Witam po dluzszej przerwie na forum
Dawno mnie nie yblo jakos, zajety bylem innymi rzeczami.
Co do strazy miejskiej, spisywania sprzedawcow zieleniny i braku reakcji na prawdziwe zagrozenia. To musze sie zgodzic. Straz Miejsca Zgorzelecka to doslownie stado kretynow i lapuwkarzy. Duzo osob z mojej rodziny handlowalo kiedys na jeszcze dzialajacym duzym rynku. Te osly braly w lape tyle, ze sie w glowie nie miesci, zamiast reagowac na kradzieze. Wiec na co liczyc dzisiaj ? Ze wychyla nosa i lobuzom powiedzom stop ? Ze sie postawia za swoja w ich przekonaniu marna wyplate zeby dostac ? A gdzie tam, lepiej truc dupe biednym ludziom, ktorzy probuja zarobic na chleb sprzedajac te warzywa przy drodze. Statystyki w koncu to podniesie, a i bezpiecznie, i nikt sie nie rzuca...
Nasz straz miejsca w moim przekonaniu jest nie potrzebna. Bo tak naprawde nie przynosi miastu zbyt duzo korzysci. Podobnie jak policja, jest nie tam gdzie trzeba, i robi nie to co powinna. Co gorsze wszyscy sie z tym zgadzaja, i nic nie mozna zrobic, bo wladze miasta sa takie same...
Odnosnie tych ludzi po studiach to faktem jest, ze w wiekszosci to zwykle kujony, ktore umieja cos zapamietac, duzo wiedzy... Ale w praktyce okazuja sie osobami, ktore po prostu nie sa inteligentne. Bo inteligencja z umiejetnoscia zapamietywania nie ma nic wspolnego...
Co do zarobkow w Polsce to nie zgodze sie, zbey oplacalo sie tu zyc. Nawet za te 1000zl na reke. Mam wieeeelu znajomych za granica. Wiekszosc wlasnie pokonczyla skzoly, zaczela pracowac. Jest im jak to okreslaja ciezko. Tyle ze u nich ciezko = buduje sie (i stac mnie na to), zbieram na dom, zakladam rodzine (i stac mnie na to). U nas, ktos zarabiajacy nawet 2000zl/reke nie jest w tej chwili w stanie probowac kupic/wybudowac dom, zakladajac nowa rodzine. BEz pomocy bliskich jest to nie mozliwe. Dlatego nie przkeonuja mnie argumenty ze nie jest u nas tak zle, ze jest duzo pracy, i ze mozna sobie radzic. Dla mnie sprawa jets prosta. W Polsce mozna sie utrzymac w stanie stagnacji. Nie mozna zyc. Trzeba sie stad wynosic.