Dzisiaj jest 15 maja 2025, 15:24

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Czy tylko ja mam wątpliwości co do,..hmm, nazwijmy to rzetelnością,... przekazu informacji z sesji, poprzez klawiaturę dyrektora placówki podległej burmistrzowi??

Wszak doskonale zdaje on sobie przecież sprawę z tego, jak bezceremonialnie karze Gronicz swoich podległych za choćby cień nieposłuszeństwa, czy nawet niewielką dozę "wolnomyślicielstwa",... czego ofiarą padł Sławomir Zawada??

Tak czy siak,.. zbieram się i za moment pojawiam się na sesji... :P

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Radny Aniszkiewicz : Największe dochody : podatek od nieruchomości, z budżetu państwa, i sorzedaż mienia.

Pomiędzy rokiem 2009 i 2010 podatek od nieruchomości wzrósł tylko 1% w 2008/2009 wzrósł o 6% tak więc tu są pewne środki.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Tak czy siak,.. zbieram się i za moment pojawiam się na sesji...

I słusznie - też wolałbym relację z obu obozów ;)

przekorny pisze:
Czy tylko ja mam wątpliwości co do,..hmm, nazwijmy to rzetelnością,... przekazu informacji z sesji, poprzez klawiaturę dyrektora placówki podległej burmistrzowi??

Rzetelność pokrywa się z tym co pisze Joasia Oleszkiewicz - więc chyba nie tędy droga ;)

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

przekorny pisze:

Wszak doskonale zdaje on sobie przecież sprawę z tego, jak bezceremonialnie karze Gronicz swoich podległych za choćby cień nieposłuszeństwa, czy nawet niewielką dozę "wolnomyślicielstwa",... czego ofiarą padł Sławomir Zawada??

Tak czy siak,.. zbieram się i za moment pojawiam się na sesji... :P

Uprzejmie Cię informuję, że Twoje uprzedzenie do mojej osoby osiąga już groteskowa postać.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Aniszkiewicz: Mówi o różnicach między planowanymi przychodami do planowanego budżetu, a budżetem tegorocznym. Ma nadzieję, że w przyszłym roku wzrosną pensje urzędników i że znajdą się na to finanse w budżecie.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Radny Aniszkiewcz: Inwestycje. Przeanalizowałem budżety od 2007 roku. Jest ich mniej niż w ostanich latach.

Rewitalizacja : ciągnie sie od roku 2007, wartość zmienia się ale nadal nic nie zrobiono. Zadanie ciągle przepisywane bez nic nierobienia.

Modernizacja ul. Pogodnej taka sama sytuacja. Ciagnie się od 2007 roku.

Inwestycje są niedoszacowane. Na co juz kiedys zwracałem uwagę.

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 10:57 am ]
Radny Aniszkiewcz: ul Daszyńskiego - plac miesjki - to zadanie ciągnie się przez kolejne budżety. Przez kolejne lata wpisywano je do budżetu ale nadal nic nie robiono. W 2010 roku jest identyczny zapis co z roku 2009. Jak można planować zadania, i nic nie robić.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Aniszkiewicz: Zagospodarowanie terenu w okolicy Arkadii ciągnie się też od kilku lat. Wg budżetu z 2008 roku działania miały rozpocząć się w 2008 roku. W budżecie na 2009 rok przewidywały już działania na lata 2009-2010. W obecnym budżecie - działania mają trwać 2009-2012. A przewidywany koszt tej inwestycji zmienił się diametralnie od tego 2008 roku. Ja po prostu dbam o to, panie burmistrzu, żeby pan wreszcie coś zrobił. Mówi pan, że trzeba coś zrobić z placami zabaw i placem miejskim w okolicy Arkadii. Ale niestety, nie zrobił pan nic!

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Radny Aniszkiewicz: Modernizacja Rubinowej - podobna sytuacja jak z poprzednimi przytaczanymi przez radnego Aniszkiewicza - czyli przepisywanie zadań z budzetu do budżetu, niedoszczowanie, zbyt małe śodki na ich realizację .

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Aniszkiewicz: W budżecie nie znalazłem informacji nt. hali sportowej. Panie burmistrzu, chyba wreszcie trzeba przyznać się przed mieszkańcami, że hali nie będzie.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Radny Aniszkiewcz: Hala sportowa - w budzecie jej nie znalazłem. Czas przyznać się że hali nie będzie. Nalezy przeprosić mieszkańców za to że wprowadził ich pan w błąd.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Aniszkiewicz: Dług w 2009 - 10 mln zł. Na przyszły rok planujecie zadłużenie miasta na ponad 24 mln zł.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Radny Aniszkiewcz: Brakuje 1/5 środków na realizację inwestycji. zadania sa niedoszacowane. Kiedys mówiełm, ze lepiej mieć mniej zadań.

Zadłużacie misato: plan na 2010 - 24 mln złotych, z tym że jest jeszcze jedna sprawa - spłata kredytów wzrośnie zacząco. Jestem przciwny budżetowi.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Gronicz: Nasze zadłużenie wynosi teraz 27% i to jest średnia, którą osiągnęliśmy w 2001 roku, więc nasze zadłużenie nie wzrasta. Pragnę zaznaczyć, że musimy też spłacać długi poprzedników. Żeby utrzymać płynność finansową musimy zaciągać kredyty, także na projekty unijne. Dlatego też zdecydowałem się zaciągać te kredyty przy jednoczesnym utrzymaniu zadłużeniu miasta.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Po przerwie. Burmistrz Gronicz :

- zadłużenie miasta, zadłużenie miasta nie wzrasta dramatycznie, kredyty są skierowane na inwestycje
zadłużenie wynosi 27 % procent

Na pozostałe zapytania odpowie burmistrz Czułowska

- mienie planowaliśmy 4 mln uzyskalismy nieco ponad 3 mln, nie udało się nam sprzedać działek przy il. Słonecznej. Dwa przetargi pokazały że zainteresowanie nie jest tak duże jak przewidywalismy.

Prowadzenie inwestycji :
- rewitalizacja - zadania te pojawiały sie od 2007 roku i to jest prawda

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 11:36 am ]
Rewitalizacja miały być realizowane z srodków UE, nabór miał trwać od 2007 roku ale ruszył opiero w 2009 roku. Burmistrz chce siegać do nich i warto czekać by pozyskac środki UE

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 11:40 am ]
Niedoszacowanie - wpisywane są szacunki i w miarę upływu czasu staramy się urealniać.

Arkadia, ul. Zielna ul. Pogodna - kłopoty z tych inwestycji ciągnie się od 2006 roku. Ul. Pogodna problemy wynikały z trudnością uzyskania pozowolenia na budowę, chodziło o wjazd na posoesję.

ul. Zielna - tam wykonano w sposób :nieprzemyślany" kanalizacja została wkopana zbyt płytko. Sprawia to ogromne problemy. Sprzedano rowy meriloacyjne osobom prywatnym (w poprzedniej kadencji) co uniemozliwia prowadzenie inwestycji.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Aniszkiewicz: Prosiłbym, by nie wprowadzać i radnych i mieszkańców w błąd. Mam przed sobą projekt budżetu miasta na rok 2007. W swoim wystąpieniu powiedziałem, że w tamtym roku zadłużenie miasta było na poziomie 14 mln 400 tys. zł, natomiast planowany dług w 2010 - ponad 24 mln zł. Czy dług z roku 2007 jest mniejszy czy większy od tego w roku 2010? Mało tego, był okres, gdy zadłużenie było tak wielkie, że był projekt dotyczący zastawienia budynku Urzędu Miasta, żeby te długi zmniejszyć!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.