepotrzebne. Przy nowym pomniku najczesciej przebywaja pracownicy elektrowni palac przy przystanku papierosa w oczekiwaniu na autobus. Czym mial byc wedlug Ciebie kolejny pomnik w tym rejonie? Konkurencja dla Orla, czy pomnika przy sadzie?
Marnujemy publiczne pieniadze i ja jako mieszkaniec tego miasta jestem przeciwny takiej polityce.

Ostatnio zmieniony 24 mar 2007, 21:37 przez gobo007, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

matii pisze:
mamy już szpitam, most i szkołe im. Jana Pawła II. moze niech zrobia jakies fajne boiska do kosza i nazwą imieniem tego wielkiego Polaka bo pomnik tylko będzie stał a boisko sie przyda :D

boisko im. JP2, stuknij się w głowę, co Ty wypisujesz?
Boisk w Zgorzelcu jest dostatek.
A że część z nich jest przeznaczana na np. plac manewrowy do nauki jazdy to inna para kaloszy...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Na całe szczęście, że nie jestem dla Ciebie autorytetem, bo mogę Tobie nagadać, CO TY p…., to pomnik, który jest wyrazem hołdu i pamięci wobec tych, którzy stracili życie w hitlerowskich więzieniach i obozach koncentracyjnych, to pomnik, który przestrzega nas przed każdą nietolerancją, przed faszyzmem, to pomnik hołd dla ludzi, którzy przeżyli ta tragedię.

POMNIK
w hołdzie pomordowanym za Ojczyznę, prawdę i wolność aut. B. Walczak

Choć już dawno przebrzmiały więziennych egzekucji strzały
I zasieki w obozach pogardy i śmierci dawno przerdzewiały
Choć niewielu już tych, co cudem piekło na ziemi przeżyli
To dzisiaj tu są – stoją hardo – Oni nie zapomnieli

A Was, których krew i pot wsiąkały w ziemię – dzisiaj świętą
w Treblince, Dachau, Auschwitz-Birkenau – ilością niepojętą
tutaj wszystkich na apel patriotów z mocą przyzywamy
niech Wasz Duch między nami stanie i zobaczy, że PAMIĘTAMY!!!

I Was, którzyście pokazali, że zawsze umierać warto
za Orła w koronie, Krzyż na ścianie, za prawdę i czyste słowo
prosimy – tej Waszej wiary, odwagi i miłości szczerej
hojnie wlejcie bo w sercach wielu tak jej dzisiaj niewiele

A ten Pomnik – znak hołdu, czci i wiecznej pamięci
który polskie ręce wzniosły i polski kapłan poświęcił
niech stoi Polakom ku refleksji, zbrodniarzom ku przestrodze
kto prawdę i wolność gwałci – pożałuje srodze.

Nie chce wdawać się z Tobą w dyskusje ani w pyskowanie, co i jak, chodzi mi jedynie o uszanowanie pamięci, pomnik, jeśli służy wszystkim jest pomnikiem pozytywnym, a jeśli sadzisz, że nie musimy pamiętać o osobach, które zostały pomordowane przez totalitaryzm to jest Twoja ocena, moja jest taka, że musimy pamiętać i z całą hardością będę przypominał to.

Przpraszam za odbiegnięcie od tematu.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Mamy Tablice na moście imienia JP2 po co nam więcej ?? Za te pieniądze można by dożywić dzieci albo przekazać na inny ważny cel. JP2 postawił sobie za życia pomnik, postawił go swoimi słowami, swoimi uczynkami, całym swoim życiem

Tytuł:
VIP
VIP

Ile ludzi tyle będzie pomysłów na wydanie tych pieniędzy. Pamiętajcie, że to ich inicjatywa... Skoro uważacie, że pieniądze sa potrzebne na coś innego to dlaczego sami nie zorganizujecie "zrzuty" na dany cel ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.