Paawlus głęboko się nad tym zastanawiałem. Doszedłem jednak do wniosku, że używanie Wikiipedii jest jak strzelanie do wróbla z armaty. Wikipedia pomimo swoich ogromnych zalet jest po prostu za duża jak na potrzeby tego projektu. To po pierwsze. Po drugie Wikipedia rządzi się swoimi dość surowymi zasadami dotyczącymi tworzenia haseł, muszą one spełniać pewne normy, których wiele haseł w naszej encyklopedii spełniać nigdy nie będzie. U nas niektóre hasła mogą mieć 2, 3 zdania co na Wikipedii nie kwalifikowało by ich nawet na zalążek temat. Zalecamy kierowanie się wytycznymi Wikipedii, ale jednocześnie zdajemy sobie sprawę z faktu że z różnych przyczyn (m.in. lokalnego charakteru) wpisywane hasła nie będą wypełniać tych zaleceń, co nie oznacza jednak że z punktu naszej lokalnej historii czy teraźniejszości będą one mniej wartościowe.
Encyklopedia Zgorzelca też ma inne cele i założenia, chociaż chodzi na oprogramowaniu MediaWiki co upodabnia ją do Wikipedii . Na Wikipedii nie znajdziesz na przykład wspomnień ludzi a chcielibyśmy by takie wspomnienia się na stronach Encyklopedii się w późniejszym okresie się znalazły. Wikipedia jest suchym encyklopedycznym przekazem, Encyklopedia już w samym założeniu jest bardziej emocjonalna.
Z powyższych powodów zdecydowaliśmy się na stworzenie całkiem nowego serwisu. Korzystamy z dorobku Wikipedii w pełnym zakresie ale też chcieliśmy też dołożyć coś od siebie, nadać temu lokalny indywidualny charakter. Wszystkie takie projekty są skazane jak to nazwałeś na niszowość, ale uważam, że nisza obejmująca kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców Zgorzelca jest niszą całkiem sporą

. To trochę podobnie jak z innymi lokalnymi projektami. Wydawanie lokalnej gazety, tworzenie portalu lokalnego z góry jest skazane na niszowość i ograniczony zasięg, ale chętnych do ich prowadzenia tego jakoś nie brakuje.
Myślę, że projekty mogą iść równolegle. Przykładając do tego że oba projekty idą na podstawie wolnych licencji, przepływ haseł może być całkiem spory w obu kierunkach

.
Zachęcam jeszcze raz wszystkich do uczestniczenia w pracach nad Encyklopedią.
http://www.zgorzelec.livenet.pl/wiki/