Tak po chwili surfowania po nowych stronach:
Typografia:
- Użycie szeryfowej Georgi nie jest chyba dobrym pomysłem. Czcionka ta sprawdza się na stronach gdzie jest niewiele tekstu . Jej użycie w obecnej szacie graficznej zgorzelec.info. powoduje, że strona sprawia wrażenie "przytłaczającej" i przeładowanej.
Layout:
- obecny układ ma złe proporcje, przede wszystkim za duże reklamy, stłoczone w jednym miejscu sprawiają naprawdę niekorzystne wrażenie
- zdjęcia przy informacjach - ich położenie po prawej stronie jest nienaturalne. Korzystając z kompa przenosimy przyzwyczajenia z tradycyjnych mediów, a tam prawie zawsze zdjęcia są umieszczane zgodnie z kierunkiem czytania, czyli od lewej
- ogłoszenia drobne na stronie głównej, które tak naprawdę nie są ogłoszeniami drobnymi a reklamami jednej firmy
- kolorystyka a przede wszystkim szary background, wprawia mnie w podły nastrój

w powiązaniu z użyciem, gdzieś tak na około 80% zaczernienia czcionki powoduje, że ciężko to się czyta (za mały kontrast)
- wszechobecny ajax - ciągle coś się rozsuwa i zsuwa

, to chyba wpływa też na wolne działanie serwisu...
- za mało światła pomiędzy blokami (reklamy, nagłówej, aktualności itd.) co sprawia wrażenie przeładowania
Funkcjonalność:
- brak rss-u
-
brak najprostszej nawet wyszukiwarki
- brak archwum newsów (w układzie rocznym i miesięcznym)
- brak mapy strony (przy tych wielkościach zaczyna być przydatna)
- galerie zdjęć - nie wiem dlaczego ale próba wejścia (pod ubuntu i firefoxem) kończy się koniecznością logowania do picasy
- archaiczny sposób pokazywanie treści poprzez wyskakujące okienka
Na plus :
- mechanika katalogu firm i ogłoszeń drobnych - widać od razu na co było najbardziej "wygładzane"
- porównywarka cen
Generalnie, zgodnie z najnowszymi trendami dodał bym oznaczenia "beta"

. Na jakiś czas uruchomiłbym też system raportowania i zgłaszania błędów.
Pozdr.
Ps. Generalnie krok do przodu. Jeśli przyjąć, że poprzednia wersja to była wersja 1.0 to obecna to 1.5, do wersji 2.0 jeszcze trochę brakuje.