Dzisiaj jest 14 maja 2025, 7:15

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
pismak
pismak

Zbliża się kolejny rok budżetowy, radni mogą skorzystać ze swoich uprawnień i złożyć wnioski do budżetu na rok 2009. Oczywiście wnioski powinny dotyczyć zadań wykonywanych na mieniu miejskim oraz kwestii zaspakajania potrzeb mieszkańców Zgorzelca. Dotyczyć mogą ciekawych rozwiązań, najpilniejszych spraw. Wszystkie wnioski składane są do BM, który na ich podstawie i na podstawie swoich zobowiązań, również politycznych, przygotowuje projekt budżetu miasta. Radni składają wnioski do 15 września. Oczywiście nie ma żadnej gwarancji, ze wniosek zostanie przyjęty, ale powalczyć można.
Korzystając z możliwości rozpoczęcia dyskusji na temat wniosków, które mogą się Wam nasuwać informuję, że będę pilnie śledził Wasze propozycje i gwarantuję, że przekażę je w formie pisemnej do rozpatrzenia. Jeszcze nigdy nie przeprowadzałem konsultacji społecznych w takiej formie, ale czytając wiele ciekawych spostrzeżeń z jakimi się dzielicie na forum, myślę że jest to dobre miejsce a nasz udział będzie istotny.
ZAPRASZAM DO DYSKUSJI

Tytuł:
rekrut
rekrut

Brawo Marko bardzo szczytny pomysł.Chętnie bym Cię widział na stanowisku Burmistrza.Obawiam się jednak że nie trafiłeś tutaj na najlepszy grunt.No bo co ći mogą podpowiedzieć Ci którzy tak w zasadzie są tu po to żeby stwierdzić że BM przecież wszystko wie.Ale proszę bardzo,rozpocznij poważną dyskusję na temat hali.Nas mieszkańcó w szczególności interesuje jakie koszty poniosą mieszkańcy z bełkotu na temat hali.Czy taki obiekt ma uzasadnienie biorąc pod uwagę fakt że obecny jest tak w zasadzie wykorzystany w 10 proc przez koszykarzy.A jeśli o nich mówimy to przecież wszyscy wiemy że PO zadbało już o obiekt dla nich a nazywa się ORBITA.Interesuje nas na jakie szczytne cele zostaną przekazane środki ze zlikwidowanej prywatnej policji burmistrza czytaj straży miejskiej.POWODZENIA

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
Oczywiście wnioski powinny dotyczyć zadań wykonywanych na mieniu miejskim oraz kwestii zaspakajania potrzeb mieszkańców Zgorzelca.

Marko powiedziałbym ... sra ta ta ta ta ..... gdybym był niekulturalny.

Marklo powiem tak:
Zawnioskowałem do Ciebie o możliwość odtworzenia sesji .... i cooo ???

Wiesz .. ja to czarno widzę.
Znowu opiszę się jak głupi a efekt jak poniżej.

Marko pisze:
Oczywiście nie ma żadnej gwarancji, ze wniosek zostanie przyjęty, ale powalczyć można.

Marko a może lepiej poczekać na nowego burmistrza.

W zasadzie pozostał nam rok.
Może skupmy się wyłon ieniu dobrego kandydata na burmistrza już teraz, przygotujmy mu zakres wniosków do działania i wybierzmy go niech wtedy pracuje.

Marko w obecnym kształcie walka dla samej walki o coś sprawia tylko, że nie zapomnimy walczyć, jak nowy byrmistrz chciałby nam stawać okoniem i wykonywać polecenia z drugiego siedzenie.

P
G

jasne, że ...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Grzegorz z ostatniego postu wynika ,że dla ciebie walka z Burmistrzem to twoja Idee fixe i nic więcej sie nie liczy . Wbrew temu co tu wypisywałeś, nas wszystkich mieszkańców masz głęboko...., nie powiem gdzie bo też jestem kulturalny.
Czy uważasz ,że miasto stac na nic nie robienie / mam na myśli ruchy budżetowe / bez względu na to czy BM będzie twój wróg czy twó przyjaciel. W otoczeniu są jeszcze radni, też potrafisz napewno ich zaszufladkować , trzeba jednak wykorzystywać tych , których da się do czegokolwiek użyć takich jak np. Marko i Miasto musi żyć . Nie nawołuj więc do bojkotu na rok tylko prowokuj i proponuj rozwiązania dla miasta , jeżeli jedno uda się twojemu wrogowi zrobić to i tak dla miasta korzyść.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Pomysł może dobry ale bardziej do autokreacji podczas sesji rady miasta jako Marko - radny znający potrzeby całego miasta. Rozpisywać się możemy. Pytanie jaka będzie szansa na realizację naszych postulatów? Nie chcę czytać we wrześniu, że „pomysł nie przeszedł bo burmistrz zły”. Czy radni rozmawiali z burmistrzem na temat planów dotyczących nowego budżetu. Czy to będzie budżet nastawiony na inwestycje, czy może tzw. budżet wyborczy? Zanim wyjdziesz z kolejnymi pomysłami podsumuj realizację swojej dotychczasowej działalności. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest Twoja skuteczność, sprawność w negocjacjach. Jakie są Twoje pomysły? Chce się upewnić, że z braku własnych pomysłów nie szukasz tutaj pomocy i nasze propozycje przedstawisz jako swoje.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Tak tak ludziska ................podpowiadajcie co można by było zrobić ............a jakiś cwaniak wykorzysta to w kampani wyborczej.............bo wygląda to na zbieranie informacji........... :smt044 :D :smt082

Tytuł:
pismak
pismak

bog180 pisze:
Grzegorz z ostatniego postu wynika ,że dla ciebie walka z Burmistrzem to twoja Idee fixe i nic więcej sie nie liczy . Wbrew temu co tu wypisywałeś, nas wszystkich mieszkańców masz głęboko...., nie powiem gdzie bo też jestem kulturalny

Nic bardziej mylnego nie mogłes tutaj przytoczyć.
Ja starałem się cały czas walczyć z głupotą, z marnotrawstwem publicznego grosza.
Jeżeli jednak wychodzi tutaj Marko i proponuje działanie pod chorągwiami obecnego burmistrza, to mam obawy, że zmarnotrawiony zostanie, po raz kolejny publiczny grosz.

Wszystkich mieszkańców mam tam, gdzie mam siebie.
Uwierz mi, że siebie mam w odpowiednim poważaniu.

bog180 pisze:
Czy uważasz ,że miasto stac na nic nie robienie / mam na myśli ruchy budżetowe / bez względu na to czy BM będzie twój wróg czy twó przyjaciel.

Powiem tak:
Bez względu na to, jakie Ty i ja pomysły powypisujemy i jakie Marko z upartością .. przedstawi, to i tak to wszystko, cała nasza praca i para, pójdzie w gwizdek.
Pisałem wielokrotnie o usprawnieniach i modernizacjach. Skutek był żaden.
Bog180 może więc warto zastanowić sie nad tym aby przez ten rok aktualny burmistrz zaszkodził miastu jak najmniej i może lepiej, że nic nie będzie robił?
Dawałem już przykłady tego, że jeśli coś zrobił, to urągało to podstawowym zasadom ekonomii i zdrowego rozsądku.

bog180 pisze:
W otoczeniu są jeszcze radni, też potrafisz napewno ich zaszufladkować , trzeba jednak wykorzystywać tych , których da się do czegokolwiek użyć takich jak np. Marko i Miasto musi żyć .

Bog180 zgadzam się z tym, że miasto musi żyć.
Powiem więcej.
Miastu burmistrz powinien umożliwić życie.

bog180 pisze:
Nie nawołuj więc do bojkotu na rok tylko prowokuj i proponuj rozwiązania dla miasta , jeżeli jedno uda się twojemu wrogowi zrobić to i tak dla miasta korzyść.

Nie nawołuje do bojkotu. Takie działanie, to też rozwiązanie dla miasta.
Ja cały czas nawołuje:

SZUKAJMY JUŻ NOWEGO BURMISTRZA NA NASTĘPNĄ KADENCJĘ !!

Bog180 szukaj ze mną nowego burmistrza już teraz.
Pomożesz?

sławek pisze:
Nie chcę czytać we wrześniu, że „pomysł nie przeszedł bo burmistrz zły

Właśnie tak mi Marko odpisuje apropos możliwości odtwoirzenia sesji.

sławek pisze:
Czy to będzie budżet nastawiony na inwestycje, czy może tzw. budżet wyborczy?

Tego obawiam się w szczególności.

P
G

11

Tytuł:
pismak
pismak

Widzę ze temat robi się rozwojowy :lol:
to moze jakieś pierwsze kandydatury na kandydata na nowego burmistrza ??? :grin: :grin: :grin:
Ktos ma już jakieś propozycje???

Tytuł:
pismak
pismak

No tak, dla niektórych każda moja wypowiedź to chęć zaistnienia i prywaty. Dla wiadomości podaję, że wnioski do budżetu są składane w formie pisemnej i nikt na sesjach nimi się nie zajmuje.
Druga sprawa to jestem osobą związaną z forum od wielu lat i często zabieram głos, nieraz nawet w formie prowokacji lub zabawy, bo to lubię a nie po to by się zaprezentować, choć pewnie coś w tym jest.
Kolejna rzecz to sprawa historii moich wniosków sporo ich jest zrealizowanych choć ostatnio większa liczba pozostaje w szufladzie BM. Choćby znana i głośna sprawa skateparku czy gruntownego remontu nawierzchni w parkach miejskich, fontanny w parku Popiełuszki i na Nysie Łużyckiej, czy prac związanych z placem przy Arkadii.
W bieżącym roku mam przygotowanych już 27 wniosków a na forum chciałem dać możliwość Wam włączenia się w życie naszego miasta.
Powtarzam jest to możliwość a nie obowiązek.

P.S.
Dziękuję tym, którzy już dawno przekazali mi różne propozycje w indywidualnych kontaktach

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
No tak, dla niektórych każda moja wypowiedź to chęć zaistnienia i prywaty.

1) Proszę dowiedzieć się co z możliwością oglądania sesji miejskich w internecie. NIE NA ŻYWO a w dogodnym dla mnie terminie.

2) Marko proszę złożyć wniosek o dofinansowanie w przyszłym roku Festiwalu Greckiego w odpowiedniej kwocie.

P
G

i ..

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz nie odpowiadałem Ci przy tym temacie bo większość spraw przekazałem już dawno mówiąc o odpowiedziach jakie otrzymałem i spychoterapii BM, który stwierdził, że to sprawa Przewodniczącego. Przewodniczący najpierw ogłosił, że wszystko jest uzgodnione z szefami klubów z czym się oficjalnie na sesji nie zgodziłem podtrzymując swój wniosek wówczas otrzymałem odpowiedź, ze nie ma możliwości technicznych przeprowadzania transmisji internetowych.
Musisz sobie wyobrazić jakie było moje zdziwienie, zwłaszcza, że była mowa o odtwarzaniu a nie bezpośredniej transmisji. Tak to władza ta wykonawcza i stanowiąca uciekła od tematu.
Tymczasem rozpoczęto w międzyczasie druk biuletyny miejskiego, w którym o sesjach jest tyle ile kot napłakał. Dlaczego, ponieważ coraz więcej radnych wypowiada się nie akceptując aktualnego stanu rzeczy. Tak Rada Miasta jest obecnie traktowana i tak była traktowana przez trzy lata.
Dlatego Grzegorz przekażę Ci za pośrednictwem poczty elektronicznej kopie odpowiedzi, które otrzymałem.
Dziękuję za przypomnienie o FG.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
2) Marko proszę złożyć wniosek o dofinansowanie w przyszłym roku Festiwalu Greckiego w odpowiedniej kwocie.

A jaka to kwota?
Bo wg mnie (i Nikosa chyba też) nie ma takiej jaką Nikos przyjąłby od obecnego BM... :roll:

Tytuł:
obserwator
obserwator

Myślę, że nie mniej niż inne samorządy. Przypomnę, iż w br. Powiat Zgorzelecki przeznaczył 100.000 zł!

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

jendrzej - skąd czerpiesz informacje?
Bo wg mnie (przynajmniej oficjalnie) tyle przeznaczono na obchody 10-lecia powiatu - a nie Festiwal Grecki...

Tytuł:
rekrut
rekrut

Marko pisze:
No tak, dla niektórych każda moja wypowiedź to chęć zaistnienia i prywaty.

Bo niektórzy poznali się na Twojej samorządności stąd te wnioski.
Marko pisze:
Dla wiadomości podaję, że wnioski do budżetu są składane w formie pisemnej i nikt na sesjach nimi się nie zajmuje.

Ale za to na sesji możesz poinformować zgromadzonych, o ilości wniosków jakie złożyłeś, ile zostało przejętych, jak „trafne” były Twoje wnioski… autopromocja
Marko pisze:
Kolejna rzecz to sprawa historii moich wniosków sporo ich jest zrealizowanych choć ostatnio większa liczba pozostaje w szufladzie BM. Choćby znana i głośna sprawa skateparku

Rzeczywiście było o co kopię tępić. Zastanowiłeś się nad tym czy warto wydawać ponad 100 tyś. zł na fanaberię paru dzieciaków? Nie twierdzę, że ich potrzeby są mniej ważne od innych ale wydaje mi się, że to nie była największa potrzeba naszego miasta. Już raz daliście pokaz swoich kalkulacji stawiając rampę koło MDK? Dlaczego tego nie dokończyliście? Zabrakło pieniędzy czy pomysłów na kolejne wnioski do budżetu?
Marko pisze:
czy gruntownego remontu nawierzchni w parkach miejskich, fontanny w parku Popiełuszki i na Nysie Łużyckiej, czy prac związanych z placem przy Arkadii.

Czyli wnioskowałeś o coś co przez 8 lat nie byliście w stanie sami zrobić. Wiesz z czym wiąże się realizacja Twoich wniosków. Wy nie daliście rady więc z premedytacją złożyłeś te wnioski będąc świadomy, że obecnie rządzącym zostawiliście niezły pasztet i remont fontanny to najmniejszy problem z jakim się muszą zmierzyć.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.