Dzisiaj jest 14 maja 2025, 6:54

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

pomyślałem sobie, ze założę ten wątek bo w sumie chyba najłatwiej w ten sposób dotrzeć do szerokiej rzeszy naszej mieszkańców, składającej podpisy pod petycją w sprawie restauracji - zgorzelec.info zresztą kibicowało wiernie całej akcji. lista podpisów - zdaje się coś około 3,5 tys - stała się załącznikiem do pisma jakie trafiło ostatnio do burmistrza. W piśmie tym Pani restauratorka zwraca się wprost z prośbą do urzędu o wpłynięcie i przekonanie Euroopery do sprzedania jej lokalu w którym mieści się Piwnica Staromiejska, bo lokal się tej Pani, krótko mówiąc należy i w dodatku głos ludu - patrz w/w załącznik - się tego również domaga.
wyjaśniło się więc w końcu co miało oznaczać sfromułowanie "pozostawienie lokalu w gestii Pani Lech Gotthatdt" - hasło wytrych, które wszyscy gromadnie poparli. masz ochotę coś kupić, a ktoś Ci nie chce sprzedać? - sięgnij po głosu narodu, w końcu mamy demokrację.
jak to mówią vox populi, vox dei :-)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

A jak obecny własciciel nabył ten lokal komercyjnie czy "jak to mówią vox populi, vox dei :-)"

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

historia staromiejskiej już chyba wałkowana na stronach Alexa, nie o to mi chodziło w tym wątku.
chodziło mi raczej o to, ze trochę dziwne jest gdy się zbiera podpisy pod petycją w sprawie pozostawienia lokalu w gestii, i równocześnie stwierdza, ze nie jest się zainteresowanym dalszym wynajmem, a później się podpina te podpisy do petycji w sprawie sprzedania. być może jestem w błędzie i nie ma tu sprzeczności - mogę się oczywiście mylić. tylko dlaczego nie zbierano od razu podpisów pod petycją o sprzedaży?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

A może jednak wrócic do źródeł i komercyjnie ten lokal oddać w dobre ręce
Moje pytanie było za trudne?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bog180 pisze:
A jak obecny własciciel nabył ten lokal komercyjnie czy "jak to mówią vox populi, vox dei :-)"
obecny właściciel, jak mi wiadomo, nabył lokal, aby móc podołać utrzymaniu Domu Jakuba Boehmego. To tak nawiasem, bo idea wątku jest jednak inna.
Moim skromnym zdaniem, Stowarzyszenie, będące właścicielem lokalu, w którym mieści się Piwnica Staromiejska, już dawno powinno podjąć kroki znalezienia innego najemcy. Dlaczego, odsyłam także do innych wątków forum.
Nowemu najemcy, jak i właścicielowi lokalu życzę, aby współpraca ułożyła się im normalnie :)
bog180 pisze:
A może jednak wrócic do źródeł i komercyjnie ten lokal oddać w dobre ręce
to bardzo ciekawe: o jakie źródła chodzi?
I jakie ręce? Twoje byłyby dobre? :o

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bog180 - ten lokal jest w dobrych rękach. odsyłam do strony euroopery:
http://www.euroopera.org/dzialania
wszystkie działania stowarzyszenia, przez 15 lat finansowane były min. z wpływów z wynajmu piwnicy-ile ich było, jakiego formatu i w jakiej skali - można przeczytać. zrób to i oceń, czy kasa została wyrzucona w błoto i czy ostatecznie opłaciło się sprzedać lokal eurooperze. postaw sobie też pytanie, co by było, gdyby pani Lech od początku położyła łapę ( tak jak sobie sprytnie zaplanowała) na piwnicy i co my, jako społeczeństwo Zgorzelca, stracilibyśmy, w zamian za pierogi.
oczywiście zakładam też, ze możesz być tego typu odbiorcą działań stowarzyszenia, który nie interesuje się ani sztuką, ani filozofią, historią czy ekologią. mam jednak nadzieje, że w takiej sytuacji wystarczy Ci drobina przyzwoitości by docenić to, co inni robią - dla innych.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

A czy dom Jakuba Boehme również jest własnością Stowarzyszenia Euroopera??? Jeśli tak - od kiedy??

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Nigdy nie był, nie jest i o ile wiem: nie będzie, Czaruś :grin:

A moim zdaniem, nadawanie tematowi rangi sprawy publicznej, nikomu nie będzie służyć, łącznie z panią LG, gdyż oprócz tych 3 tysięcy zebranych głosów sporo więcej jest takich, którzy ze zdziwieniem odbierają prywatne wojenki i sceptycznie je oceniają.

Ostatnio zmieniony 02 gru 2009, 21:34 przez Chuck Norris jr, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Pytam dlatego, że taką informację "sprzedał" mi ostatnio jeden z urzędników Urzędu Miasta. W randze naczelnika... Dlatego też, widząc wypowiadających się tutaj członków Stowarzyszenia - postanowiłem wątpliwości wyjaśnić, Michałku. :grin:

Ostatnio zmieniony 03 gru 2009, 7:02 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
wątpliwości wyjaśnić, Michałku. :grin:

och, nie Czaruj

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ależ Mi(cha)siu, dalej, na nowym nicku próbujesz napędzać licznik tak infantylnymi postami??
Admin powinien dać Ci ostrzeżenie - bzdecisz... a przecież nikt nie pytał Cię o zdanie... :grin:

Może załóż nowy nick,..?? :smt111
Który to już będzie - czwarty???

Ponawiam pytanie do Eroopery (lub jednego z jej członków)- czy dom Jakuba wszedł już w Wasze posiadanie?? ;)

Tytuł:
obserwator
obserwator

A ja stawiam nowy postulat /OCZYWIŚCIE PROSZĘ O WPISY I POPARCIE/ Staromiejską Baronowi Dobrzynkowi - toć on jakoby pierwszy rozbujał Dobrzynki pod nazwą Jakuby i poruszył bulwarowo chlubne przedmieście . Nikosiowi oddać we władanie MDK - a co niech będzie Ojcem Dyrektorem jako prawy obywatel miasia zgolka . A Burmistrz niech nakaże baronowi paliwowemu odsprzedaż połowy przedmieścia , które koledzy czarusia sprzedali , z myślą o rozwoju duchowym zgola , tak aby łaskawca Dobrzyn mógł się odrodzić jak feniks spalony w czerwonym ogniu . 3 X TAK

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Przekorny - ależ Chuck Ci wyjaśnił. :shock:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

przekorny pisze:

Ponawiam pytanie do Eroopery (lub jednego z jej członków)- czy dom Jakuba wszedł już w Wasze posiadanie?? ;)

widzę, ze z braku smoka wawelskiego wkrótce EO ma szansę na bycie najbardziej inspirującą dla legendopisarzy miejskich :/ dom jakuba niedługo będzie smoczą jamą a LG już się kreuje na Elżbietę Szewczykdratewka Gotthardt. proponuję również zastanowić się czy przypadkiem Landeskrone też już nie nalezy do EO i czy nie ma być przemianowana na kopiec prezesa, itd. i tak w kółko...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

w tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak pójść dalej w ten demaskujący wszelkie zbrodnie eurooperowskie ton - pytam więc ( bo słyszałem takie plotki) czy prawdą jest, że Nysa została kupiona przez to zbrodnicze stowarzyszenie i od teraz za jej przekroczenie pobierane będzie myto?* i w jakiej wysokości? i czy będzie można odliczyć to sobie od podatku?
----------------------------------------------------
*wersja pytania dla wprawnych inaczej:
czy nie prawdą jest, że Nysa nie została kupiona przez zbrodnicze stowarzyszenie..... :smt021

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.