Dzisiaj jest 10 maja 2025, 8:05

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Już na kalendarzu wrzesień. Zbliżają się wybory. Jak uważacie, kto z naszego regionu ma szansę? Czy będziemy mieli naszego posła? Są to ważne dla nas sprawy! :!:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Chociaż trochę się tego ogląda zna się ludzi to w tym roku za nic mnie nie interesuja wybory... NIE IDE

Tytuł:
rekrut
rekrut

nie idąc na wybory oddajesz głos na nieudaczników!

Tytuł:
obserwator
obserwator

wszyscy kandydujacy sa nieudacznikami, wiec idac na wybory tez oddajesz na nich glos :) i tego sie nie da ukryc, ze pchaja sie do wladzy, zeby sobie kieszen napchac i nic pozatym...

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

panowie macie racje w 2 przypadkach. jak sie nie pojdzie to zle. jak sie pojdzie to tez zle. ale ja mam inna koncepcje. moze warto pojsc na jakies spotkanie wyborcze i popytac co pan dla mnie zrobi jak zaglosuje na pana. dzieki temu moze byc wilk syty i owca cala. a chyba jak sie z obietnic nie wywiaze to mozna wtedy powiedziec ze nas legalnie oszukal

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Czy ktoś zna ordynację wyborczą wg której tych posłów będziemy wybierać? Nie słyszałem, aby coś się ostatnio zmieniło, tak więc wybierając pana X z partii Y oddajesz głos na partię a nie na osobę, potem to wszystko się przelicza i pierwsi z list się załapują. Może zresztą nie mam racji, to się kiedyś nazywało wybieranie większościowe, może zresztą wszystko mi się miesza, bo tym sprawom jakoś więcej czasu nie pośwuięcałem, czy to dobrze, czy źle? Niech się ktoś mądry znajdzie i powie co to0zmieni, jak będzie Kowalski, czy Malinowski, doświadczenie uczy, że kłamstwa przedwyborcze szybko są zapominane i przez wybieranych i przez ich elektorat, czyli nas. Może więc problem jest z pamięcią i z tym, że delikwentów nie znamy? Wielu wybiera na podstawie wizerunku z plakatów (szczególnie kobiety..)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Moim zdaniem nie ma różnicy kogo wybierzemy bo i tak nic się nie zmieni a jeśli nawet to będzie to kropla w morzu potrzeb.Każdy kto jest przy władzy myśłi już tylko o sobie.Dobry przykład: burmistrz naszego miasta :x

rekrut
rekrut

Pogadać można, ale na wybory trzeba iść i nie nażekać, to Nasz patriotyczny obowiązek!!!!!!!!!!!! W niektórych krajach za niegłosowanie są kary pieniężne w pracy. Jestem za tym, aby nie było 28% frekwencji wyborczej. Do roboty.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

paździoch pisze:
Czy ktoś zna ordynację wyborczą wg której tych posłów będziemy wybierać? Nie słyszałem, aby coś się ostatnio zmieniło, tak więc wybierając pana X z partii Y oddajesz głos na partię a nie na osobę, potem to wszystko się przelicza i pierwsi z list się załapują.

W Polsce obowiązuje system proporcjonalny w odmianie list partyjnych, charakteryzuje się tym że to partie a nie wyborcy kontrolują kto na jakim miejscu wyląduje. Głosy z list przeliczane są metodą Sainte-Lague Polega na podzieleniu liczby głosów uzyskanych przez poszczególne partie w okęgu wyborczym przez kolejne liczby nieparzyste. Mandaty otrzymują te partie, które legitymuą sie kolejnymi najwyższymi wynikami uzyskanymi z tego działania. Ta metoda oblicznia transformacji głosów na mandaty wspiera partie małe. Ale w Polsce jakw w wielu krajach stosuje się klauzule zaporową - sztuczny próg poparcia która dana partia musi przekroczyć by wejśc do parlamentu, w Polsce odpowiednio 5 % dla partii i 8 % dla koalicji.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Kolego Krytyczny! Troche wiecej krytyki!!!

Metody przeliczania głosów
Metoda d'Hondta
Polega na dzieleniu liczby głosów zdobytych przez poszczególne listy przez kolejne liczby całkowite dodatnie. Z powstałej w ten sposób tabeli ilorazów wybiera się największe, w liczbie równej liczbie mandatów do obsadzenia w okręgu. Lista zdobywa tyle mandatów, ile wybrano ilorazów powstałych przez podzielenie liczby oddanych na nią głosów. Metoda d'Hondta jest najkorzystniejsza dla dużych ugrupowań.
Metoda Sainte-Laguë
Podobna do metody d'Hondta. Jedyna różnica — liczbę głosów oddanych na poszczególne listy dzieli się przez kolejne dodatnie liczby nieparzyste. Metoda Sainte-Laguë faworyzuje małe ugrupowania.
Zmodyfikowana metoda Sainte-Laguë
Modyfikacja polega na tym, że pierwszym dzielnikiem zamiast 1 jest liczba 1,4. Zmodyfikowana metoda Sainte-Laguë jest najkorzystniejsza dla ugrupowań średniej wielkości.

A teraz

Ustawa z dnia 12 kwietnia 2001 Ordynacja Wyborcza
Art.166 pkt1 " Liczbę głosow waznych.... dzieli się kolejno przez
1; 2; 3; 4; i dalsze kolejne liczby...."
Rowniez sposob podzialu mandatow jest zawarty w rozporzadzeniu PKW z 29 sierpnia 2005 w Zalaczniku.
www.pkw.gov.pl wejsc na zakładke Wybory do Sejmu i Senatu,Akty Prawne, Uchwały PKW, Załącznik.
Bez komentarzy.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Kniaz Wasyl pisze:
Kolego Krytyczny! Troche wiecej krytyki!!!

Krytyki systemu wyborczego ? Szanowny Kniaziu ja jestem za monarchią :) Tylko monarchia absolutna moze ten kraj uratować :)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Krytycznny, krytyki pod wlasnym adresem, prosze nie podawac nieprawdziwych informacji, lub nie sprawdzonych, po co ludzi wprowadzac w błąd, jesli juz zabierasz glos prawie na kazdy temat i chcesz uchodzić za eksperta, to przynajmniej troche wiecej poszperaj w żródłach.
Z monarchią się zgadzam, to byłoby właśnie to!!

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ja Wam powiem tak: z tą monarchią to może nie jest taki do końca głupi pomysł, natomiast miarkujmy gdzie i kiedy jesteśmy, co mamy do zrobienia i przypilnowania, że tak w skrócie przedstawią moje stanowisko. Kto z czytających pojął o co tu chodzi z tymi metodami, z dzieleniem przez liczby parzyste, nieparzyste i dodatnie :?: :lol:
Ludzie, jaki procent wyborców to rozumie, kto tu kuma o co chodzi: 2%, 5%, 8%:?:, oczywiście wyjmując tych zawodowo w to zaangażowanych.
I wtedy mówmy o pójściu do urn i wybraniu najlepszych; tak dalej q*rwa być nie może i nie powinno :!:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Kniaz Wasyl pisze:
Krytycznny, krytyki pod wlasnym adresem,

Krytyczny, wcale nie oznacza bezkrytyczny pod własnym adresem. Po drugie wcale nie che uchodzić za ekperta bo wypowiadam się tylko w tematach które mnie interesują i są zgodnym z moją wiedzą. W sprawie ordynacji wyborczej dałem plamy - to smutny fakt, chociaż tylko w części ci dotyczącej metody przeliczania głosów (chociaz z drugiej strony bardzo to istotna część).

Tytuł:
rekrut
rekrut

Krytyczny, jesteś wporzo gostek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.