Panie Krytyczny, skoro już wszyscy zaczynają tu przestrzegać tytułowania per pan,

mylą się Panu dwie sprawy: Europamiasto i Europejska Stolica Kultury 2010. To rozróżnienie dość zasadnicze.
Pisze Pan
Cytuj:
uważam że w całej tym przedsięwzięciu Zgorzelec jest na znacznie gorszej pozycji
rozumiem, że myśli Pan o projekcie 2010, że tak skrótowo go określę (domyślam się, gdyż odpowiedź pańska skierowana jest do pana Tadka). Otóż, drogi Panie, inaczej być nie może, gdyż to miasto niemieckie Goerlitz ubiega się o tytuł. Zgorzelec jest może nie tyle na "gorszej pozycji", co na "innej pozycji". Jak tą swoją inną pozycję wykorzysta, okaże się już wkrótce. Dziwi mnie nieco zachęcanie do odwiedzin polskiej strony projektu 2010, jako że jest ona w fazie powstawania i w takiej postaci nie nadaje się jeszcze raczej do prezentowania. Wnioski, jakie na podstawie jej lektury Pan wyciągnął, mówia same za siebie.
Cytuj:
Doczepieni jesteśmy tylko by spełnić warunki Brukseli o ponadnarodowym charakterze Europamiasta.
tu już się pogubiłem: czy mówi Pan o Europamieście, czy projekcie 2010

:
Zadnych takich warunków Bruksela nie stawia miastom kandydackim do tytułu, tym bardziej zaś Europamiastu G/Z.
Tu aż się prosi zacytowanie pana Krytycznego:
Cytuj:
nie mówiąc całej prawdy można dowolnie kreować rzeczywistość.
Cytuj:
Wiedza mieszkańców Zgorzelca w materii tego projektu jest żadna. Niech Pan wyjdzie na ulice i spyta się dowolnego przechodnia co wie o tym projekcie.
Tu się z Panem niestety nie zgadzam. Z całą pewnością wiedza ta mogłaby być dużo większa, ale nieprawdą jest, że ona nie istnieje.
Co zaś do proporcji umiejscowiania imprez w Goerlitz i Zgorzelcu: zachęcam do odwiedzin tegorocznego Altstadtfest i Jakubów - to jest bardzo pouczające i da Panu odpowiedź na stawiane pytania, jak się Pan pospieszy, to jeszcze Pan zdąży.
I jeszcze co do wiary: dziś ludzie w Polsce dzielą się na wierzących i nie
Teraz, przy okazji, na trochę inny temat.
LUDZIE :!:
CHCĄ MNIE ZLIKWIDOWAĆ :!: , po siedmiu latach próbują zakończyć kręcenia kolejnych odcinków Kiepskich.

I co ze mną będzie

: Kto tu będzie za mnie pisał

: