t3 pisze:
Napisz proszę o jakich rozszerzeniach praw policji piszesz. Bo skoro jest już tak ,że ktoś kto nie daje się wylegitymować, może jest pijany, dostaje tzw. "wpier..." to po co sądy wogóle, niech funkcjonariusze wymierzają karę wg. uznania.
Co ty wypisujesz? Zadam ci jeszcze raz pytania:
makaron pisze:
A skąd ty wiesz co robił ten "staruszek"? Byłes tam? Widziałeś? Znasz szczegóły? Znasz powód dlaczego policjant użył siły?
Skąd wiesz, że dostał tzw. "wpier...." za to że się nie wylegitymował?
Przytaczasz tutaj odosobniony przypadek (nie było ostatnio słychać żeby nagminnie umierali ludzie pobici przez policję) i na tej podstawie oceniasz całą policję.
Od dawna już policja (nie tylko w Polsce) wymierza karę oczywiście w granicach prawa (ukaranie mandatem jest wymierzeniem kary). Poczytaj sobie czasem kk kw lub inne przepisy zanim napiszesz swoje "przemyślenia".
Co do przeszukania na legitymację to co uważasz, że jest to zbyt duża swoboda działania policji? A jak sobie wyobrażasz złapanie na gorącym uczynku np. produkcji narkotyków, podrabiania pieniędzy, pobicia żony przez męża i innych przestępstw? Co policja ma czekać aż sprawcy zechcą przysłać im zaproszenie na komisariat? Chyba tracisz poczucie rzeczywistośći.
Odnośnie praw policji to czasami jest kpina. Podam Ci przykład:
"nagrzany" żul pod sklepem lub w parku na ławce zaczyna zachowywać się agresywnie i np. rzucać butelkami. Podjeżdża policja chce go wylegitymować - nie może brak przy delikwencie dokumentów. Zwija go na "dołek". Chce ustalić tożsamość żula na podstawie jego ustnego oświadczenia. Na pytanie jak się nazywa, odpowiada Jezus Chrystus, kiedy się urodził - 2 tys. lat temu. I co dalej? Nic. Brak danych osobowych nie można gościa ukarać mandatem lub skierować wniosku do sądu grodzkiego. Gościa po 24 godz. policja musi wypuścić lub postawić mu jakieś zarzuty. Pytanie tylko komu? Przez te 24 godz. kilku f-szy próbuje różnymi sposobami ustalić tożsamość zamiast np. pilnować porządku na ulicach. Konkluzja moja jest taka:
Rozszerzyć uprawnienia policji żeby miała prawo przetrzymywać takiego delikwenta tak długo (nie tylko 24h), aż przypomni on sobie jak się nazywa.
Przykładów takich można pisać tuzinami ale to nie jest odpowiednie miejsce na forum.
A dla Ciebie rada: zapoznaj się szerzej z uprawnieniami policji (poczytaj sobie ustawę o policji) to może zrozumiesz dlaczego PiS chce dać wieksze prawa.
Miłej lektury.
PS Właśnie przeczytałem:
Cytat:
Od: t3
Do: Ernesto
Wysłany: Dzisiaj 11:36
Temat: ... dupo wołowa ... Cytuj wiadomość
Cioto może powiesz mi to prosto w oczy ?? Taki twardy internetowy dzieciak jestes ...
t3 skoda czasu dla ciebie widzę, że chyba jesteś żulem spod piwnej budki, nie pisz więcej bo ja kończę polemikę z tobą.