przemjerm pisze:
PS. Rzeszy Niemieckiej nie ma już od dość dawna, chyba, że w głowach co niektórych, głównie na wschód od linii Odra-Nysa...
tu pozostaje mi tylko przypomnieć niemiecką konstytucję z 1937
przemjerm pisze:
Bastiat,
pomijając powyższą retorykę,
nie ja to pisałem więc nie do mnie

to jest opis sytuacji nakreślony przez Prezesa MW Roberta Winickiego.
przemjerm pisze:
skoro z takim zainteresowaniem obserwowałeś konsternacje Niemców przy wręczaniu ulotek: wyobraź sobie sytuację, gdy grupa radykalnych prawicowców niemieckich (daleko nie szukać) spaceruje po Zgorzelcu (ze słomianą kukłą, którą na końcu w dość jednoznacznym geście topi w Nysie) i wręcza mieszkańcom ulotki o poczynaniach politycznych np. panów Kaczyńskich czy Giertychów.
1. Nie ma czegoś takiego jak radykalna prawica
2. Nie ma takich grup w Niemczech więc zbytnio nie mogę sobie tego wyborazić
3. Ta Pani ingeruje w naszą politykę wewnętrzną więc mamy do tego prawo, oni nie choć jakby palili Giertycha, Tuska czy Kaczyńskich i byli ze środowisk prawicowych to oczywiście przyłączę się

przemjerm pisze:
Chociaż może porównanie jest niezbyt dobrze dobrane, bo przypuszczam, że większość Niemców nie miała bladego pojęcia, kim u licha jest ta Erika Steinbach...
Po ostatnich wydarzeniach związanych z Panem Bartoszewskim większość Niemców już raczej wie o kogo chodzi.
bog180 pisze:
Czy nawet taka walka z ta panią nie jest realizacja jej celów szczególnie tu na granicy?
Reakcje mieszkańców Zgorzelca były pozytywne choć mam mieszane uczucia w tym temacie.
Z jednej strony ludzie i media z Polski przyczyniają się do nagłośnienia zjawiska rewizjonizmu w Niemczech robiąc im reklame i de facto oni stają się teraz ofiarami polskiej nagonki.
Z drugiej strony jakbyśmy wszyscy nic nie robili to jest stronnictwo przeszłoby do działan i za pośrednictwem sądów europejskich odbierało naszym obywatelom majątki.
Robert Gruszecki pisze:
Bastiad czy mogę zaprosić ciebie i twoją młodzież wszechpolską na wspólny wyjazd do Oświęcimia wraz z młodymi Niemcami . Reakcje stron mogą ciebie zaskoczyć .
Ja chętnie

nie wiem jak inni i jak to będzie z czasem bo teraz zaczeły się mecze Nysy