Dzisiaj jest 13 maja 2025, 16:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Snow_White napisał/a:
Cytuj:
(Asafa - czemu uważasz, że źle skojarzył? :P )

Bo skojarzył Cię z tym panem po środku...
niestety nie, wskazanie na tą w czerwonym :grin:

Wydaje mi się, że skrajne postawy nadają ton tej dyskusji, pytanie moje jest, czy widoczne są tu próby zrozumienia motywów działania, argumentacji i racji drugiej strony, czy też takowych nie potrzeba, bo my wszystko wiemy, przeczytaliśmy co się dało na temat ruchów politycznych, historii i obciążeń, więc po co mamy drugiej strony wysłuchiwać? Pytam, bo każdy odbiera indywidualnie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
pytanie moje jest, czy widoczne są tu próby zrozumienia motywów działania, argumentacji i racji

to może ja spróbuję :smt058
Odniosłem wrażenie, że należy NOP-a zamieść pod dywan i znów będziemy żyć w szczęściu i spokoju jak do tej pory. :smt015
Ale mi się wydaje, że ludzie chcieli się utożsamiać, utożsamiają się i będą się utożsamiać jedni z drużyną koszykówki inni z klubem piłkarskim (ci nawet dadzą się zabić za L-kę czy inną Arkę) a jeszcze inni będą utożsamiać się z nacją czy kościołem. I im bardziej będziemy mówić, że nie ma Polski jest tylko jedna Europa, nie ma Kościoła jest tylko racjonalizm, nie ma mężczyzn i kobiet tylko są... sam nie wiem co :shock:
To ZAWSZE osoby utożsamiające się z daną (nazwijmy to) "opcją" będą bardziej agresywne, bardziej konspiracyjne i jednocześnie bardziej niebezpieczne na zasadzie osaczonego psa.

Tytuł:
obserwator
obserwator

bombas3 pisze:
niestety nie, wskazanie na tą w czerwonym :grin:

A to przepraszam, nie sądziłem że może z tą panią kojarzyć Snow_White bo nie znasz widziałeś ją raz w życiu, sorki :P

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

tadam pisze:
nie ma takiej strony jak "www.zgorzelec.pl" a jest w zamian "www.zgorzelec.eu" i to za wiedzą i zgodą naszych władz.

Grupa referendalna powinna szybciorem uzupełnić listę zarzutów stawianych burmistrzowi. Koniecznie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tadam pisze:
Ale mi się wydaje, że ludzie chcieli się utożsamiać, utożsamiają się i będą się utożsamiać jedni z drużyną koszykówki inni z klubem piłkarskim (ci nawet dadzą się zabić za L-kę czy inną Arkę) a jeszcze inni będą utożsamiać się z nacją czy kościołem. I im bardziej będziemy mówić, że nie ma Polski jest tylko jedna Europa, nie ma Kościoła jest tylko racjonalizm, nie ma mężczyzn i kobiet tylko są... sam nie wiem co :shock:

OK utożsamianie się z czymś nie jest niczym złym, pod warunkiem, ze to coś nie włazi na jakąś inną grupę - coś jak żyj i pozwól żyć innym. chyba trudno zauważyć nieingerowanie pewnej grupy w życie innych. wartościowanie, typu my jesteśmy lepsi, zawsze oznacza istnienie kogoś gorszego. ludzie są równi a nie lepsi.
to coś jak mechanizm kościoła, który ma w swojej misji ratowanie dusz niewiernych, a dusze niewiernych z założenia wcale tego ratunku nie oczekują. ja jestem przeciwny uszczęśliwianiu tego typu.
tymczasem w przypadku narodowców ich istnienie definiuje obecność przeciwników.
dziś rano mądre zdanie usłyszałem: wróg to nie jest ten kto nas nienawidzi, wróg to ten, którego my nienawidzimy.

Tytuł:
obserwator
obserwator

neandertalski pisze:
dziś rano mądre zdanie usłyszałem: wróg to nie jest ten kto nas nienawidzi, wróg to ten, którego my nienawidzimy.

Ja też usłyszałem ciekawe zdanie : "Człowiek nie spocznie, nim nie zniszczy wszystkich swoich wrogów, a jak już to uczyni, to nie spocznie, aż nie stworzy następnych."....
Niestety to prawda

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
utożsamianie się z czymś nie jest niczym złym

pod warunkiem, że utożsamiasz się z "odpowiednią" opcją. ]:->

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tadam pisze:
neandertalski pisze:
utożsamianie się z czymś nie jest niczym złym

pod warunkiem, że utożsamiasz się z "odpowiednią" opcją. ]:->

to Ty powiedziałeś - ja tak, nie uważam.
spełnienie warunku "żyj i pozwól żyć innym" jest moim zdaniem kryterium, któremu powinny odpowiadać, jak to ująłeś "odpowiednie" opcje.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
"żyj i pozwól żyć innym"

i tu się zapętlimy chyba.
Jest dość subiektywne kto kiedy czuje się zagrożony. Ja się na przykład nie boję psów, ale są tacy co się boją i wprowadzają zakaz hodowli pewnych ras lub nakaz wychodzenia z psem w kagańcu. Ja się psa nie boję a moja sąsiadka się boi. Partia "XYZ" boi się Żydów a Ty się nie boisz dlatego im Żydzi (oczywiście nie mam nic do Żydów) nie pozwalają żyć a Tobie pozwalają.
Leczenie arachnofobii poprzez powiedzenie pacjentowi, że jest debilem i biednym nieukiem bo cóż może taki pająk zrobić nie przyniesie rezultatu. Dla niego pająk jest STRASZNY!!! choćbyś pękł!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

fobie przeważnie leczy się poprzez poznanie, paradoks fobii polega z kolei na tym najczęśniej, że obiekt budzący strach jest czym innym niż jego obraz w głowie wyimaginowany.
starałem się dlatego np poczytać strony wiadomej organizacji i stwierdzam, że po ich przeczytaniu, rzeczy, których się obawiałem tylko się potwierdziły. powiedz mi więc gdzie szukać jakiejś innej lepszej prawdy. może nie umiem znaleźć, proszę powiedz mi więc w którym miejscu hasła typu "zakaz pedałowania", "faszyzm?!?- my jesteśmy gorsi", "bomby na izrael - już czas" są zupełnie zwyczajne i niegroźne, powiedzmy nawet sympatyczne i fajne. ja chciałbym usłyszeć gdzie robię błąd w moim postrzeganiu ich?
poza tym hasło PALESTYNA PRAWDZIWY HOLOCAUST przecież oznacza ni mniej ni więcej, ze jakiś inny holoaust prawdziwy nie był... ja nie bronię polityki Izreaela na bliskim wschodzie, daleko mi do tego, ale po prostu pewnych rzeczy łączyć nie można...
dlaczego taka moja interpretacja jest błędna?

Ostatnio zmieniony 13 lis 2008, 13:54 przez neandertalski, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

bonzo pisze:
Przepraszam najmocniej, Cichy, o czym Ty mówisz? Każdy ma prawo widzieć dany temat ze swojej strony. Uważam, że dla każdego w dyskusji jest miejsce. Jeżeli dyskutujący korzystają z argumentów, nie obrażają się nawzajem, to do tego momentu można prowadzić dyskusję. Dalej już lepiej nie.. Zdaje mi się, że to jest forum dyskusyjne.

Ostatnią rzecz jaką bym zrobił to odebrać prawo do dyskusji. Chodzi tylko o to że starajmy się być rzeczowi i trzymajmy się tematu. Po co pisać jakim autem jeździ np. cichy, czepiać się jaką miał flagę na samochodzie(wystarczyło się popatrzeć i widać że to najzwyklejsza flaga kibica a nie konsula, nie wywiesili flagi w oknie (przecież nie mamy tam lokalu, itd.) O takie teksty mam pretensje ja osobiście staram się pisać rzeczy sprawdzone. Przecież jakie to ma znaczenie np. że Bombas ma brodę, zjada dzieci i nie ma w domu prądu. Krytyczny ma dwie żony i troje dzieci z nieprawego łoża, itd. Załóżmy jakiś plotkarski temat na pograniczu fantastyki i naprzód.
Oczywiście z góry przepraszam jeśli kogoś uraziłem. ]:->

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

"bomby na izrael - już czas"... może uważają, że Izrael nie daje żyć Palestyńczykom???
"faszyzm?!?- my jesteśmy gorsi"... może dlatego, że faszyzm sprzeciwia się demokracji parlamentarnej, głosi kult państwa i jest niechętny wobec zarówno liberalizmu, jak i komunizmu??? a co oznacza gorszy??? prawdę mówiąc nie wiem...
"zakaz pedałowania"... hmmm, jest zakaz publicznego picia, niedługo będzie zakaz palenia, jest zakaz noszenia swastyki oni chcą zakazu pedałowania??? jeden zakaz w tą czy w tą???

Są partie, które są wg mnie groźniejsze i co śmieszniejsze mają swoich przedstawicieli na Wiejskiej. Oni nie mówili "bomby na Irak - już czas" tylko zrównali Irak z ziemią... we fraku...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

PiTeK pisze:
Podczas obchodów Święta Niepodległości przede wszystkim powinniśmy być Polakami. Eksponowanie przynależności partyjnych poprzez wywieszanie flag jednoznacznie kojarzących się z jakimkolwiek ugrupowaniem uważam za niestosowne. Nikt nie zabraniał aby przedstawiciele innych ugrupowań przyszli ze swoimi flagami. Niektórzy świadomie tego nie zrobili ponieważ chcieli uszanować powagę tego święta.

Mój drogi kolego polakami wszyscy to powinniśmy być na co dzień. Przynależność do PO już stawia nas przed dylematem kim jestem będąc jej członkiem. Co do manifestowania przynależności partyjnej w tym dniu to myślę że wiesz o tym że większość partii wstydzi się tego. Ruch narodowy w Polsce zawsze wiernie służył swojej ojczyznie, jego przedstawiciele ginęli w katowniach hitlerowskich, sowieckich, ubeckich itd. Wyobraz sobie gości z flagami lewicy 11 listopada na uroczystości patriotycznej. Lewicy która nam Polakom przez ostatnie 80 lat kojarzy się z polityką zdrady narodowej, uległości wobec obcego mocarstwa(ZSRR) itd.Weżmy na to PO jawnie germanofilskie ugrupowanie(otwarta polityka pro unijna i niemiecka).PIS – na pierwszym miejscu USA, potem UE. Co do stosunku do „starszych braci w wierze” wszyscy mają jednakowy.
I wbrew pozorów ludzie o tym wiedzą i dlatego lepiej w pewnych momentach nie rzucać się w oczy. Tak że przestań pouczać co komu wolno a co nie. Już to przerabialiśmy.

[ Dodano: Czw Lis 13, 2008 2:24 pm ]
tadam pisze:
"faszyzm?!?- my jesteśmy gorsi"... może dlatego, że faszyzm sprzeciwia się demokracji

Krótka historia tego plakatu.
Swego czasu wszelkiej maści media nie dawały nam żyć porównując do faszystów, nazistów, neo coś tam, itd. Ktoś wpadł na pomysł tego plakatu. O dziwo media stały się mniej dokuczliwe po prostu odczepili się bo tak jak piszesz nie bardzo wiedzą jak to rozumieć.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
ludzie są równi a nie lepsi
są lepsi i gorsi, nie są także równi w sensie uniwersalnym. Mają równe prawa jako obywatele demokratycznego kraju.

Ostatnio zmieniony 13 lis 2008, 14:26 przez bombas3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tadam pisze:
Są partie, które są wg mnie groźniejsze i co śmieszniejsze mają swoich przedstawicieli na Wiejskiej. Oni nie mówili "bomby na Irak - już czas" tylko zrównali Irak z ziemią... we fraku...

no właśnie, Irak już wyzwalaliśmy, Afganistan chyba też, myślisz, ze teraz czas na wyzwalanie Palestyny? a może my trochę guzik wiemy o tym jak tam na półwyspie się sprawy mają i po prostu powinniśmy uważać trochę bardziej ze swoimi bombami?
tak w ogóle.
poza tym nie sądzisz, ze trochę niekonsekwencji jest w działaniach NOPu? powołują się na tradycję ONR, który jawnie domagała się emigracji Żydów przed wojną do Palestyny, nie eksterminacji ale własnie emigracji do Palestyny. wygląda to jednak dziwnie, jakbym był złośliwy to bym powiedział, ze ONR wysłał Żydów do Palestyny, żeby ich tam teraz ONR mógł bombami zasypać, ale postaram się nie być złośliwy i tego nie powiem.
w czym jednak homoseksualiści zagrażają narodowcom ni cholery nie pojmę...
dlaczego gorsi od faszystów oznacza, lepsi od wszystkich chyba też nie...

bombas3 pisze:
są lepsi i gorsi, nie są także równi w sensie uniwersalnym. Mają równe prawa jako obywatele demokratycznego kraju.

a to coś nowego...

Ostatnio zmieniony 13 lis 2008, 14:29 przez neandertalski, łącznie zmieniany 2 razy

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.