Dzisiaj jest 04 lip 2025, 7:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

http://artpapier.com/?pid=2&cid=2&aid=896 :grin:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Kiedy to muzeum wreszcie powstanie?? :-?

Tytuł:
VIP
VIP

Dzisiaj wysłałem maila z prośbą o przesłanie większej ilości informacji o nowym dyrektorze muzeum. Jak tylko coś dostanę to opublikuję.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

http://zgorzelec.naszemiasto.pl/wydarzenia/775519.html

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ja tam się nie znam, ale skoro ten Pan jest historykiem, to chyba jednak nie powinien mówić, że te ziemie były kiedykolwiek pod panowaniem austyjackim. ja przynajmniej od Krzyśka Fokta dowiedziałem się i przyjąłem do wiadomości, że o Austrii to się mówi dopiero od czasów napoleońskich...
chciałbym tez aby temu Panu IPN świata nie przesłonił...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Neo, nie bądźmy nadmiernie drobiazgowi- Habsburgowie to Austria, potocznie tak się to kojarzy;) A do meritum: podoba mi się w krótkiej wypowiedzi pana dyrektora zapowiedź zajecia się dziejami najnowszymi, bo to jest luka w badaniach krzycząca o pomstę do nieba. Pokazanie dziejów wojennych też super, bo to medialne. Nie podoba mi się kilka punktów: pierwsze primo, co to u licha za "zaczynanie od zera", skoro od dobrych kilku lat nad tematem się pracuje? Czy w UM człowieka nie uświadomili, że coś się w sprawie już od jakiegoś czasu ruszało, pod szyldem EO, a potem UM? Że była grupa inicjatywna, którą spuszczono w kanał, gdy miasto przejęło projekt? Że są zbiory obiecane i zaklepane? Utytułowani badacze w Komitecie Honorowym? Drugie primo, w wypowiedzi nt. pokazania odrębności Łużyc, nie wiem na ile jest to celowy związak rzeczowy w wypowiedzi pana Ziemblickiego, czy skrót redaktorski, przewijają mi się niebezpiecznie wątki w stylu "prasłowiańskie Łużyce odrębne od tych paskudnych Prus i pruskiego Śląska". Taki pomysł na muzeum już był, w 1947 r., ale teraz mamy 2007, i pomysł nie powinien skupiać się na żadnej słowiańskości, bo to na kilometr pachnie nacjonalizmem. Chyba że powiemy, że MŁ to przeciwwaga dla Muzeum Śląskiego, i jak oni sobie piszą swoją historię Śląska, to my sobie naszą historię Łużyc- tylko to by trzeba jasno wyartykułować, a skądinąd i tak Niemcy mają 1000 x większe prawo pisać swoją historię Śląska, niż my Łużyc. Choć oczywiście najlepsza historia Górnych Łużyc powstanie niedługo pod redakcją Łukasza Tekieli z Lubania;) OK, ale to dygresja. Ad rem- trzecie primo to "Zgorzelec jako miasto dwunarodowe". Jak mi kiedyś jeden Niemiec powiedział coś w tym guście, to zrugałem delikwenta. Chyba że mamy tu na myśli "Zgorek miastem polsko-greckim", ale z kontekstu wnoszę, że polsko-niemieckim. Dopóki Nysą idzie nienaruszalna granica RP i RFN, miasta są dwa, i nie ma co tych realiów na siłę naginać- zdajemy sobie przecież sprawę, jak NAPRAWDĘ wygląda to nasze Europa-Miasto nie na papierze, tylko w głowach mieszkańców, i po co się wpisywać w urzędowy propagandowy ton... OK, tyle uwag na gorąco, i przy okazji jeszcze jedna- czy mógłby ktoś, jeśli zna pana Ziemblickiego, podlinkować mu tego posta? W ogóle fajnie by było, jakby się z człowiekiem dało porozmawiać na otwartym forum dyskusyjnym takim jak to. W końcu jest tu paru kolesi, którzy w sprawach historycznych okolicznych maczają palce od lat, a pomysłów na wystawy mają bez liku- wskażę choćby ostatnią (trwającą jeszcze) wystawę w Domu Boehmego, przy której Neo i Zubek się narobili po pachy, cała sotnia osób i instytucji pożyczyła zbiory, a ja spiłem śmietankę:) Ale tak poważnie, to chodzi mi o to, że w Zgorku nawet instytucja bez własnych zbiorów może zrobić normalną wystawę - jak jest pomysł i ekipa. Tak zresztą wyobrażałbym sobie instytucję w stylu MŁ- z kilkoma dyżurnymi wystawkami stałymi, ale przede wszystkim z wystawami czasowymi, które dawałyby szansę zadziałania różnym typkom zajmującym się sprawami historycznymi i okolicznymi w Zgo. Od uranowych odkryć Vipera, poprzez moje "wykopki-dokopki", po dajmy na to wystawy kolekcjonerów dekli od słoików, boć w regionalnym muzeum nie tylko o dawne dzieje idzie, ale przede wszystkim o dobrą i kulturalną zabawę dla ludzi- tych co mają pomysł, mają co pokazać, i tych coby chętnie coś obejrzeli. No ale nie mnie pisać plan dla MŁ; wyglądam zatem dalszych, konkretniejszych wieści z Daszyńskiego 15!

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

faxie jeden - sam sie napracowałes przy wystawie - a zwalasz nan nas :)
ja tylko od siebie chciałem dodać, że w czwartki mozna w kawiarni przy jakubie spotkać Łużyczan - naszych - górnołużyckich (cokolwiek to znaczy :) ) i nie trzeba w tym celu jechać az do chociebuża.

Tytuł:
VIP
VIP

widzę, że czwartki przedmiejskie to już jakaś tradycja się robi :)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jak u króla Stasia, nie ma co...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

ja mam prośbę do admina o wywiad z dyrektorem Ziemblickim. ale nie takie pitu pitu jak ten powyższy, ale konkretnie - chciałbym poznać koncepcję muzeum, z którą pan Piotr wygrał konkurs.
jaki będzie profil muzeum?
jakie wystawy stałe?
jaki zakres badań?

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
jak ten powyższy
? :o
Cytuj:
ale nie takie pitu pitu
no, no bo admin się może obrazić :grin:

Tytuł:
VIP
VIP

przyjąłem do wiadomości, ale proszę o czas do końca wyborów.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
jak ten powyższy

zubek trochę wcześniej pisze:

alex - ok :)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Co się ma admin obrażać, w końcu "pitu-pitu" to lepiej niż, nie przymierzając, "ciamciaramcia", albo "bumtururu". Co do wywiadu z panem Piotrem, to b. dobry pomysł, bo Aluś to bestia dociekliwa, to chocby i spod ziemi, a konkrety nt. muzeum wyciągnie;)

Tytuł:
pismak
pismak

fax pisze:
bo Aluś to bestia

co fakt, to fakt :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.