neandertalski pisze:
ale musisz przyznać, ze Dmowski bawił się w demokrację do zamachu majowego, no i szczerze mówiąc nie wyglądało to specjalnie imponująco... miał wpływ na losy kraju i jego partia się nie wykazała, zakończyło się wojną domową, w której społeczeństwo za Piłsudskim, przeciwko niemu. inna rzecz co z tego wynikało... nic.
1. Z zabaw demokratycznych nigdy nic dobrego nie wynika
2. Społeczeństwo broniło Warszawy przed Piłsudskim a endecja miała największe poparcie więc gdzie tu społeczeństwo po stronie Piłsudskiego ?
po zamachu faktycznie stosunek sił począł się zmieniać, zaczęto odbierać zwolenników endecji np. poprzez spotkanie w Nieświeżu.
neandertalski pisze:
to w sumie też ciekawe, dyktatura Piłsudskiego wobec sytuacji w kraju byla równie bezsilna, jak demokracja endeków
To akurat również dla mnie ciekawe
Polska była takim tworem gdzie nic nie pomagało oprócz jakiegoś zagrożenia... wtedy było narodowe zjednoczenie i porządna praca. Z takich ciekawych wypowiedzi znam jeszcze kilka
jedna pokazującą w jakim zakłamaniu żyjemy ( że niby wolny rynek- szkoła austriacka, Balcerowicz to monetarysta xD - monetaryzm, szkoła chicagowska) a mianowicie Milton Friedman twórca owej monetarystycznej teorii odnoszącej się do pieniądza nie znając Balcerowicza, patrząc tylko na reformy jakie przeprowadził stwierdził:
"
Jeżeli ten człowiek jest monetarystą to ja jestem zagorzałym keynesistą"
neandertalski pisze:
zycie miasta też przenosi się raczej w okolicę obwodnicy właśnie. takie czasy.
logiczne, że przenosi się w okolice obwodnicy i przedmieść, tam jest centrum handlowo-rozrywkowe, jak miasto się postara to może i jakieś fabryki, tam jest sypialnia Zgorzelca czyli Łagów no i oczywiście ja tam mieszkam
Dla mnie zdecydowanie bardziej odpowiada taka lokalizacja :
- więcej ludzi o niej usłyszy
- niskie koszta administracyjne takiej decyzji
- łatwiejszy proces nadania nazwy
- kto wie co będzie za parę lat, może tam będzie centrum jak wszyscy nie wyjedziemy
- w centrum nie ma miejsca na taką ulicę