Dzisiaj jest 13 maja 2025, 14:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Ja widać po tym wątku nawet bardzo mądre inicjatywy naszego Burmistrza budzą negatywne emocje. Mało mnie interesuje los bankrutującego sklepikarza szkolnego - natomiast los nastoletnich grubasków już bardziej. To , że po trosze to rodziców wina to inna bajka. Ale takowy zakaz być powinien i tyle. Przynajmniej ja chciałbym żeby moje dziecko nie miało tej możliwości - przynajmniej na poziomie szkoły podstawowej. I może tu powinien nastąpić podział...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Lecz zakaz sprzedaży ogranicza wolnośc wyboru/handlu choć szkoły powinny być sprywatyzowane i wtedy problem batoników,mundurków,lekcji etyki i religii jest rozwiązany 8)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Z całego tego zamieszania bardziej mnie interesują inicjatywy władzy w stosunku do dzieci których nie dość że nie stać na kupno "czipsów", to również nie stać na śniadanie i ciepły posiłek...

Wy tu o grubaskach, wolności i diecie a w Polsce realny jest problem niedożywienia. Ciekawe jaki jest stosunek dzieci które przychodzą do szkoły głodne do tych które mają problemy zdrowotne z powodu nadwagi. Znajdźmy odpowiedź na to pytanie i wtedy roztrząsajmy "czipsowe" zakazy.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

krytyczny - w stosunku do dzieci w szkole nie mozna stosować wychowania poprzez wolny wybór.

poza tym ochrona dzieci przed pseudo jedzeniem a niedożywienie części z nich to sa dwa różne tematy.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

zubek pisze:
w stosunku do dzieci w szkole nie mozna stosować wychowania poprzez wolny wybór.

????

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Zubek rozwiń swoją wypowiedz bo bardzo mnie ciekawi co masz na myśli

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

szkoła tadam jest obowiązkiem - czy sie nam to podoba, czy nie. uczniowie nie mogą sobie wybrać choćby tego, czego się chcą uczyć i w jaki sposób. narzuca się im programy nauczania, zestawy lektur, metody pracy, gabinet i nauczyciela.
to ograniczenie wolności jest niestety niezbędne, tak jak zakaz sprzedazy alkoholu nieletnim, ograniczenia wiekowe dla kierowców itd. jeśli masz dzieci, to z pewnością przeganiasz je gdy leci film dla dorosłych? dziecko potrzebuje granic, które Ty mu wytyczysz poprzez - uwaga - niestety - zakazy i nakazy (czyt. ograniczenie wolnosci :))

p.s. kodeks drogowy i prawo to tez jest ograniczenie wolnosci

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

zubek pisze:
krytyczny - w stosunku do dzieci w szkole nie mozna stosować wychowania poprzez wolny wybór.

Zubek pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Jeśli szkoła pełni funkcję wychowawczą i jest na pierwszej linii frontu walki o kształtowanie świadomości i jeszcze dodając do tego prawdziwość starej maksym "czym skorupka za młodu nasiąknie..." to normalnie się Ciebie boję :). Chcę żebyśmy się zrozumieli dobrze. Prawo do wyboru jest wpisane w wolność człowieka. Odbieranie mu tego czyni go niczym więcej jak niewolnikiem. Co więcej od dziecka ograniczając prawo wyboru wychowujemy niezdolne do podejmowania decyzji społeczne kaleki, bo podejmowanie decyzji to jest właśnie dokonywaniem wolnych wyborów. Więc szkoła powinna wpajać, że wolny wybór to podstawa i cześć niezbywalnych praw człowieka. Wolny nie oznacza wcale nieskrępowany. Wybory zawsze są obwarowane setką czynników, ale powinniśmy dbać o to by właśnie w oparciu o wolną wolę i "ważenie" skutków swych wyborów dzieciaki ich dokonywały. Inaczej znów wpiszemy się orwellowską wizję świata.

zubek pisze:
poza tym ochrona dzieci przed pseudo jedzeniem a niedożywienie części z nich to sa dwa różne tematy.

Tak a dlaczego ? Jeśli brać pod uwagę przedmiot dyskusji - jedzenie, to mówimy o nadmiarze lub braku jedzenia, jeśli podmiot - dzieci to mówimy o szkodliwych skutkach niedożywienia i nadwagi. Dla mnie to dwie gałęzie wyrastające z tego samego drzewa.

Tytuł:
obserwator
obserwator

krytyczny pisze:
Z całego tego zamieszania bardziej mnie interesują inicjatywy władzy w stosunku do dzieci których nie dość że nie stać na kupno "czipsów", to również nie stać na śniadanie i ciepły posiłek...

Racja, ciekawe kto z nas martwi się o maluchy, które nie mają pieniążków nie tyle na kupno chipsów, co na jakiekolwiek drugie śniadanie? :|
A może zachęcać dzieciaki do zmiany odżywiania przez zasponsorowanie kanapki tym mniej zamożnym?
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać co jest zdrowsze: kanapka z białym serem i szczypiorkiem czy chipsy o smaku białego sera i szczypiorku :smt044

Tu propozycja do Szanownych Forumowiczów może zrobimy taką dobrowolną comiesięczną zbiórkę na ten cel ?. Zebrane środki można przeznaczyć na zakup kanapek dla dzieciaczków w szkołach.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny:
Przeczytałem Twój post chyba z dziesięć razy,..nie wierząc własnym oczom. To chyba niemożliwe, żebyś był autorem tych bzdur.
Twoje skrajnie liberalne podejście do wychowania dzieci, pozostawienie im wolnej woli w podejmowaniu i "wyważaniu" decyzji jest niczym innym jak owym, wyśmiewanym w niejednym dowcipie, tzw. "bezstresowym wychowaniem".
To chyba tacy właśnie rodzice jak Ty są winni zachowaniom młodych ludzi, jakie mamy możliwość obserwować na ulicy. Przekleństwa, przemoc fizyczna, eksperymentowanie z alkoholem, narkotykami etc.
Marzy mi się ujrzeć Ciebie w roli nauczyciela,..w sytuacji, kiedy grupa wyrostków kierując się własną wolą,..."wyważywszy" konsekwencje,...wkłada Tobie na głowę kosz ze śmieciami.
I marzy mi się ujrzeć,...Twoją minę w tym momencie oraz usłyszeć słowa które kierujesz do owych młodych ludków.

Szkoła ma obowiązek m.in przygotować dzieci do życia w społeczeństwie. Wpoić im zasady jakimi winni się kierować w swoim dorosłym życiu. Jeśli pozostawisz im całkowicie wolną wolę w podejmowaniu wszelakich decyzji,...zadbaj wcześniej o rozbudowę zakładów penitencjarnych.

Albo nie przekazałeś istoty swojej myśli, albo w swym zapędzie do liberalnego wychowania prześcignąłeś samego Johna Locka.
Pozdrawiam,...choć nieco,..wkurzony. :twisted:

Tytuł:
obserwator
obserwator

przekorny pisze:
krytyczny:
Przeczytałem Twój post chyba z dziesięć razy,..nie wierząc własnym oczom. To chyba niemożliwe, żebyś był autorem tych bzdur. :

To przeczytaj choć raz ale ze zrozumieniem

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Ale nie zapędźmy się za daleko. Krytyczny ma racje , że zakaz nie jest elementem wolności ale też wolnością nie jest albo jest chorą wolnością brak zakazów i namawianie do ich nierespektowania. Wyobraźmy sobie że człowiek w pełni wolny jedzie pod zakaz wjazdu bo przecież jest nieograniczenie wolny. A dziecko przyjmie za penik ze 2+2 to jest 5 bo jest nieograniczenie wolne.
Temat z tego postu jest z serii ciężkiej filozofii i nie ma szans na jednomyślne i w pełni trafne rozwiązanie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

gornik:
Cytuj:
To przeczytaj choć raz ale ze zrozumieniem

Próbujesz błysnąć dowcipem???
Czy po prostu nie zrozumiałeś sensu tej części mojej wypowiedzi?? :lol:

Tytuł:
rekrut
rekrut

andreas pisze:
Tu propozycja do Szanownych Forumowiczów może zrobimy taką dobrowolną comiesięczną zbiórkę na ten cel ?. Zebrane środki można przeznaczyć na zakup kanapek dla dzieciaczków w szkołach.

nie wiem czy wiesz, ale w szk. podstawowej 3 praktykuje sie cos takiego jak sponsorowanie obiadow dzieciom mniej zamoznym, każdy kto ma dobra wole i troszke kasy(to nie sa duże pieniadze) może wykupić obiad dla takiego dziecka.W klasie mojego syna taki"sponsoring trwa juz kilka lat. Sponsorów na te obiady szukaja wychowawcy lub aktywni rodzice z trojek klasowych. w sumie to oni wiedza najlepiej które dzieci potrzebuja takiej pomocy. Dla mnie to jest naprawde rewelacyjna sprawa, dla tych dzieci (z tego co wiem ) to jedyny ciepły posilek w ciągu dnia.
Obiad w cenie 2,50 w zeszłym roku w tym nieco więcej to naprawde niewiele,a uszczęśliwić można jakieś dziecko. Tak więc polecam gorąco,w odpowiedzi na twoją propozycję właśnie tę aktywność spoleczną.jeżeli nie macie duzo kasy, mozna wykupić te obiady nie koniecznie na miesiąc tylko na jakieś wybrane dni, na przykład wtedy kiedy dziecko ma 6 czy 7 lekcji,albo dogadać sie w wiecej osób i uszęśliwic jakieś dziecko, szczególnie te z najmłodszej klasy :-). Możecie to robic anonimowo lub też nie, wtedy otrzymacie oficjalne podziekowanie od grona pedagogicznego.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
krytyczny:
Przeczytałem Twój post chyba z dziesięć razy..[ciach]

I zdaje się że o kolejne dziesięć za mało. Jeśli uważasz, żeby dzieci należy w celach wychowawczych wysyłać w kamasze to szybko zmień partię, znajdziesz tam dobrych nauczycieli. Jeśli chcesz stosować wobec dzieciaków, nastolatków metodę "za ryj" to zaprzyjaźnij się z Giertychem.

Jeśli mówię o wolnym wyborze, nie mówię o wolnym wyborze bez żadnych ograniczeń. Pierwszym i najważniejszym ograniczeniem są konsekwencje jakie wynikają z tego wyboru. Tu jest rola rodzica, szkoły uświadamianie następstw decyzji i wspomaganie w łagodzeniu skutków złych, oczywiście jednak w taki sposób by została z tego nauka.
Jeśli dziecko, nie może dokonać wolnego i świadomego wyboru, zamykasz mu drogę do tego, by zapoznało się z możliwymi skutkami swojej decyzji. Gdy wejdzie w dorosłe życie, jak ognia będzie się bało podejmowania decyzji, z prostego powodu, bo przez całe wcześniejsze życie ktoś mu mówił : tak jest dobrze a tak jest źle, to Twój wróg a to Twój przyjaciel. Staje się przedmiotem a nie podmiotem.

Cytuj:
To chyba tacy właśnie rodzice jak Ty są winni zachowaniom młodych ludzi, jakie mamy możliwość obserwować na ulicy. Przekleństwa, przemoc fizyczna, eksperymentowanie z alkoholem, narkotykami etc.

To mnie teraz rozbawiłeś. Jak rozumiem mam czerpać z szerokiego arsenały kar cielesnych: począwszy od klęczenia na grochu a kończąc na nap.....niu pasem ? Wiesz, zostawię to Tobie ja radzę sobie bez tego z niezłych skutkiem zresztą.

Mogę Ci wskazać parę innych przyczyn tego że są dzieciaki które zachowują się w sposób taki jak opisujesz : bieda, rozwarstwienie i ogromne kontrasty społeczne, upadek autorytetów, patologie na czele z alkoholizmem, pogoń rodziców za środkami do życia i związany z tym brak czasu zainteresowania się losem własnego dziecka to tylko parę z możliwych przyczyn. Często się one łączą co jeszcze bardziej potęguje skutki.

Cytuj:
Marzy mi się ujrzeć Ciebie w roli nauczyciela,..w sytuacji, kiedy grupa wyrostków kierując się własną wolą,..."wyważywszy" konsekwencje,...wkłada Tobie na głowę kosz ze śmieciami.

Wiesz muszę kiedyś spróbować, a może zrobimy to razem, ja po swojemu Ty po swojemu. Ja spróbuje do nich dotrzeć, a Ty wprowadzisz pruski dryl. Ja będę z nimi rozmawiał a Ty będziesz ich tresował. Ja będę wskazywał granicę i skutki ich decyzji a Ty zostaniesz panem i władcą wskazującym jedyną słuszną drogę. Zobaczymy komu ostatecznie włożą na ten kosz na głowę.

Ocieramy się też i inny problem: powołanie. Znam kilku nauczycieli którzy są nauczycielami z powołania i jakoś w rozmowach nigdy nie poskarżyli się na to, że nie mogą sobie poradzić z uczniami. Zawsze znajdą sposób. Znam też jednego takiego który traktuję to jako zwykły zawód, równie dobrze mógłby być hydraulikiem (bez obrazy dla wszystkich wykonujących ten zawód) i on ma problemy. Nie każdy może być nauczycielem jak nie każdy może być chirurgiem.

Podsumowując. Jeśli uważasz, że wszechobecne zakazy i nakazy, że zdobywanie autorytetu nauczyciela ma opierać się na zastraszaniu "wyciskaniu" posłuszeństwa, że szkołą ma być instytucją represyjną to się nie zrozumiemy.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.