Dzisiaj jest 04 lip 2025, 15:06

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
Cytuj:
"najbardziej jadowite pająki świata" i "narzędzia tortur".

Albo zmienić nazwę muzeum, albo nazwy wystaw:
"najbardziej jadowite łużyckie pająki świata"
"łużyckie narzędzia tortur"
:D

fakt - skoro może być łużycka porcelana chińska :lol:

Tytuł:
VIP
VIP

Łużycka porcelana chińska

Miało być pięknie, a wyszło jak zawsze. Tak w skrócie można powiedzieć o niedawno otwartym Muzeum Łużyckim. Miejscu, w którym miały być prowadzone prace badawcze związane z naszą lokalną kulturą w tym także "prezentacją sylwetek Serbołużyczan związanych z Polską swoją drogą życiową." Tymczasem kilka dni temu na stronie urzędu miasta pojawiła się informacja ukazująca jak ma się profil działalności muzeum do rzeczywistości: "Muzeum Łużyckie zaprasza wszystkich mieszkańców miasta i okolic na wystawę chińskiej porcelany." A gdyby tak się okazało, że Łużyczanie i Chińczycy mieli ze sobą wiele wspólnego...

16255

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

A cóż na to Rada Muzeum...a zapomniałem nie ma jej... co prawda statut muzeum o niej mówi, ale kto byś tam przejmował...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Artkuł Janusza Pawula "Nocnik na początek"
tytuł doskonale oddaje rzeczywistość w muzeum. i mówi o tym co jest w środku...
miałbym jeszcze pytanie na temat koszmarnych tablic ogłoszeniowych rodem z wiejskiej świetlicy, kompilacji herbów górnych i dolnych Łużyc w logo Muzeum (sugeruje pewnie szeroki zakres badań) :shock: , harmonogramu wystaw godnego Muzeum Narodowego (polski wrzesień 39, konstytucja III maja itp) i jak to wszystko ma się do historii i kultury regionu polskich Górnych Łużyc??... ale kto mi udzieli odpowiedzi?
a pytań przybywa :cry:
Wywieszony harmonogram wystaw pokazuje dobitnie brak wizji muzeum. Uwidacznia, jak niewiele ma ta placówka do zaoferowania zainteresowanym historią regionu.
Od czasu powstania Muzeum w Zgorzelcu odbyła się poważna wystawa historyczna dotycząca Bitwy pod Moysem ( współpracowały ze sobą Euroopera, Muzeum Miejskie w Goerlitz, Muzeum Śląskie). Bez Muzeum Łużyckiego. Ruszyły 3 projekty badawcze dotyczace historii najnowszej Zgorzelca i okolic - bez Muzum Łużyckiego. Zakończył się projekt archeologiczny - Muzeum Łuzyckie nie miało nawet pojęcia o jego istnieniu. Co musi się wydarzyć, żeby Muzeum zaczęło spełniać swoja funkcję?
Biorac pod uwagę dotychczasowy poziom dyletanctwa w placówce mozna bez wysiłku przewidzieć, że nastepna planowana wystawa "Kultura ludowa Łużyc XIX i XXw" ograniczy się do wydruków z internetu, kilku pocztówek i pisanki. Chyba, że podobnie jak "chińszczyzna"- gotowa wystawa zostanie kupiona od jakiegoś cwaniaka.
Wygląda na to, że Titanic zatonał. Jeszcze w porcie. Amen.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

zubek:
Ukazała się długo oczekiwana koncepcja funkcjonowania Muzeum Łużyckiego spłodzona "fachową" ręką Ziemblickiego. I choć jest to jedynie jej zarys, można w nim już dostrzec kilka zdumiewających rzeczy.

http://www.muzeum.zgorzelec.eu/koncepcja.php

Zwróć uwagę na zdanie:

Cytuj:
Ekspozycje muzealne ukarzą również wielki udział miasta Zgorzelec - Gorlitz w historii rozwoju przemysłu tkackiego w Europie oraz jego znaczenie na europejskim szlaku komunikacyjno handlowym zwanym "Via Regia".

i kontekst zdania jaki spowodował typowy dla dyrektora brak umiejętności poprawnej pisowni.
Czyżby za pośrednictwem ekspozycji muzealnych Ziemblicki postanowił ukarać miasto Zgorzelec- Goerlitz za wkład w rozwój przemysłu tkackiego....??? :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator

to może ja tam kabaret zrobię ? Skoro i tak jest parodia, to czemu nie ?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Szwagier pisze:
to może ja tam kabaret zrobię ? Skoro i tak jest parodia, to czemu nie ?

w muzeum ukarzesz swoją twórczość?

Tytuł:
VIP
VIP

ze strony :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Strona zamieszczona na serwerze Urzędu Miasta, firmowana przez władze...i taki błąd!!!!
Ciekawe co na to profesorowie, doktorzy zaproszeni do Rady Muzealnej???

Alex, również posiadam screena i postaram się, aby dotarł do nich w pierwotnym kształcie.
Wstyd.... :(

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

http://swisscharts.com/bookimages/autor ... eibung.jpg
oraz
http://img.nokaut.pl/p/c1/e6/c1e6d2915a ... 00x500.jpg
lub w odwrotnej kolejności, ale czy są szanse przy napiętym budżecie?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Strona zamieszczona na serwerze Urzędu Miasta, firmowana przez władze...i taki błąd!!!!
Ciekawe co na to profesorowie, doktorzy zaproszeni do Rady Muzealnej???

Alex, również posiadam screena i postaram się, aby dotarł do nich w pierwotnym kształcie.
Wstyd.... :(

przekorny -pomijając zawartość sam styl tych tekstów jest już kompromitacją.

Tytuł:
pismak
pismak

Je

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 2:20 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Rzeczywiście mieszczuszku, coś się wydarzyło i to coś pozwala mi teraz wyrazić swą opinię o Ziemblickim. Nigdy on nie był moim dyrektorem, był jedynie człowiekiem który zrządzeniem losu objął funkcję dyrektora. Jak fatalny w skutkach, w moim mniemaniu, był wybór właśnie tej postaci na dyrektora tego typu placówki, pierwszy się o tym przekonałem.
I dawałem temu wyraz wszędzie gdzie tylko mogłem, m.in. w BB, co powinno być Tobie znane, zważywszy na fakt nabycia niezwykłej umiejętności podsłuchiwania przez Ciebie rozmów bywalców, jak tą np., którą toczyłem z BELUSHI.
Twoja frustracja zaczyna mnie męczyć. Widzę, że po nieudanych próbach wypromowania siebie na człowieka głębokiej mądrości, potrafiącym udzielać cennych, życiowych rad...popadłeś w skrajną złośliwość.
Zapotrzebowanie na Twoje "światłe" uwagi spadło do zera, więc pewnie to jest przyczyną zgorzknienia i zmiany kierunku funkcjonowania. Zacząłeś być, jak widzę, głębokim moralistą. :smt044 Kazdy, kto Ciebie zna, dostrzeże z łatwością ironię zawartą w użytym przeze mnie określeniu.

I jeszcze jedno, co znaczy określenie, cyt.
Cytuj:
najbardziej znany "dozorca" w Zgorzelcu
????

Nigdy nie pełniłem funkcji dozorcy, w przeciwieństwie do Ciebie, więc tym bardziej nie rozumiem ironii. :smt023

Tytuł:
obserwator
obserwator

otwierając tę stronę myślałem, że coś konkretnego dowiem się o Muzeum. A tu goście, którzy pewnie nie darzą się sympatią piszą takie głodne kawałki. Co mnie, czytającego temat Muzeum Łużyckie w Zgorzelcu obchodzi, czy x lub y był dozorcą czy tez nie, kto kogo podsłuchiwał a kto jest sfrustrowany. Jak się znacie między sobą, to swoimi relacjami nie zaśmiecajcie forum. Pogadajcie w knajpie a tu piszcie na temat

Tytuł:
pismak
pismak

j.

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 2:20 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.