Dzisiaj jest 13 maja 2025, 18:06

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Bastiat pisze:
gorsze informacje niż te, że pani Hubner ( przepraszam za brak pisowni niemieckiej) w Brukseli stała się milionerką,

A czy to faktycznie jest taka zła informacja?

Za resztę wyjaśnień dzięki :)

Tytuł:
obserwator
obserwator

mylene pisze:
Czy Polska jest płatnikiem netto? Krótko - "płatnikiem netto" nazywamy kraj, który więcej wpłaca do unijnej kasy z tytułu składek niż z niej otrzymuje na przykład pod postacią funduszy europejskich.
W 2008 roku największe wpływy do budżetu UE zapewniły Niemcy - ich składka stanowiła około 20% przychodów Unii, Francja - ok 17%, Włochy - 13,3%, Wielka Brytania - 11,4%; Hiszpania 9,5%.

może najpierw o samych dotacajch postaram się coś powiedzieć.
w latach 2007-2013 sama składka unijna stanowi 25 % unijnych dotacji. Do tego dochodzą koszty administracyjne ( sama UE zaleca aby na 1 milion euro przypadało 2,5 urządnika ) a te koszty administracyjne piętrzą się w gminach, powiatach, województwach, centrali i w nowych urząędach jak ARIMR w postaci urzędników jak i tworzenia nowych przepisów - w 2004 w celu przygotowania się do wstąpienia do UE wprowadzono taką ilość nowych przepisów, że liczba stron Dziennika Ustwa przekroczyła 21 tys. stron ( przypomnę tylko, że UE sam traktor opisuje w 58 rozporządzeniach ). Dotacje unijne często także doprowadzają do opóźnienia procesów inwestycyjnych, deprawują rynek - dotacje obniżają konkurencyjność rynku.

idąc dalej w ślad za przepisami WE to obwarowaliśmy się opłatami celnymi min. w handlu z Rosją, Ukrainą i Białorusią zaś sama UE umowy o wolnym handlu ma podpisane tylko z Chile, Peru, RPA, Kamerunem, Palestyną, Egiptem, Algierią, Szwajcarią,Tunezją, Chorwacją i Macedonią.
Przez unijne przepisy które doprowadzają do interwencjonizmu traci cały przemysl ( przypomnę tylko stocznie, przetwórstwo, firmy importujące owoce, przemsył mleczarski a dzieki wspólnej polityce rybnej brytyjczycy tracą 4,7 mld funtów ! ) zaś przedsiebiorstwa rok w rok tracą na WE 600 mld euro !
sama UE to jak twierdzi Roger Scruton zbieranina przynajmniej 170 tys. stron niedorzecznych przepisów wprowadzających interwnecjonizm i jakieś socjalistyczne reguły gry na rynku.

mylene pisze:
Powtarzasz to co gdzieś usłyszałeś... a nie jest prawdą więc nie powtarzaj.
Głównym motorem wzrostu gospodarczego w naszym kraju w ostatnim dziesięcioleciu są inwestycje zagraniczne (przeważnie z krajów unijnych) oraz w ciągu ostatnich kilku lat - fundusze pomocowe (m.in. to powoduje że nasz kraj pomimo kryzysu nadal notuje prognozy PKB in plus).

Sam doszedłem do takiego wniosku przez unijne cła, dotacje, kwoty wg. obliczeń Messerlina rocznie WE traci 5-7 proc. PKB, zaś teraz Ue planuje wprowadzić min. 87 procentowe cło na chińskie towary i zakaz używania symboli religijnych w miejscach publicznych ( co dla nas jak kraju katolickiego - choć lekko na pokaz np. sprawa JP II- powinno być ważne )
nie będę tu już przypominał ile to kosztuje nas unijna administracja 4 tys. ton kartek rocznie i ile z owych odtacji wpływa do kieszeni polityków za sprawą przekrętów ( np. w takiej Bułgarii z 71 projektów w przemyśle spożywczym 64 posiadały wygórowane koszty ) jak twierdzi Karol Beddermann : " malwersacje finansowe w Unii to codzienność".
mitów o UE jest więcej...

mylene pisze:
W wypadku Polski, w okresie 2004-2006, różnica pomiędzy tym, co wpłaciliśmy do unijnej kasy z tytułu członkostwa a pozyskaliśmy z budżetu Unii wynosi około 7 miliardów euro na korzyść naszego kraju. W Ramach Finansowych 2007-2013 również otrzymamy więcej niż wyniesie nasza składka. Takie korzyści gwarantują nam zobowiązania UE wobec Polski w zakresie polityki strukturalnej - celem tej polityki jest przede wszystkim zmniejszanie różnic pomiędzy krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

mógłbys podać zestawienie zysków i kosztów ?

mylene pisze:
Początkowe miesiące nowego cyklu finansowania to okres, w którym trzeba przyłożyć się by maksymalnie wykorzystać środki z różnych programów i statystyki dla tego okresu przeważnie wyglądają źle.

zgadzam się, ostatnim czasem kulał min. program " młody rolnik" który zresztą był źle zarządzany jak też Program Rozwoju Obszarów Wiejskich.

[ Dodano: Nie Kwi 05, 2009 5:02 pm ]
YELLO_35 pisze:
A czy to faktycznie jest taka zła informacja?

Dla mnie jest zła bo dorobiła się za moje pieniądze nic nie robiąc a jeszcze bardziej mnie okradając głowiąc się jak tu chronić mnie obywatela niby wolnego kraju ( a mamy status jak jakaś kolonia ) przed źle zakrzywionymi bananami z Kolumbii.

Ostatnio zmieniony 05 kwie 2009, 16:08 przez Bastiat, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Bastiat pisze:
Dla mnie jest zła bo dorobiła się za moje pieniądze nic nie robiąc a jeszcze bardziej mnie okradając głowiąc się jak tu chronić mnie obywatela niby wolnego kraju ( a mamy status jak jakaś kolonia ) przed źle zakrzywionymi bananami z Kolumbii.

To jest sposób myślenia , którego nie popieram i nie rozumiem...

Skąd wiesz co zrobiła? Albo nie zrobiła.
Czy tylko tak zawsze roboczo zakładasz?

Tytuł:
obserwator
obserwator

YELLO_35 pisze:
Skąd wiesz co zrobiła? Albo nie zrobiła.
Czy tylko tak zawsze roboczo zakładasz?

A co takiego niby zrobiła ?

YELLO_35 pisze:
To jest sposób myślenia , którego nie popieram i nie rozumiem...

moje wnioski wzieły sie z kliku kwestii :
1. nie słychać o żadnych dokonaniach owej panii
2. PE nie ma jakiś spektakularnych sukcesów nie wspomniając o komisji którą zarządza nasza posłanka
3. Patrząc na dyrektywy wydane przez unijne organy można się spodziewać, że właśnie nad tym rozmyślała lub nad sprawami podobnymi

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Bastiat pisze:
A co takiego niby zrobiła ?

Zapytaj o to p.Huebner - ja nie jestem na bieżąco.

Bastiat pisze:
1. nie słychać o żadnych dokonaniach owej panii

Fakt - słychać było najbardziej o staruszku Giertychu... :roll:

Bastiat pisze:
można się spodziewać,

Umówmy się , że mówimy o faktach , a nie o ich wyobrażeniu... :roll:

Nie to żebym Jej bronił - ale nie pochwalam takich haseł jakie Ty wypisujesz 8)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Fakt - słychać było najbardziej o staruszku Giertychu...
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4950075.html

fakt ale było a o danucie h? ]:-> :D

[ Dodano: Nie Kwi 05, 2009 9:07 pm ]
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 50075.html
]:-> :grin:

Tytuł:
obserwator
obserwator

YELLO_35 pisze:
Fakt - słychać było najbardziej o staruszku Giertychu...

sam widzisz :P on przynajmniej robił jakieś wystawy - powiem, że nawet słuszne jak np. przeciwko aborcji jak też - obiło mi sie o uszy- zorganizował jakąś akcję mającą na celu uznanie przez UE stalinizmu jako zbrodni.

YELLO_35 pisze:
Nie to żebym Jej bronił - ale nie pochwalam takich haseł jakie Ty wypisujesz

dobrze, przepraszam za insynuację ale również proszę o fakty ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Prawda jest taka, że obecnie (do czasu ew. wejścia w życie "konstytucji europejskiej" - traktatu lizbońskiego), Parlament Europejski to kółko towarzysko-dyskusyjne, którego uprawnienia i kompetencje są de facto żadne. Niewątpliwą zaletą zostania europarlamentarzystą są kwestie finasowe - obok podstawowego wynagrodzenia (dobrego!) jest wiele dodatków i socjalów. Do tego dochodzi emerytura, którą nabywa się wraz z końcem "odsłużenia" pełnej kadencji i która wynosi kilka tysięcy euro miesięcznie. Poza tym pieniądze zawsze się znajdą - wystarczy je (zgodnie z obecną chorą tendencją) dodrukować - dla EBC to nie problem :)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Bastiat pisze:
również proszę o fakty

Po fakty odsyłam do p.Huebner - nie jestem Jej rzecznikiem ani znawcą tematu :roll:

Bastiat pisze:
on przynajmniej robił jakieś wystawy - powiem, że nawet słuszne jak np. przeciwko aborcji

Tak - jakieś... :roll:
Dzięki takim "wystawom" mają w Europie o nas nieciekawe zdanie :-?
Ale zdaję sobie sprawę z tego , że Tobie akurat to odpowiada...

Wróćmy może do meritum - bo Danuta z naszego rejonu na pewno nie będzie ;)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Wróćmy może do meritum - bo Danuta z naszego rejonu na pewno nie będzie

O tak słuszna uwaga. Dawać jakies info. ]:-> :D
Lokalne ]:-> :D

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ja ze Zgorzelca nie widzę za bardzo potencjalnego kandydata:/
Osobiście będę głosował na Sergiusza Najara

Ten człowiek przynajmniej ma przygotowanie do tego stanowiska. No i zna 5 języków, co jest niesamowicie ważne.

Mówię o tym bo mieszkam od jakiegoś czasu w brukseli i po drodze do polskiego sklepu jest restauracja w której siedzą te nieuki. Nie znają języków, nic nie kumają po francusku, po angielsku ledwo. Całymi dniami tam kawcie chleją za moją kasę.

[ Dodano: Pon Kwi 27, 2009 12:04 pm ]
A co do tych wpłat do Unii ktoś ma jakieś dziwne dane.

Tu można sobie poczytać
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... _roku.html

Pozdrawiam

Tytuł:
rekrut
rekrut

co do tego najara to w szoku byłem jak wszedłem przez przypadek na jego strone --> www. najar.eu zobaczcie kto go popiera to sie zdziwicie;) ale ciekawy jestem czemu taki czlowiek tak dalekie miejsce na liscie dostal, pewnie kara za to ze bezpartyjny jest hehe jak by byl czlonkiem SLD to by nr 1 na liscie dostal:) a za jezyki to szcunek bo malo kto z naszych eutoposlow zna wiecej niz dwa:) tez chyba na niego zaglosuje, ciekawy jestem czy bedzie w Zgorzelcu

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

franzangel pisze:
A co do tych wpłat do Unii ktoś ma jakieś dziwne dane.

Tu można sobie poczytać
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... _roku.html

Pozdrawiam

w podanym przez Ciebie artykule jest m.in.:
Cytuj:
Natomiast straty ciężko znaleźć i mają one charakter subiektywny – ocenia Bohdan Wyżnikiewicz, szef Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową.

poczytaj sobie -ten wątek- potem pomnóż przez ilość takich projektów a straty wyjdą Ci same - bez pana Bogdana.

[ Dodano: Wto Kwi 28, 2009 9:59 am ]
A autor tego artykuliku to też niezły "kreator". Zsumował zysk z pięciu lat i przyrównał go do deficytu na ten rok! Pisząc dumnie, że jest dwa razy większy! Gdyby to zrobił na lekcji matematyki w podstawówce dostał by pałę jak się patrzy.

wiesz co banit1 nie przysyłaj już więcej linków. :-?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.