jendrzej pisze:
Nadal czuję się zagubiony jak dziecko we mgle
Jędrzeju, jeśli nadal czujesz się zagubiony, to opowiem Ci o sesji miejskiej na podstawie filmu, jaki zobaczyłem.
Sesję otworzył Przewodniczący Rady Miasta Zgorzelec, sędzia we własnej sprawie.
Sesję otworzył Przewodniczący Rady, który niezrozumiale wyartykułował porządek obrad.
Podał, że są dwa punkty porządku obrad. Pierwszy punkt podał, drugiego nie raczył. Nie wiem, czy to była tajemnica?
Przewodniczący od samego początku wprowadzał ferment w szeregach radnych.
Nie wiem po co głosowano indywidualnie a nie blokiem, skoro i tak na końcu wynik głosowania był taki sam. Radni zgłoszeni przez radnego Wolanina weszli do komisji.
Widać od samego początku, że przewodniczący stawia kontrwnioski, dla zasady chyba.
Przewodniczący nawet nie stara się o to by zachować pozory demokracji i nie poddaje pod głosowanie wniosków radnego Wolanina.
Wychodzi na to, że zamieszanie wprowadzane przez przewodniczącego ma na celu mieszanie w głowach radnym.
Przewodniczący dokonuje wyboru Komisji Skrutacyjnej, myli się podczas zadawania pytań. Powtarza po kilka razy pytania do radnych, zmienia je w trakcie prowadzenia sesji.
Mogę tylko współczuć nam, jeśli po trzech latach nauki Przewodniczący Rady Miasta w ten sposób nauczył się prowadzić Sesje Rady Miasta, to współczuję sobie. Przykładem może być sposób zadawania pytań radnej K. Szpak, gdzie doprecyzowywał standardowe pytanie po kilka razy.
Komisja ukonstytuowała się i przewodniczący Komisji skrutacyjnej zabrał głos.
Przewodniczący, demokratycznie wybrany, wraz z komisją opracował pytanie. Jaki brzmiało pytanie nie ma dla mnie większego znaczenia. Ja je zrozumiałem. Jaką dać odpowiedź również wiedziałbym ale przecież nie każdy ma takie zdolności rozumienia co się do niego mówi. Takich członków pojedynczo, jak chciał przewodniczący wybrano. Dziwi mnie dlatego fakt ich późniejszego odwołania.
Podczas tłumaczenia dochodziło do przepychanek słownych.
Dla mnie ważnym była odpowiedź przewodniczącego Komisji Skrutacyjnej do przewodniczącego Rady Miasta, który wyjaśnił, jak należy głosować, jeśli nie chce się głosować za odwołaniem Przewodniczącego.
W wyniku fermentu, jaki wprowadzają niektórzy radni, radny Anuszkiewicz zaczął się gubić w „zeznaniach”. Nie dziwię się wcale, skoro podczas powoływania radnych do Komisji Skrutacyjnej sam przewodniczący nie potrafił poprawnie wyartykułować pytań do ewentualnego członka komisji. Chciałbym dodać, ze po części winę za ferment ponosi Komisja Skrutacyjna ale to inna sprawa.
Żal mi się zrobiło, widząc sędziego w e własnej sprawie, czyli przewodniczącego Rady Miasta Zgorzelec, który miota radnym Wolaninem, jak bezdomnym psem, nie pozwalając mu dojść do głosu, nie głosując wniosków przez niego złożonych, przez cały czas starając się zdyskredytować radnego Wolanina.
Zdziwili mnie prawnicy, którzy czuwać mieli nad zgodnym z prawem przebiegiem sesji, którzy nie odzywali się podczas łamania prawa przez Przewodniczącego, polegającego na niegłosowaniu wniosków radnego Wolanina.
Moim zdaniem należałoby sprawdzić, czy poprawnym było powołanie nowej Komisji Skrutacyjnej po opracowaniu pytania i rozpoczęciu wyjaśnień przez poprzednią komisję.
Widzę, że podejście niektórych radnych do zagadnień prawnych jest co najmniej „lekkie”.
Gdybym był na miejscu radnego Wolanina to nie wiem, czy też nie wyszedłbym, ale wcześniej i bardziej ostentacyjnie, dając wyraz niezadowoleniu ze stronniczego prowadzenia sesji przez przewodniczącego.
Moim zdaniem zachowanie Przewodniczącego Rady Miasta było żenujące i uwłaczające godności funkcji jaką piastuje aktualnie osoba.
To moje odczucie po oglądnięciu sesji.
Jędrzeju zaznaczam, że jestem widzem stojącym z boku i nie jest mi dzisiaj blisko ani do KOMUNY ani do MOHERÓW.
Staram się tylko przedstawić własne odczucia.
P
G
Chciałbym bardzo podziękować ZTV - Zgorzelecka Telewizja Internetowa za udostępnienie nam obrazów z sesji Rady Miasta Zgorzelec.
Brakowało mi tam tylko przebitki z wypowiedzią radnego Wolanina opuszczającego sesję i jego komentarz na gorąco. Poza tym materiał oceniam celująco i proszę o jeszcze w następnej sesji.
Dzięki Wam widzę, że słusznym jest moje postępowanie polegające na tym, że …