Dzisiaj jest 13 maja 2025, 21:29

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

cóż można rzec - jak dla mnie oklaski dla urzędu miasta, to chyba pierwsze dzieło tej instytucji, które mi się spodobało ;)
oby tak dalej - nieśmiało, na następną tego typu inwestycję zaproponowałbym podwórko na Okrzei ;)

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

A ja proponuję park przy Batorego! W miejsce niepotrzebnego betonowego kloca zalegającego na trawniku.

Tytuł:
VIP
VIP

ogródek:
http://pocztowki.hostings.pl/bombas3/PARK/park1254.jpg
..i szerszy plan:
http://pocztowki.hostings.pl/bombas3/PARK/park1258.jpg

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski bardzo dobra propozycja podwórko w kwadracie Daszyńskiego Kościuszki Okrzei Sienkiewicza miało bardzo dobry plac ale niestety został rozebrany i do tej pory stoi pusty plac

P.s - nie no żeby coś ale to moje podwórko ;p

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

A ja proponowałbym odnowić plac zabaw w kwadracie ulic Boh. Getta, Langiewicza, Sienkiewicza. Miejsce wymarzone na plac zabaw, boiska. Wtedy można by wrócić nawet do tradycji rozgrywek podwórkowych

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Renegat to jest też obecnie moje podwórko :-) tak więc w internetowym głosowaniu - ma już dwa głosy! innymi słowy czworokąt: OKRZEI/SIENKIEWICZA/KOŚCIUSZKI/DZASZYŃSKIEGO PANY!

;-)

P.S.y
może jakaś ankietka, które następne? bo dziś rano w radiu wrocław Pan Gronicz mówił, ze w tym roku prawdopodobnie jeszcze dwa albo trzy podwórka w Zgorzelcu mają szansę...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Macie trzy głosy :P
Byłem dziś na tym podwórku... moje wrażenia to Sodoma i Gomora, wszędzie chwast na chwaście, wszystkie urzadzenia usunięto a jedyną pociechą młodzieży i dzieci z tego podwórka jest boisko do koszykówki.
Inną sprawą jest to iż sprawami podwórek powinny zajmowac się "samorządy" osiedlowe które o wiele lepiej wiedzą jak i na co wydać pieniądzy gdyż jak napisał Pius XI w encyklice Quadragesimo anno, 79 :
niesprawiedliwością, szkodą społeczną i zakłóceniem porządku jest zabierać mniejszym i niższym społecznościom te zadania, które mogą spełnić, i przekazywać je społecznościom większym i wyższym

Tytuł:
VIP
VIP

Wyróżnione powinny być podwórka, które na to zasługują i wyglądają bez żadnych zewnętrznych dotacji schludnie i są zadbane. Będzie w ten sposób gwarancja, że inwestycja nie pójdzie na marne.
A nie te, 'które tego wymagają, bo wyglądają okropnie'. Tam nie ma żadnej gwarancji, że chwilowa zmiana będzie wsparta przez mieszkańców. Powinno się pomagać tym, którym warto pomagać.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Bombas problem w tym ze plac na tym podwórko byl bardzo długo w bardzo dobrym stanie tylko że swoje lata już ma i prawdopodobnie został "wycięty" z powodu stanu technicznego

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Prawda jest taka, że większość podwórek jest zaniedbana i ogólnie nieprzyjazna dzieciom. Tłumy na nowym placu zabaw przy Konarskiego (które widać na zdjęciach Bombasa) to nie tylko rodziny z dziećmi z bloków naprzeciwko ale i duża część tych, które na swoich podwórkach nie mają czego szukać. Proponuję władzom miasta zająć się kolejno odnową wszystkich podwórkowych placów zabaw i boisk "by żyło się lepiej - wszystkim" ;) . A Straży miejskiej lub Policji proponuję częściej na nie zaglądać i wyganiać z nich chlejących alkohol meneli. Ze swojej strony zgłaszam podwórko za sądem, miedzy ul. A.K. a II Armii W.P.
Puki co ja ze swoim synkiem chodzę na plac zabaw do parku w Gorlitz i taki chciałbym zgłaszać jako wzór. Wierzę (może naiwnie), że nasz Burmistrz, który sam jest młodym ojcem, doskonale rozumie nasze problemy.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

A ja proponuję odnowę w Parku przy Szymanowskiego

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
OKRZEI/SIENKIEWICZA/KOŚCIUSZKI/DZASZYŃSKIEGO PANY!

http://pocztowki.hostings.pl/bombas3/mi ... dwOSKD.jpg

proponuję: powrót do starego mojego pomysłu: coroczny Miejski Festyn Podwórkowy :grin:

Tytuł:
rekrut
rekrut

Patrząc na tłumy odwiedzające nowy park zabaw optuję za utworzeniem drugiego również w parku A.Błachańca (np. w tym miejscu, gdzie istniała wioska słowiańska).
W końcu do parku przychodzą mieszkańcy z całego Zgorzelca, a i poprawiłoby by to na pewno bezpieczeństwo naszych dzieci , bo o wypadek w takim tłumie nietrudno.
Proszę też zobaczyć, jak ożył ten rejon parku. Mając dwa parki zabaw ten rejon stałby się jeszcze atrakcyjniejszy.
Może tylko ten drugi plac zabaw w innym stylu? Różnorodność często jest przecież zaletą.
Oczywiście place zabaw na podwórkach - jak najbardziej.
Moje propozycje:
1.kwartał ulic:Daszyńskiego,Sienkiewicza,Okrzei - za zadbane podwórko (naprawdę w niezłym stanie)
2.podwórko Boh.II AWP, Chrobrego,Armii Krajowej
3.kwartał ulic Langiewicza,Sienkiewicza,Okrzei,Boh.Getta
4.podwórko Warszawska,Staszica,Domańskiego
5. Park za ul. Batorego
6. Park Paderewskiego

Dodatkowo może jakieś dofinansowanie do budowy nowych lub wymiany starych placów zabaw. Powiedzmy 30-40% dla wspólnot , w których gestii są podwórka w takich kwartałach. Tam prawdopodobnie takie place zabaw przetrwają najdłużej.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Patrząc na tłumy odwiedzające nowy park zabaw optuję za utworzeniem drugiego również w parku A.Błachańca
a jakby wzrosła atrakcyjność tego miejsca, gdyby tak ktoś mądry dostrzegł możliwość zadbania o tzw. 'mały basenik' dla dzieci tuż obok :roll: Obrazek
Gorąco się zrobiło i takie miejsce byłoby atrakcją nie do przebicia. Mogłyby się tam pluskać nawet malutkie całkiem dzieciaczki pod opieką swoich mamuś, tak jak to było dawniej :|
obiekt istnieje, nie trzeba go tworzyć od nowa, lokalizacja doskonała i dostosowanie do użytku nie powinna kasy miejskiej nadwerężyć..

Tytuł:
obserwator
obserwator

bombas3 pisze:
Wyróżnione powinny być podwórka, które na to zasługują i wyglądają bez żadnych zewnętrznych dotacji schludnie i są zadbane. Będzie w ten sposób gwarancja, że inwestycja nie pójdzie na marne.
A nie te, 'które tego wymagają, bo wyglądają okropnie'. Tam nie ma żadnej gwarancji, że chwilowa zmiana będzie wsparta przez mieszkańców. Powinno się pomagać tym, którym warto pomagać.

Tyle ,że z tego co wiem podwórko to zostaoó zlikwidowane poprzez interwencję z zewnątrz, samo podwórko w latach swej świetności było jednym z ładniejszych w Zgorzelcu ;)
choć samo stwierdzenie iż powinno pomagać się tym którym warto pomagać popieram ;) stwierdzenie prawidłowe lecz jak określić to komu warto pomagać :-?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.