Dzisiaj jest 10 maja 2025, 8:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

ok, w takim razie zrobmy glowne zalozenia naszego programu: co chcemy zmienic w miescie i jak to checemy zrobic, wowczas poszcze info ze grupa ludzi o takich pogladach chce sie spotkac i dzialac i zapraszamy do naszego grona

Tytuł: :)
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

ok jutro rano w pracy obmysle jakis wstepny plan dzialania i puszcze tu na forum albo wysle ci na emaila.

dobrej nocki wszystkim i do uslyszenia jutro rankiem :D

rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

A więc takimi przykładowymi założeniami naszymi mogą być np. :

*próby wstrzymania prowadzenia jakiejś działalności,która narusza wymagania związane z ochroną środowiska,lub narusza ona korzystanie ze środowiska,
*współdziałanie w zakresie ochrony środowiska z innymi organami, czyli informowanie naszych władz miasta (oraz innych stowarzyszeń ochrony środowiska jeśli będzie taka potrzeba) o nieprzestrzeganiu zasad korzystania ze środowiska oraz o naruszaniu tego stanu oraz informowanie o stanie naszych lasów,parków itp.,
*próby przywracania środowiska do stanu naturalnego,
*badanie stanu naszego środowiska w mieście oraz staranie się przekonywać innych do przestrzegania określonych zasad.
*organizowanie przeróżnych akcji typu “pięknie,ładnie,ekologicznie”,czyli coś typu “akcja sprzątania świata”

Jeśli chodzi o mnie to bardzo bym chciała,aby kiedyś było możliwe zdobycie od miasta pieniędzy na rozłożenie siatek wzdłuż lasów (tych naszych),by nie ginęło tyle zwierzaków na drogach.

Mam w głowie jeszcze parę innych pomysłów, tylko jak na razie brakuje mi słów by jakoś je ładnie wyrazić :(

Może ktoś ma jakiś pomysł :?: Ośmieszyłam się :?:

Pozdrawiam :D

Tytuł:
VIP
VIP

wydaje mi sie ze jest ok, teraz tylko zastanowmy sie nad konkretnymi dzialaniami:

proponuje zajac sie przywroceniem do stanu uzywalnosci parku przed ogolniakiem , parku Blachanca

rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

oki czyli cos w glowie jest,napisz note na glownej a potem umowimy sie na konkretne spotkanie

pozdrawiam

Tytuł:
VIP
VIP

notke napisze laczenie z tym gdzie i kiedy sie spotkamy wiec poprosze o termin i miejsce.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ja to myślę, że dobrze byłoby coś podziałać w zakresie wywalania śmieci w lasach, już kiedyś taką akcję zrobiliśmy, wśród śmieci z jakiejś budowy znalazł się rachunek imienny ze sklepu. Trzeba było widzieć, jak sprawca sprzątał swoje śmieci :!: :lol:
I sprawa druga, która mnie męczy, to park zgorzelecki, to wstyd, żeby tak wyglądał. ale tu nie wierzę w żadne "sprzątanie świata" itp. akcje. Tu powinno się stworzyć wieloletni program wydobycia parku z zapaści, w jakiej się obecnie znajduje. Program przemyślany, oparty o fachową wiedzę i ludzi, finansowany, przynajmniej częściowo, ze środków unijnych.

rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

też tak uważam , sprawa parku w sumie jest p[ierwszo-rzędna :!:
Oj trzeba bedzie sie wybrac do burmistrza i mu nawciskac i zabrac od razu troche kasy na to wszystko,a z uni sa na to pieniadze,tylko nie wiem w jaki sposob dysponuje nimi miasto.

spotkanie w ten weekend pewnie odpada bo sa imprezy,wiec moze przyszly tydzien,np poniedzialek godzina 17 pod MDK :?:

czekam na propozycje innych terminow.(mnie pasuje zawsze od godziny 15)

pozdrawiam :D

rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

aha a tak dodając to bardzo bym chciała aby nasze stawy w parku wygladały tak jak kiedyś.Jedno jest pewne jak sami tego stawu się nie oczyści i zrobi pożadku z wysepką to taki śmietnik będzie nadal.Tak tak był przetarg na to kto oczyści stawy,tylko coś cicho jest i nic nie widać by ktoś coś robił w tej sprawie,czyli tym też bedzie trzeba się zając.

powiem wam szczerze , ze mnie od dawna to meczy i ja mam ogromny zapal do pracy w tej kwesti.

:D

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Obrazek[/img]
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Prognoza
Już człowiek osiągnął Księżyc, zaczyna marzyć o Marsie.
Lecz ciągle trzyma się Ziemi i do niej powraca uparcie.
Swą miłość do Matki -- planety objawić ma zamiar dziwacznie.
Bo każdy swym czynem genialnym przyrodę chce zmieniać nieznacznie.
Za dużo jest u nas szkodników! Nie szkodzi. Już myślą uczeni.
Jakby tu z naszej planety uczynić tak raj na Ziemi.
Wystarczy posypać LUX -- proszkiem, bo o to tu wiośnie
chodzi.
Że zginą przypadkiem i inni -- cóż, nikt wszystkim nie dogodzi.
Marzenie człowieka od zawsze ku zmianom na lepsze ulata.
Jak pięknie byłoby dzisiaj odmienić porządek świata.
Choć zda się, wszystko jak dawniej, choć zda się. że nic się nie
zmienia.
Pod ludzi stopami ta sama, lecz martwa będzie Ziemia.

(Barbara Sokowska)

Chcesz coś zostawić dla przyszłych pokoleń ? - chroń środowisko !!!

Tytuł: :(
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

:( ok widze, że już każdy zapomniał o "naszej" ideii ochrony środowiska w naszym mieście. :(

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Tak to bywa, słomiany ogień wygasa i wszystko wraca do punktu wyjścia. Jak tu z takimi ludzmi cos zrobic :?:

Tytuł: :(
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

:( no właśnie co zrobić-nic chyba.
Będziemy czekać aż będie się działo gorzej i gorzej :!:
W głowach będziemy mieli nadzieję, że jednak ktoś się wkońcu obudzi tak jak ja i chce coś z tym zrobić, alecóż może jedna jednostka uczynić - NIC!

pozdrawiam :D

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ja to bym podpowiedział podczepienie się do jakiejś już istniejącej organizacji, bo przecieranie szlaków, które już ktoś wcześniej przetarł jest uciążliwe i nieraz odbiera zapał. Polecić mogę nowopowstałe stowarzyszenie 2010, bo jak mawiają: nowa miotła lepiej zamiata :D . Gdzieś tu na forum były namiary, jak się z nimi skontaktować. Choć, z drugiej strony w Eurooperze są ludzie, którzy ochroną środowiska zajmują się już od wielu lat, ale tam się nic ostatnio nie dzieje w tym kierunku.

Tytuł: !
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Zgadzam się z tymi słowami, że mozna się podczepić pod inną instytucję tylko jeżeli byłyby już jakieś efekty tej pracy, jakieś osiagnięcia to wtedy wszystko poszłoby na zasługi stowarzyszenia 2010 :!:
A po drugie skoro ktoś tam jest, który sie zajmuje ochroną środowiska a jak widac a raczej nie widac tego efektu, to pewnie po dołączeniu się rownież by niczego dalej nie było.

Moim zdaniem najlepszym wyjściem jest stworzyć coś nowego i efektownego. :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.