Dzisiaj jest 13 maja 2025, 12:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

krytyczny pisze:
Dwa kurioza w tej sprawie:

1. wypowiedź starosty Woroniaka (Gazeta Wojewódzka, 12.02,08, str. 3)

Cytuj:
– Dopóki to się nie skończy,nie będę przechodził do Niemiec, nawet na oficjalne zaproszenia tamtejszych władz

Czym starosta potwierdził, że na pewno jest z PiS-u

to ja bym na jego miejscu poszedl dalej i w takim wypadku zrezygnowal ze stanowiska w ramach protestu.. co za ludzie, jeny.. on jest chyba tym trzecim blizniakiem

a tak przy okazji, chodze lub jade do niemiec codziennie i nie bylem jak do tej pory wcale przez niemcow kontrolowany, a polacy kontrolowali mnie dwa razy..

byc moze niemiecka strona miala jakis cynk, moze mial miec cos schowane w aucie, albo spodniach.. ;)

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
to ja bym na jego miejscu poszedl dalej i w takim wypadku zrezygnowal ze stanowiska w ramach protestu.. co za ludzie, jeny.. on jest chyba tym trzecim blizniakiem
:smt023 :grin:

dla mnie cała ta sprawa pachnie z daleka prowokacją :(

Tytuł:
obserwator
obserwator

tak naprawdę to nie chce mi się wierzyć, żeby starosta wypowiadał się w tym tonie. Starosta powinien dbać o to, żeby w jego powiecie ludzie byli bezpieczni, żeby im aut nie kradli. A że w jakimś okresie kontrole są wzmożone- służby odpowiedzialne za sprawy porządku mają do tego prawo. Tylko trochę dziwne, że starosta daje się mediom wmanipulować i w ten sposób stać się medialna gwiazdą .

Tytuł:
pismak
pismak

guru23 pisze:
(...) Starosta powinien dbać o to, żeby w jego powiecie ludzie byli bezpieczni, żeby im aut nie kradli. A że w jakimś okresie kontrole są wzmożone- służby odpowiedzialne za sprawy porządku mają do tego prawo.

Starosta również powinien dbać aby to wszystko odbywało się zgodnie z prawem, a tak do końca nie było. Kraje sąsiadujące, w których obowiązują zapisy układu z Schengen w przypadku organizowania wzmożonych kontroli drogowych winne się o tym powiadamiać. Za normalną kontrolę uznaję się wyrywkowe sprawdzanie samochodów na drodze. Z informacji jakie docierały do naszych władz wynikało, że Niemcy organizują kontrole, które polegały na sprawdzaniu każdego samochodu (podobo tak w pierwszym okresie wyglądała kontrola na autostradzie). Taka szczegółowa kontrola była nieuzasadniona i przeciwko takiej formie kontroli protestował starosta.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

menelopa pisze:
guru23 pisze:
(...) Starosta powinien dbać o to, żeby w jego powiecie ludzie byli bezpieczni, żeby im aut nie kradli. A że w jakimś okresie kontrole są wzmożone- służby odpowiedzialne za sprawy porządku mają do tego prawo.

Starosta również powinien dbać aby to wszystko odbywało się zgodnie z prawem, a tak do końca nie było. Kraje sąsiadujące, w których obowiązują zapisy układu z Schengen w przypadku organizowania wzmożonych kontroli drogowych winne się o tym powiadamiać. Za normalną kontrolę uznaję się wyrywkowe sprawdzanie samochodów na drodze. Z informacji jakie docierały do naszych władz wynikało, że Niemcy organizują kontrole, które polegały na sprawdzaniu każdego samochodu (podobo tak w pierwszym okresie wyglądała kontrola na autostradzie). Taka szczegółowa kontrola była nieuzasadniona i przeciwko takiej formie kontroli protestował starosta.

I tu się kolego mylisz. Starosta jeśli o niczym nie wiedział, to tylko pogratulować przepływu informacji! :smt021 O tym , że kontrole (nasilone i wcale nie związane z konkretnym podejrzeniem) będą, mówiło się już w czasie reorganizacji niemieckich służb granicznych w związku z rozszerzeniem Schengen, czyli parę miesięcy wstecz.
Przeczytaj uważnie jeszcze raz
Cytuj:

Weź pod uwagę, że kontrolowani są wszyscy, a nie tylko Polacy. A jeśli ktoś z takich czy innych względów boi się kontroli, niech chodzi na piechotkę. Kontroli pieszych jeszcze nie widziałem.

Tytuł:
pismak
pismak

BELUSHI pisze:
I tu się kolego mylisz. Starosta jeśli o niczym nie wiedział, to tylko pogratulować przepływu informacji!

Strona do której zamieściłeś link się nie otwiera :P ale domyślam się co chciałeś zacytować. Co ma informacja w mediach do oficjalnego pisma skierowanego do władz regionu? To tak jakbyś powoływał się na górali w sprawie prognozy pogody ;) Skoro w przypadku wspomnianych kontroli strona niemiecka nie powzięła stosownych środków to my mamy prawo protestować przeciwko formie kontroli (nie mylić z protestem przeciwko kontrolom) Strona niemiecka również przestrzegała przed "falą kradzieży, rozbojów i hordami dzikich przybyszów ze wschodu" :) Sam oceń jak się to ma do rzeczywistości

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
Na wejście Polski do strefy Schengen Niemcy szykowali się od kilku miesięcy. Saksońskie MSW rozesłało 2 mln ulotek, w których uspokajało, że patroli policji będzie więcej niż do tej pory. A sam minister Albrecht Buttolo jeździł do przygranicznych miejscowości, by uspokajać mieszkańców.

Chodziło mi o ten fragment.
Jeszcze jako ciekawostkę podam Ci informację, że takie kontrole, mają również miejsce wzdłuż granicy z Czechami. I ciekawe kto się tam burzy?
Twoja odpowiedz niczego nie wyjaśnia, a wręcz przeciwnie.

Tytuł:
obserwator
obserwator

sądzę, że rzeczywiście starostę ktoś wpuścił w maliny. Wojewódzka ? ta gazeta jeszcze jest ?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

W tej sytuacji mało istotne jest czy starosta wiedział czy nie. Istotne jest jak zareagował. Moim zdaniem taka postawa nie przybliża nikogo, a na pewno nas do rozwiązania problemu, Niemcy jak będą chcieli i tak będą kontrolować choćby pękli ze złości. Przy takiej postawie starosty mają w dodatku całkowitą swobodę działania, bo kto ma możliwość szybkiej interwencji jak nie lokalne władze? Ministerstwo, wojewoda? Po mojemu choć starosta, może niewiele raczej jednak nawet on nie powinien składać takich oświadczeń. I tyle.

Tytuł:
VIP
VIP

Dla mnie ten cały tzw 'problem' jest sztucznym tworem utworzonym dla osiągnięcia jakichś tam, niezbyt czytelnych dla mnie celów politycznych :|
Może lepiej zająć się sprawami ważniejszymi :roll: , jest ich parę.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Moze to i rozdmuchany problem ale przed chwila wróciłem od mojego kolegi -partnera w interesach w niemczech i stwierdził, ze do Schengen byliśmy "braćmi' teraz stajemy sie "wrogami"
W ramach odwetu polska Policja nakłada mandaty na niemców za jazdę nie swoim samochodem. Np. Kierowca osobowego samochodu słuzbowego musi posiadac dwujęzyczne zezwolenie od własciciele pojazdu na korzystanie z tego pojazdu.
Wracamy do czasów wczesnego Gierka. Jak w latach siedemdziesiatych jechałem do ZSRR samochodem kolegi musiałem na wschodniej granicy pokazać upoważnienie do korzystania z tego samochodu, no wtedy jeszcze notarialnie poświadczone.
Czy to policja, celnicy czy prasa udało sie im nastawić sąsiadów przez Nysę przeciwko sobie. A to też praktyka z przeszłych czasów.
A obecność w całym zamieszaniu Starosty? Dlaczego działanie pisu przypomina mi zamierzchłe czasy?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
bog180

Cytuj:
W ramach odwetu polska Policja nakłada mandaty na niemców za jazdę nie swoim samochodem.

O dłuższego czasu funkcjonuje link polskiej ambasady, gdzie Niemcy właśnie w takiej sytuacji mogą ściągnąć formularz i złożyć go w odpowiednim urzędzie. Jesli to jakiś odwet, to może w tylko w głowach Pisowców.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Belushi ale czy ty bezsensu tego idiotycznego wymogu nie widzisz?
Sam mam w domu i w firmie kilka samochodów, jeździ i rodzina i pracownicy samochody do tego służą . A bez wzgledu na opcje ,wypasione mózgi naszych polityków będą stemplowac podeszwe na bucie żebym butów brata nie załozył.
Ludzie poddajemy się durnemu terrorowi polskiej biurokratycznej machiny kaczorów w tym donaldów.
Wpisuje sie to także w politykę turystyczną Polski. Bo już widze jak niemiec planując wczasy w Polsce pierwsze kroki zrobi na strone polskiej ambasady , bo przecież może syn albo synowa na polskim teryrorium dotknie samochodu ojca czy teścia.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Jezu !! a ja myślałem , że gadające osły są tylko w bajkach :D, widzę jednak , że nie ...
Qrde "wczesny Gierek" to nic. Pamiętam czasy kiedy był wymóg upoważnienia notarialnego do korzystania z pojazdu obcokrajowca, ale to było z 8 lat temu. Na to wychodzi, że Rządy drobiu uwsteczniły naszą rzeczpospolitą o co najmniej 8 lat.
A miało być lepiej... tylko komu ?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Prawie dwa i pol roku pracowalem w Goerlitz. Codziennie przejezdzalem granice przynajmniej 2 razy. Wiem, ze Niemcy potrafia byc upierdliwi i zlosliwi jak malo kto. Uwazam wiec, ze skoro oni chca trzepac Polakow po swojej stronie nie powinnismy pozostawac dluzni. Nie przemawia do mnie tlumaczenie o wiekszej ilosci kradzionych aut. Skoro wiadomo, ze na przyklad w styczniu zaginelo 16 aut takiej i takiej marki, to na cholere zatrzymuje sie auta inne, nie takie jak skradziono? Tak ma wygladac nasza polsko-niemiecka integracja?
Mimo wszystko uwazam, ze po okresie przejsciowym, trudnym dla jednej jak i drugiej strony sytuacja sie unormuje i przestanie wzbudzac konrowersje, a kontrole pojawiac sie beda tylko w uzasadnionych przypadkach.
Pozdrawiam
Piotr

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.