Ok, może źle to wyraziłem. Pisząc o tych prztargach chodziło mi o to, że oceniamy pracę urzędu nie w sposób globalny lecz przez pryzmat obecnej sytuacji... trochę namieszałem
Więc aby odnieść się do Twoich akademickich wywodów uważam, że jeżeli chodzi o:
I. Zasada przejrzystości
Obecnie jest to przejrzyste bo… nikt jeszcze niczego nie podliczył – jest to pierwszy okres realizacji zadań budżetowych przez ten skład.
II. Zasada braku tolerancji dla korupcji
Nie przekupywałem i nie sugerowano mi aby sprawy, z którymi zwracałem się do Urzędu „podpierać grantami”
III. Zasada partycypacji społecznej
Władze wspierają różne inicjatywy obywatelskie mające na celu rozwiązywanie problemów lokalnych i rozwój społeczno – ekonomiczny gminy. Czy są to tylko działania propagandowe i czy będą to działania systematyczne – czas pokaże.
IV. Zasada przewidywalności
Władze w niewystarczający sposób informują społeczność lokalną o planach i sposobach realizacji zadań publicznych. Co nie oznacza, że ich nie realizuje
V. Zasada fachowości
Trudno żeby laik oceniał fachowość fachowca. Mieszkamy w niedużej miejscowości, której specyfika polega min. na możliwości mienia kontaktu z danym urzędnikiem poza godzinami jego pracy. Niejednokrotnie fakt, że danego dnia ów urzędnik siedział w tym samym lokalu, pił takie samo piwo i równie wesoło zachowywał się jak my, rzutuje na ocenę jego fachowości w godzinach pracy.
Nasze subiektywne oceny poziomu pracy urzędów ma bardziej charakter życzeniowy (co min. można zauważyć na tym forum) niż rzeczowy.
W mojej ocenie poziom fachowości nie zmienił się ponieważ większość urzędników, z którymi mam kontakt to Ci sami pracownicy, którzy dzierżyli swoje stanowiska rok temu.
Trudno mi ocenić czy naszą gminę można nazwać „gminą fachową wypracowującą metody stałej, systemowej poprawy swojego funkcjonowania dążącej do coraz lepszego spełniania oczekiwań swoich klientów”. Miałem za mało czasu aby dostrzec zmiany bądź ich brak.
VI. Zasada rozliczalności (odpowiedzialności)
Tutaj uplasował bym Twoją misję – próbujesz w sposób mierzalny i rejestrowany rozliczyć działalność tej instytucji.
„Gmina rozliczalna potrafi skutecznie poinformować społeczność lokalną o finansowych i organizacyjnych aspektach swojego funkcjonowania” – nie było ku temu okazji gdyż okres realizacji zadań przewidzianych w bieżącym budżecie jeszcze się nie skończył. Poziom realizacji budżetu można będzie ocenić w trzecim kwartale tego roku – tu się mogę mylić, jak pamiętasz sam udzielałeś mi wskazówek jak poprawnie czytać budżet przewidziany na ten rok