Dzisiaj jest 13 maja 2025, 10:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

krytyczny pisze:
Jak pojawia się sytuacja trudna, konfliktowa to winę ponosi poprzednia władza, jak dochodzi do spijania śmietanki (Przedmieście Nyskie, Muzeum, za niedługo otwarcie stadionu czy inne sukcesy) to z łatwością jest przejmowane jako własne zasługi....

Krytyczny, mi chodzi o to abyśmy byli obiektywni, karali winnych, chwalili zasłużonych. Tak samo nie zgadzam się z przypisywaniem sobie czyjś zasług jak i obarczania za czyjeś błęd. Jeżeli nie będziemy obiektywni to czym będziemy się różnić od tych których krytykujemy? A tak poza tym to szacuneczek za Twoją krytyczną postawę - kto powiedział, że mają osiadać na laurach ;)

[ Dodano: Sro Sie 01, 2007 9:06 am ]
dziubas17 pisze:
Czyżby wybory się zaczynały, może tym razem się uda....
A może by tak pomóc mieszkańcom ul. Cmentarnej zamiast rozpoczynać swojską kampanię

dziubas17,
Przepraszam, że coś chcę, że staram się działać z własnej inicjatywy... wybacz mi, że coś mi się udało i deklaracje przedwyborcze stały się realnym działaniem. Mam nadzieje, że fakt iż do tego co robię nie jest mi niezbędny stołek radnego czy jakikolwiek stołek urzędniczy nie zniszczył Twojej misternie zaplanowanej wizji świata, w którym żyjesz 8)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Taka mała informacja z mojej strony odnośnie przejazdu kolejowego na nowej obwodnicy. Proszę się nie sugerować szlabanami ani sygnałami świetlnymi. Dziś tamtędy przejeżdzałem i byłem świadkiem jak szlabany zamkneły i światła zapaliły się dopiero po przejeżdzie drenzyny czy jak to się tam nazywa. A więc bardzo bezpieczny jest ten przejazd...

I te znaki ustawione na cmentarnej, w odległości kilkunastu metrów od siebie najpierw ograniczenie do 40 potem do 30 a na końcu do 20 km/h, jakby nie wystarczył ten ostatni. Ciekawe co za inteligent to wymyślił...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Zaraz będzie cos w Faktach TVN.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Ernesto pisze:
Zaraz będzie cos w Faktach TVN.

Nio, było :D znowu jesteśmy sławni na całą Polskę, a autora 'sukcesu' jak nie było tak i nie ma :oops: :smt028

Tytuł:
VIP
VIP

Obwodnica i stacja paliw – nowe fakty

Fakt wiosennej dobudowy brakującego odcinka obwodnicy przy ul. Cmentarnej jest już niezaprzeczalny. Teraz czas na całą otoczkę, czyli wyjaśnienie sprawy rzekomej stacji benzynowej, która ma tam powstać. Informacje, które przedstawił na ostatniej sesji Rady Miasta Radny Ireneusz Aniszkiewicz nie znalazły pełnego potwierdzenia u źródła, a więc bezpośrednio zainteresowanego sprawą Jana Malinowskiego – zgorzeleckiego przedsiębiorcy. „Teren, który został wyrównany jest przygotowany pod przeniesienie stacji „meteo” -mówi inwestor- jest to konieczne do tego, aby IMGW nie blokowało budowy obwodnicy w związku z brakiem gwarantowania reprezentatywności dokonywanych pomiarów.” Na tym jednak nie koniec, gdyż zastrzeżenia zgłoszone przez radnego w sprawie stacji paliw i jej uciążliwości dla mieszkańców wydają się być dziwne tym bardziej, że zapis o takiej inwestycji (zlokalizowanej znacznie bliżej domów przy ul. Cmentarnej) znajduje się w planie zagospodarowania przestrzennego już od około ośmiu lat.

Jak to było ?
Początek całej sprawy miał miejsce kilka miesięcy temu, kiedy mieszkańcy ul. Cmentarnej rozpoczęli protest, a do Zgorzelca przyjechała ekipa TVN24. Zaraz potem Jan Malinowski, prezes firmy Inter-Technik sp. z o.o. widząc możliwości postanowił rozwiązać problem.

1. Głównym problemem była działka leżąca na linii nowej obwodnicy, której właścicielem jest Spółka Comfort. Niestety mimo wielu spotkań nie udało się wynegocjować odpowiednich warunków odsprzedaży dla DZDW.

2. W wyniku rozpoczęcia inwestycji stacja meteorologiczna nie spełniałaby wymogów dot. pomiarów, dlatego też Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej nakazał przeniesienie stacji w miejsce spełniające te wymogi.

W skrócie...
Oto skrócony przebieg dalszych wydarzeń. Jan Malinowski podpisał ugodę ze spółką Comfort sprzedając w ramach rekompensaty swoje działki, aby Spółka mogła użyczyć tą jedną dla DZDW otwierając tym samym drogę do zakończenia inwestycji obwodnicy. Niedaleko byłej stacji „meteo” zakupił grunt spełniający wszystkie europejskie standardy (wymiary, odległości od budynków, drogi itp.), a następnie zobowiązał do przeniesienia stacji meteorologicznej w nowe miejsce przekazując IMGW działkę w zamian za ich obecną. Dzięki tym zabiegom Jan Malinowski stał się posiadaczem dużej działki bezpośrednio przylegającej do nowej obwodnicy. W ramach wzajemnych rozliczeń DZDW uwzględniło i wykona zjazd do nowej posesji.

Po co tyle zachodu ?
„To proste – mówi inwestor - Jestem biznesmenem i mam kapitał, który chcę ulokować. Na obecnym planie zagospodarowania przestrzennego stacja paliw była uwzględniona i to na gruncie, który tylko w części należy do mnie. Niestety to miejsce zostało wskazane w projekcie obwodnicy i właśnie dlatego postanowiłem zwrócić się z prośbą do Burmistrza Miasta Zgorzelec o zmianę lokalizacji stacji paliw na planie zagospodarowania przestrzennego na przyległą działkę znacznie bardziej odległą od zabudowań przy ul. Cmentarnej. Moja prośba była już poparta wcześniejszymi ustaleniami z DZDW, autorami planu zagospodarowania przestrzennego oraz co najważniejsze – sanepidem. Zadbałem także o to, aby moja inwestycja nie była uciążliwa dla żadnej ze stron, gdyż będzie otoczona ekranami dźwiękowymi oraz pasami zieleni.

Boisko i inne oświadczenia
W trakcie rozmowy z naszym dziennikiem inwestor oświadczył, że podczas wykonywania swojej inwestycji wykona na własny koszt miejsca parkingowe dla mieszkańców ul. Cmentarnej, które znajdą się pomiędzy ich drogą, a ekranami dźwiękowymi. Na tym jednak nie koniec, gdyż omówił już podobno z DZDW możliwość wykorzystania pozostałego, dosyć znacznego terenu przy Cmentarnej pod budowę boiska do koszykówki, które zostało zniszczone podczas budowy obwodnicy. „Będzie to plac – mówi Malinowski – otoczony z jednej strony wysokimi ekranami, który idealnie nadaje się do zabaw dla najmłodszych. DZDW nie widzi przeszkód, aby wykorzystać teren pod boisko. Koszt wykonania całości będzie praktycznie znikomy w porównaniu do mojej inwestycji, dlatego to także jestem w stanie wykonać na własny koszt jako mój wkład budowę obwodnicy z pominięciem feralnej ulicy.

Zakończenie...
Sprawa stacji paliw została przedstawiona podczas sesji Rady Miasta w krzywym zwierciadle. Kiedy jednak okazuje się, że człowiek ukazany w negatywnym świetle jest w rzeczywistości autorem „planu wybawienia” dla mieszkańców przy ul. Cmentarnej sprawa przybiera zupełnie inny wymiar. Jaki będzie jej koniec jeszcze nie wiadomo, jednak całe zamieszczanie już teraz budzi wiele zainteresowania wśród dziennikarzy telewizyjnych.

5599

Tytuł:
pismak
pismak

Podsumowując, Urząd Miasta,za kadencji I. Anyszkiewicza na stanowisku wiceburmistrza doprowadził, do ustalenia takiego a nie innego usytuowania obwodnicy. Nie udało im się doprowadzić do wykupu wszystkich gruntów co spowodowało min. konieczność poprowadzenia obwodnicy ul. Cmentarną. Pan I.Anyszkiewicz zdobył kapitał polityczny będąc obrońcą mieszkających tam ludzi przed tirami. Teraz broni ich przed budową stacji benzynowej, która notabene została również wpisana do planu zagospodarowania przestrzennego za jego kadencji. :-? Czyli mówiąc krótko broni mieszkańców przed skutkami decyzji jego ekipy :twisted: Brawo – mieszał przez 8 lat na stanowisku po to by teraz będąc w opozycji wytykać błędy w infrastrukturalnych błędach, rzekomo obecnej władzy. Tak się u nas uprawia politykę :|

Tytuł:
rekrut
rekrut

Re Menelopa

Widzę że kolega Menelopa cierpi z jakiegoś powodu(?)...

Kapitał polityczny to ty widzę próbujesz zdobyć w dziwny sposób,
wystarczy przejrzeć niektóre twoje emaile.
Może lepiej rozpocząć od melisy...

Tytuł:
pismak
pismak

dziubas17 pisze:
wystarczy przejrzeć niektóre twoje emaile.

kurcze, skoro je czytasz to będę musiał zmienić hasło do skrzynki :P
Tu nie chodzi o cierpienie lecz o próbę oceny kto naprawdę jest odpowiedzialny za ten cały cyrk związany z obwodnicą. Nie zapominajmy kiedy zapadały decyzje związane z budową obwodnicy, kto je akceptował, i kto teraz krytykuje te decyzje.
Sposób zdobywania kapitału politycznego i jego ocena to kwestia gustu – uważam, że w w tym przypadku, w wykonaniu pana Anyszkiewicza jest to coś w stylu „podpalenia domu aby wyróżnić się podczas jego gaszenia”.

Tytuł:
rekrut
rekrut

chodziło oczywiście o posty.
Twój sposób przekazywania argumentów jak i one same są "rewelacyjne", ponownie polecam melisę

Tytuł:
rekrut
rekrut

menelopa pisze:
Urząd Miasta,za kadencji I. Anyszkiewicza na stanowisku wiceburmistrza doprowadził, do ustalenia takiego a nie innego usytuowania obwodnicy. Nie udało im się doprowadzić do wykupu wszystkich gruntów co spowodowało min. konieczność poprowadzenia obwodnicy ul. Cmentarną. |

Za wykup gruntów odpowiedzialny jest inwestor (w tym przypadku DZDW) o ile mi wiadomo, ale Ty pewnie wiesz zawsze lepiej.
Sporo informacji przekazała swego czasu TVN w reportażu nt. obwodnicy.Byli wszyscy którzy mają coś do powiedzenia w temacie. To było wiarygodne źródło informacji w przeciwieństwie do Ciebie.

Tytuł:
pismak
pismak

pisor pisze:
Za wykup gruntów odpowiedzialny jest inwestor

Czy ja gdzieś napisałem, że UM nie wykupiło gruntów?

[ Dodano: Pią Sty 04, 2008 4:27 pm ]
Po umieszczeniu mojej pierwszej dzisiejszej wypowiedzi otrzymałem inforamcję, które uściślają przebieg wystąpienia pana Anyszkiewicza podczas sesji Rady Miasta oraz jego rolę przy podejmowaniu decyzji związanych z zagospodarowaniem przestrzennym dzielnicy Ujazd.
W świetle tych informacji stwierdzam, że moje zarzuty w stosunku do pana Anyszkiewicza są bezpodstawne. Przepraszam, mam nadzieje, że pana nie uraziłem.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

pisor pisze:
Sporo informacji przekazała swego czasu TVN w reportażu nt. obwodnicy.Byli wszyscy którzy mają coś do powiedzenia w temacie. To było wiarygodne źródło informacji w przeciwieństwie do Ciebie.

Abstahując od całej reszty to bardzo ryzykowne i naiwne stwierdzenie. Media takie głupstwa wygadują , że nie pomyślałem , iż ktoś może brać to na poważnie ;)
Reszty nie oceniam ;)

Tytuł:
pismak
pismak

Proponuje więcej spokoju w temacie. Ja też byłem na tej sesji i tam nie zapadły żadne decyzje. Radny I. Anuszkiewicz zadał tylko Burmistrzowi pytanie jakie prace rozpoczęto na terenie przy obwodnicy, ponieważ widać zdecydowane prace ziemne. Stwierdził, także, że przekazano mu informacje o tym, że rozpoczęto tam budowę stacji paliw i że nie pamięta aby takie zapisy były w obecnie obowiązującym planie zagospodarowania przestrzennego.
Ma prawo przecież czegoś nie pamiętać.
Wracając do kwestii stacji paliw, to przypomnę, że jeśli takie zapisy są w obecnym planie, to właściciel terenu jest prawnie strzeżony.
Mnie martwi inna kwestia, jak w tak ważnym temacie dla mieszkańców, inwestora i miasta może nie mieć wiedzy Burmistrz bądź jego służby. To jest raczej niemożliwe. Gdyby udzielono kompetentnej odpowiedzi – czego zabrakło na sesji nie pierwszy raz – sprawa pewnie by nie wzbudziła tyle emocji.

Tytuł:
pismak
pismak

A tak o tym pisze Gazeta Wrocławska
http://zgorzelec.naszemiasto.pl/wydarzenia/805708.html

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Prace ziemne przy cmentarnej nie są prowadzone w związku z budową stacji paliw. Charakter praz jest zupełnie inny... Jaki? Nie wiem czy mogę o tym pisać, ale zapewne niedługo się wyjaśni....

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.