Marko
Cytuj:
...możesz trzymać jeszcze rękę nawet piętnaście minut...
Cytuj:
...tak odezwał się do mnie Bieliński na sesji nadzwyczajnej
Jak się okazuje, częste narzekania grupy radnych mających nieszczęście należeć do tzw. opozycji w Radzie Miasta na, nazwijmy to, dalekie od ogólnie przyjętych norm zachowania Przewodniczącego nie są bezpodstawne.
Pominę tutaj rozważania nt. kultury osobistej Artura, któremu choćby ze względu na funkcję jaką pełni, tj. funkcję Przewodniczącego Rady Miasta,... najnormalniej w świecie nie wolno tak się zachowywać.
Pominę również i to, że upokarzając część radnych upokarza tym samym całkiem spore grono mieszkańców, którzy z całą ufnością oddali głos na swoich przedstawicieli w radzie z pewnością nie po to, aby dać Przewodniczącemu możliwość mieszania ich z błotem przy byle okazji. Jest to elektorat który na pewno nie zagłosuje na PO,.. więc i Przewodniczący nie przywiązuje do niego zbyt wielkiej uwagi, by nie rzec,.. lekceważy. W jego przekonaniu może więc pozwalać sobie na podobne ekscesy wobec przedstawicieli opcji nieprzychylnej PO - i taka postawa przy dużej dawce dobrej woli może być zrozumiała.
Mnie zastanawia,... dlaczego w swoim własnym "obozie" znajduje przyzwolenie na tak karygodne zachowania???
Wśród radnych PO znajdują się ludzie o różnym wykształceniu, składający się z pracowników jst., miejskich spółek, czynni zawodowo oraz emerytowani nauczyciele, byli pracownicy dużych zakładów przemysłowych z regionu...itd.
Ci ludzie również dostali się do rady głosami swoich wyborców, którzy (o czym jestem przekonany) nie zagłosowali na nich po to, żeby poprzez milczącą zgodę,... dawali przyzwolenie na tak niestosowne zachowania!!!
Tutaj posłużę się przykładem radnej Baranowskiej, która zawodowo, będąc nauczycielką w jednym ze zgorzeleckich gimnazjów,... zajmuje się wychowaniem młodzieży.
Czy nie odczuwa Ona pewnego dysonansu, jakiegoś wewnętrznego sprzeciwu wobec tak jaskrawych przykładów łamania podstawowych norm kultury jakie serwuje niektórym radnym jej Przewodniczący???
W jaki sposób wytłumaczyłaby swoim wychowankom, którzy gościnnie odwiedziliby sesje,...zachowania Przewodniczącego Rady Miasta wobec innych radnych???
Zachowania, dodam, na które Ona sama daje przecież milczące przyzwolenie...
Posłużyłem się wprawdzie przykładem radnej,... ale problem dotyczy całej grupy radnych będących w tej kadencji,.. większością.
Ja rozumiem, że w imię pewnych (mniejsza już o to czy swoich czy też swoich wyborców) celów, godzicie się z tzw. dyscypliną partyjną głosując tak, jak "matka" partia każe.
Ale, do cholery, są przecież pewne granice po przekroczeniu których, czy to przez Przewodniczącego czy też burmistrza,...macie obowiązek powiedzieć NIE i głośno zaprotestować przeciw tym czy innym nagannym zachowaniom.
Wy bardziej potrzebni jesteście im, niż oni Wam,... więc porzućcie czasem krępujące Was kajdany dyscypliny partyjnej i dajcie wyraz swojemu niezadowoleniu. Spróbujcie przywrócić klimat wzajemnego poszanowania w Radzie Miasta - a taka postawa nie tylko nie zaszkodzi Wam, lecz przeciwnie - przyniesie zaszczyt.
Chyba,... że takie sytuacje uważacie za mieszczące się w normach,... i tym samym przystajecie na takie samo traktowanie teraz i w przyszłości,... Was samych.
Wówczas dalej udawajcie ślepych i głuchych pamiętając jednak, że koło Fortuny toczy się nieubłaganie i to na Waszą niekorzyść... I równie milcząco jak teraz, pogódźcie się w przyszłości z podobnym traktowaniem..