Dzisiaj jest 13 maja 2025, 12:50

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator

na stronie zgorzelec.info mozna przeczytac, ze:
Cytuj:
..Ze wstępnych ustaleń wiadomo, że kierowca był wyspany, trzeźwy i jechał z odpowiednią prędkością.
a inne zrodlo podaje inaczej
fragment ze strony: http://zgorzelec.naszemiasto.pl/wydarzenia/821024.html?ses_nm=548b52a267e2809d4280c3d0695701d4
Cytuj:
Wszystko wskazuje na to, że do wypadku doszło z winy kierowcy busa, który na stromym, kilkusetmetrowym zjeździe rozpoczął manewr wyprzedzania innego autokaru. Zdążył go minąć, ale nie wyhamował przed ostrym zakrętem w lewo. Dlatego auto z dużą prędkością stoczyło się ze skarpy.

czy to wlasnie byla ta odpowiednia predkosc ;)
i z tego co mi mowil jeden z pasazerow nieszczesnego busa bylo dokladnie tak, jak podaje naszemiasto.pl.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Ciekawe są wyjasnienia własciciela . Według niego po Zgorzelcu i okolicy jeździ kilkanaście busów z niesprawnymi hamulcami ale mają papier ze są sprawne. Chociazby ten papier na szybe nakleić.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

andrzejz pisze:
czy to wlasnie byla ta odpowiednia predkosc ;)
i z tego co mi mowil jeden z pasazerow nieszczesnego busa bylo dokladnie tak, jak podaje naszemiasto.pl.

Jeżeli nawet tak było, to trudno. Szczęściem w nieszczęściu niech będzie informacja, że nikomu nic poważnego się nie stało i że skończyło się tylko na siniakach. Zastanawia tylko fakt, o którym mówi właściciel, a mianowicie o skargach właścicieli podobnych busów na układ hamulcowy. Czy to nie powinno w jakiś sposób dać do myślenia ASO Mercedesa?
Skądinąd wiem, że właściciel owego feralnego busa już wcześniej narzekał na stan hamulców, ale zawsze w ASO Mercedesa otrzymywał info, że jest OK. Czyżby interes firmy MB był przedkładany nad bezpieczeństwo użytkowników owych pojazdów?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam.
Tak sie składa że byłem na tym wyjeździe, w innym autobusie. Wracajac już po meczu w pewnym momencie zauważyliśmy ten wypadek. Pasażerowie busa zostali przeniesieni do naszego autobusa i dowiezieni nim juz do Zgorzelca. Z tego co słyszałem od "poszkodowanych" to prawdziwa jest wersja z naszemiasto.pl
Droga w tamtym miejscu była wyjątkowo kręta i po wyprzedzeniu bus nei był już w stanie się zatrzymać. Z tego co słyszałem raczej na szczescie nic nikomu sie nei stalo oprocz neizbyt powaznych stluczen. Pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ok. dwa lata temu wynająłem busa z tej firmy na wyjazd do Augustowa. Jedynym mankamentem była "brawurowa" jazda kierowcy, ale on prawdopodobnie realizował "wytyczne" szefa firmy...Tak na marginesie, czy ci co potwierdzili sprawność hamulców, zapłacą odszkodowanie ofiarom wypadku? A może doszło do tego, że atesty "stały" klient dostaje gratis?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

a kto był kierowcą tego busa ? Hołowczyc ? bo jeśli nie, to jazda z nadmierną prędkością przy niesprawnym układzie hamulcowym to już nie brawura tylko skrajny debilizm

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

grengo pisze:
Skądinąd wiem, że właściciel owego feralnego busa już wcześniej narzekał na stan hamulców, ale zawsze w ASO Mercedesa otrzymywał info, że jest OK.
A może jednak ten problem nie tkwi po stronie hamulców.Może winny jest czip(między kierownicą a fotelem),ale na to ASO Mercedes nic nie poradzi niestety:((

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jack29 pisze:
A może jednak ten problem nie tkwi po stronie hamulców.Może winny jest czip(między kierownicą a fotelem),ale na to ASO Mercedes nic nie poradzi niestety:((

pewnie ow chip stwierdzil ze z 100km/h nie udalo sie zatrzymac na 2 metrach i doszedl do wniosku, ze hamulce nie dzialaja tak jak powinny ;)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Kierowca pewnie zbytnio wziął do siebie nazwę busa "Sprinter" ;)
Ponadto ewidentną winą Mercedesa jest fakt , że nikt nie przewidział takich przeciążeń i takiej brawury u polskich kierowców. Nie wierzę w wady , które dotykają te busy i ich hamulce - wadą był tu kierowca , a nie auto. Choć najprościej uwierzyć w to pierwsze - zwłaszcza właścicielowi firmy ;)

Tytuł: PRZEPROSINY
rekrut
rekrut

WITAM WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW TEGO WYPADKU JEST MI NIEZMIERNIE PRZYKRO ,ŻE NASZA USŁUGA TRANSPORTOWA ZAKOŃCZYŁA SIĘ TAKIM WYPADKIEM ZA CO GORĄCO PRZEPRASZAM. WYDANE PIENIĄDZE ZA TRANSPORT ZASTANĄ PANSTWU ZWRÓCONE PROSZĘ O KONTAKT 501173005 .CO DO WINY KIEROWCY,TO BĘDĘ DALEJ BRONIŁ SWEGO. ZARZĄDAŁEM BADANIA AUTOBUSU W INSTYTUTUCIE TRANSPORTU SAMOCHODOWEGO PRZY MINISTERSTWIE TRANSPORTU W WARSZAWIE, ABY ONI WYDALI OPINIĘ O KTÓREJ NAPEWO WAS POWIADOMIĘ . MYŚLĘ ,ŻE TA OPINIA BĘDZIE WYKŁADNIĄ DO DALSZYCH ROSZCZEŃ . PRZYPOMNĘ ,ŻE AUTOBUS JEST UBEZPIECZONY W ALLIANZ KAŻDEMU Z PASAŻERÓW PRZSŁUGUJE ODSZKODOWANIE Z TYTUŁU NW CZYLI NIESZCZĘŚLIWYCH WYPADKÓW , ORAZ JAKO PRZEWOZNIK DOBROWOLNIE MAM DOBEZPIECZONY AUTOBUS NA SUMĘ 100.000 USD .

Z POWAŻANIEM JACEK PŁAWIAK [/b]

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

busmen - a bez krzyku się nie dało? ;) Poza tym mogłeś w odpowiednim wątku to napisać.
No ale dobrze , że chociaż to napisałeś ;)

PS. Czekam na ekspertyzę :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

A co ztymi pozostałymi z którymi tez były kłopoty , nie prowokuj losu oddaj je tez do ekspertyzy

Tytuł:
rekrut
rekrut

stalo co sie stalo,a najlepiej wie kierowca jak bylo.moze i wina kierowcy,a moze wina hamulców?nie ma co teraz narzekac.najwazniejsze ze nic nikomu sie nie stalo.

pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Myślę, że właściciel zachował się w porządku. Co więcej mógł zrobić? Znam go i wiem, że to rzetelny gość.

Tytuł:
VIP
VIP

temat został scalony i w nim proszę kontynuować dalszą dyskusję

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.