ty sie nawet czepiasz brakujacej litery,a pamietam jak niedawno ci smarki z nosa wylatywaly.
RadzkiBlog > Komentarze do wpisu
« Turów inauguruje występy w EuroCup
Turów (więcej) i Prokom (mniej) w pucharach
Michał Owczarek na swoim blogu odwołał się do mojego ostatniego wpisu i sam napisał coś, co bardzo trafnie obrazuje siłę obecnego PGE Turowa.
Wtorkowego meczu z Nancy nie widziałem, za to obserwowałem wcześniejsze mecze Turowa i zespół nie wygląda na ekipę zdolną coś zdziałać w drugich co do rangi europejskich rozgrywkach.
[...] Trener swojej koncepcji broni, ale jak na razie pomysły Obradovicia nie wypalają w pucharze, ani w lidze. A czasu by zrealizować przedsezonowe cele coraz mniej.
Co stało się w meczu z Nancy? Otwarcie mówi się o tym, że Turów nie wykorzystywał łatwych pozycji spod samego kosza, o tym, że brakło punktów Justina Graya, któremu urodziło się dziecko, że słabo zagrali Polacy i że Adam Wójcik nie wniósł do gry zespołu praktycznie nic, albo znowu, że zabrakło ofensywy. Moim zdaniem bardzo widoczny był brak rozgrywającego, kogoś kto naprawdę będzie w stanie dostarczyć piłkę do wielu strzelców, którzy są w drużynie.
Jest jeszcze jedna kwestia, która pogrążyła Turów w tym spotkaniu. Gracze Sasy Obradovica moim zdaniem nie ustali tego meczu pod względem fizycznym. Francuskie gazele biegały, latały nad koszami i skakały po głowach zgorzelczanom przez bite 40 minut.
Turów ma też inny problem. Willie Deane pokazał, że umie i może. Szokujące wprawdzie jest to, że niski gracz z USA fatalnie kontroluje piłkę. Wystarczy jednak na wyjście po zasłonie i minięcie na szybkości - tak ustawiony Deane może być bardzo pożyteczny. Przeciwko Nancy zagrał bardzo dobre spotkanie, rzucił 22 punkty, penetrował, grał odważnie i z głową.
Zapowiadana jest walka o wszystko, Turów nie podda się w pojedynkach przeciwko Gran Canaria i Panelliniosowi Ateny. Walka to jednak nie wszystko, wystarczy popatrzeć w jakim miejscu grają te drużyny i przeciwko komu grają na codzień.
Zgrzyt - bo podobno Deane był na wylocie. Mecz ze SLUC Nancy miał być dla niego testem. Zdał go i co teraz? Władze klubu ze Zgorzelca mówią, że ruchów nie będzie. Przynajmniej w tym momencie. W kuluarach opowiada się o tym, że czas Sasy Obradovica skończy się w okolicach świąt Bożego Narodzenia.
Co zrobi Turów? Zobaczymy.
Oglądałem dziś jednym okiem mecz Prokomu Gdynia z Chimki Moskwa. Para komentatorów na C+ Sport Wojciech Michałowicz i Zenon Telman mówili, że rosyjski zespół jest w tym momencie jak najbardziej do ogrania. Nie wiem jak Prokom mógł to wygrać, bo co nie podnosiłem głowy w stronę telewizora, albo tracili piłki po kretyńskich podaniach, albo przeciwnicy rzucali punkty z taką łatwością jak na treningu, ćwicząc zagrywki bez obrony. Albo też gwiazdor Qyntell Woods do spółki z Davidem Loganem pchali się w 40 obrońców rzucając, nie nie rzucając, wypychając piłkę w stronę kosza. Skończyło się tak, że Woods trafił 3 z 15 rzutów z gry, Logan 5 z 13.
Turów przegrał minimalnie, Prokom przegrał wysoko - na forach internetowych burza, że ci słabi, tamci słabi. Nic dziwnego, poziom polskiej koszykówki i ligi jest tragiczny i mamy naoczne dowody. Nasze najlepsze kluby dostają po tyłku praktycznie od każdego.
Cytat meczu Chimki - Prokom: europejscy sędziowie mają takie inklinacje, może niektórzy z nich kończyli farmację.
środa, 25 listopada 2009, anfernee
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Dodaj komentarz »
Komentarze
Gość: mac.kwiatkowski, host-89-229-69-7.szczecin.mm.pl
2009/11/25 22:05:47
"Trzeba tylko zrotować dwóch graczy i wpuścić impuls" Z.Telman
-
Gość: tur, 88.220.84.15
2009/11/25 22:32:00
No tak Saso broni swojej drużyny jak lew, ale... za bardzo zakochał się w Deanie, który robi sobie jaja ze wszystkich. Grac potrafi, ale nie tak, jak Turów potrzebuje. Chyliński całkiem dobre fragmenty na początku miał na 1, ale decyzje rzutowe fatalne. Wysocki pokazał, że może zatrzymac Woodsa i dlatego powinien zostać w klubie do końca. Jak dla mnie na dziś to Dean jest do zwolnienia, nawet jak z Czarnymi i anwilem zagra bosko.
-
Gość: , dynamic-78-8-237-10.ssp.dialog.net.pl
2009/11/26 15:55:14
A ja z tej drużyny wyrzuciłabym Wójcika i za zaoszczędzone pieniądze zatrudniłabym Rodrigeza lub Edneya.
edit:
Za prowokację i język ("jak niedawno ci smarki z nosa wylatywaly") oraz nieudolne cytowanie otrzymujesz 2 ostrzeżenie.
Paawlus